.

. Zdroj: Nina Novák

Na vlně jablkomanie: Upečte si voňavý a lahodný dezert!

Jablkový koláč je dokonalý podzimní antistres. Dům provoní až na půdu a ať jste kdekoliv ve světě, s ním budete zase na chvíli doma. 

Taštičky s jablky a karamelem

12 kusů

PŘÍPRAVA: 65 MINUT

INGREDIENCE:

2 větší pevná jablka (šťavnatá sladkokyselá)

2–3 lžíce krupicového cukru

1/2 lžičky skořice

1 vejce

2 lžíce třtinového cukru

NA TĚSTO:

150 g měkkého tučného tvarohu

30 g moučkového cukru

1 vejce

60 ml řepkového oleje

300 g hladké mouky

špetka soli

POSTUP:

1. Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte je na kostičky. V pánvi nechte zkaramelizovat cukr, přilijte 2 lžíce vlažné vody, rozmíchejte a odstavte. Vmíchejte jablka se skořicí a nechte vychladnout.

2. Utřete tvaroh s cukrem, vejcem a olejem. Do směsi prosejte mouku se solí a vypracujte hladké těsto. Při pokojové teplotě ho nechte krátce odpočinout.

3. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozválejte. Vykrájejte z něj 24 koleček a na polovinu rozdělte náplň. Okraje potřete rozšlehaným vejcem, přiklopte zbylá kolečka a přimáčkněte okraje. Do středu taštiček nařízněte otvor pro únik páry. Povrch potřete zbytkem vejce, posypte třtinovým cukrem a pečte asi 20 minut.

Tip:

K jablíčkům s karamelem zkuste přimíchat i nasucho opražené mleté ořechy. Nebo pár kapek ořechovky.

Další recepty na jablečné dezerty najdete v aktuálním čísle magazínu F.O.O.D.!