Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami Zdroj: F.O.O.D.

Nalaďte se na podzim: Houbová omáčka s bramborovými buchtami je neodolatelná!

Houbových receptů není nikdy dost! Pokud jste byli úspěšní a přinesli jste si domů nadité košíky, rozhodně z nich udělejte pořádný hrnec houbové omáčky, po které se doma jen zapráší. 

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

4 porce

Suroviny:

Omáčka: 1 hrst sušených hub nebo 4 hrsti čerstvých hub, 50 g másla, 1 cibule, 1 lžička drceného kmínu, 2 lžíce hladké mouky, 400 ml mléka, 200 g zakysané smetany, citronová šťáva, sůl, pepř mletý a 1 hrst tymiánu

Buchta: 500 g přílohových brambor, 100 g másla + na vymazání pekáče, 20 g droždí, 500 g hladké mouky, 2 vejce + 1 vejce na potření buchet, 2 lžičky soli

Postup:

1. Oloupané a na kostky nakrájené brambory uvařte doměkka. Slijte je, přidejte k nim asi 5 lžic másla a rozmačkejte je na hladkou kaši.

2. V misce rozetřete droždí s cukrem na kašičku, přidejte 2 lžíce teplé vody a nechte 5 minut v teple vzejít kvásek. Mouku nasypte do mísy, přidejte vejce, sůl a bramborovou kaši. Přilijte kvásek a zpracujte buď hákem v robotu, nebo vařečkou na měkké nelepivé těsto. Překryjte utěrkou a nechte zhruba 1 hodinu vykynout.

3. V pekáči nechte rozpustit asi 2 lžíce másla. Těsto rozdělte na 12 stejných kusů a každý vytvarujte do kuličky a naskládejte vedle sebe do pekáče. Opět nechte asi 20 minut kynout. Mezitím rozpalte troubu na teplotu 200 °C. Vykynuté buchty potřete rozšlehaným vejcem a pečte dozlatova, asi 20 minut.

4. Zatímco kynou buchty, připravte omáčku. Sušené houby zalijte v misce horkou vodou a nechte pár minut změknout. Na másle nechte v kastrole zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidejte slité nebo čerstvé houby, krátce orestujte a poté přisypte kmín a mouku a restujte další minutu. Zalijte mlékem, osolte, opepřete a nechte 10 minut provařit. Omáčku odstavte z ohně a vmíchejte metličkou kysanou smetanu. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Omáčku podávejte s buchtami, posypanou čerstvým tymiánem.

Další skvělé (nejen houbové) recepty najdete na webu Recepty.cz!