Video placeholde

Na Mlýnku: Letenská cukrárna Alchymista s prvorepublikovým kouzlem a poctivými dorty

Místo, kde se schováte před městským ruchem, kde se můžete vrátit v myšlenkách o několik desítek let zpět, kde si dáte čaj z babiččina porcelánu, a jedno z mála míst, kde si ke kávě můžete dát poctivý domácí dort. Tradiční cukrárna s prvorepublikovým kouzlem – to je letenský Alchymista.

Tak trochu schovaná cukrárna s vlastní pražírnou kávy byla založena roku 1998 umělkyní a výtvarnicí Kateřinou Ebelovou. A umění na vás dýchne z každého zákoutí. Ať už se podíváte na vkusně poskládaný vintage nábytek, dřevěné obložení na stěnách nebo na dominantní strop v přední části cukrárny, který zdobí malba Jana Kristoforiho s alchymistickým motivem. Však se můžete sami přesvědčit. V rámci kavárenského seriálu Na mlýnku vás tradiční letenskou cukrárnou Alchymista provede ve videu v úvodu článkuvloger a spoluzakladatel pražírny Candycane Jaroslav Slámečka.

Ačkoliv si v Alchymistovi sednete do pohodlného prvorepublikového křesla a při měkkém osvětlení lampičky s textilním stínidlem s třásněmi si budete číst noviny, ačkoliv vám možná přinese kávu obsluha v retro oblečení, za barem vrčí moderní dělo na přípravu kávy. Kávovar značky La Marzocco se zcela novým systémem zakládání pák vypadá možná nenápadně, nicméně v přípravě kávy se jedná o naprostou novinku. A jelikož jste v cukrárně, nesmí chybět ani něco na zub.

„Vymyslet dort je stejné jako vytvářet umělecké dílo,“ říká Patricie Ebelová, dcera majitelky. A dorty v Alchymistovi se k uměleckému dílu dají bezpochyby přirovnat. Vedle dortu z poetickým názvem Walevska tak ve vitríně najdete čím dál oblíbenější mrkváč, cheesecake Berlin, ale také levandulový nebo makový dort, malinové tiramisu i netradiční čokoládovo-mátový dort.

Cukrárna Alchymista je proslulá pohádkovou zahrádkou do vnitrobloku, která patří asi k nejhezčím v Praze. Nejen, že se v ní doslova ukryjete před hlukem velkoměsta, ale máte pocit, že jste právě prošli bránou do Alenčiny říše divů. Popíjíte domácí kakao, ujídáte piškotový dort Benátky s nadýchaným smetanovým krémem a mandarinkami, sluneční paprsky prosvítají mezi listy břečťanu, tvoří pohyblivou stínovou mozaiku na dřevěné desce stolu i porcelánovém talířku a za keřem posloucháte kachny koupající se v jezírku. Vstoupíte-li jednou do dveří letenského Alchymisty, už nebudete chtít odejít. A budete se vždy rádi vracet. Podívejte se na video v úvodu článku a nechte se okouzlit atmosférou jedné z nejoblíbenějších cukráren v Praze.