cupcakes

cupcakes Zdroj: iStock

Na oslavu narozenin i grilovačku: Borůvkové cupcakes s citrony!

Tyto roztomilé dortíky jsou doslova k nakousnutí. Jsou krásně vláčné a uvnitř skrývají lahodné borůvky. Vršek zdobí krém ze smetanového sýra a citronu.

Suroviny: 1 a půl hrnku hladké mouky, 1 a půl lžičky prášku do pečiva, půl lžičky soli, 115 g másla, 200 g cukru krystal, 2 ks vajec, 1 a půl lžičky vanilkového extraktu, 3 lžíce citronové šťávy, 2 ks citronové kůry, půl hrnku podmáslí, tři čtvrtě hrnku borůvek

Na polevu: 225 g smetanového sýra, 115 g másla, 240 g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte si formu na muffiny papírovými košíčky a odložte stranou.

2. Ve velké míse promíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné misce utřete cukr s máslem a šlehejte cca 4−5 min. Poté přidejte vejce (jedno po druhém), vanilkový extrakt a vše společně znovu promíchejte. Přimíchejte citronovou šťávu a citronovou kůru a míchejte, dokud se vše dobře spolu nespojí. Obě směsi spolu spojte a vmíchejte podmáslí.

3. Borůvky promíchejte se lžičkou mouky a vmíchejte do vzniklého těsta. Mouka pomůže udržet borůvky v těstíčku tak, aby se nezachytily na dně.

4. Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených košíčků a naplňte je zhruba do 3/4. Vložte cupcakes do trouby a pečte 17−22 minut, dokud nenabudou, ke kontrole použijte dřevěnou špejli, vyjde-li čistá, bez drobečků. Vyjměte z trouby a před podáním polevy nechte muffiny zcela vychladnout.

5. V elektrickém mixéru nebo v misce rozmíchejte krémový sýr. Přidejte máslo a míchejte po dobu 30 s – 1 minutu, dokud neví vše dobře ušleháno. Přidejte práškový cukr a vanilkový extrakt a pokračujte v míchání až do úplného smíchání.

6. Vychlazené cupcakes zdobte pomocí zdobičky nebo cukrářského sáčku krémem a navrch můžete přidat pár borůvek.

Další skvělé recepty (nejen) na sladké najdete na webu Recepty.cz!