Monika Bagárová

Monika Bagárová Zdroj: Benedikt Renč (archiv Diety)

Monika Bagárová: Velký zadek je podle mě cool!

V poslední době pracovala krásná zpěvačka hlavně na svém novém albu. Jak se Monika Bagárová (23) vyrovnala s nedostatkem času a co dělá pro svou postavu?

Když jste před třemi lety dělala naposledy rozhovor pro Dietu, měla jste svoji trenérku a makala ve fitku. Změnilo se něco?

Teď jsem musela kvůli pracovnímu vytížení – koncertům a natáčení nového alba – nechat fitko trošku bokem. Místo toho jsem si ale upravila stravu a snažím se fungovat zdravěji.

V jakém slova smyslu?

Úplně jsem zrušila přílohy, protože jsem si všimla, že se mi začíná trochu jinak rýsovat postava. (smích) A přece jenom jsem taky o něco starší. Jím víc saláty a maso. A přestala jsem jíst sladké a pít slazené nápoje. Takže voda, citron, čaj.

Vyřadila jste něco ze zdravotních důvodů?

Ne, díkybohu. Nemám žádné zdravotní problémy, jenom vyšší cholesterol, ale ten mám odmalička a zatím to neřeším, protože mě to nijak neomezuje. Ta změna přišla spíš proto, že jsem chtěla. Často cestuju, potřebuju energii a nechci se ničit fastfoody, jako tomu bylo doteď. Tak jsem si řekla – konec fastfoodu, začínám jíst jinak. A dělá mi to dobře.

Takže si teď vaříte sama?

Ano. Musím přiznat, že už ani moc nechodím do restaurací, spíš si vařím doma tak, jak mám chuť a jak potřebuju. Když je nejhůř, pak samozřejmě do restaurace zajdu, ale vybírám si tak, abych to všechno udržela.

Monika Bagárová
Monika Bagárová | Zdroj: Benedikt Renč (archiv Diety)

Co jste si ze zdravého jídelníčku oblíbila nejvíc?

Vodu s citronem. To je podle mě úplně superzdravé. Taky si myslím, že by člověk neměl vynechávat maso. Ovoce a zelenina jsou hodně důležité. Ale nějaký úplně zdravý tip nemám.

Prý jste nikdy nedržela dietu?

Nedržela. Ale když se vrátím k té své změně životního stylu, tak musím říct, že první dny byly hrozně moc těžké, protože jsem do té doby jedla hodně sladkého. A odráželo se to i na pleti. A ještě jsem zapomněla říct, že vůbec nejím pečivo. Jestli si dám jednou za týden k něčemu bagetku, tak to přeháním. Cítím se bez něj lehčí a mnohem líp.

Jak jste tu změnu zvládala?

Těžko. Já jsem totiž vždycky měla tyhle potraviny doma, i když jsem věděla, že nejlepší je doma je nemít. Pak to člověka nenutí. Teď je doma nemám a nejím je. Ale jakmile přijde sestra a vidím kolu a všechny ty sladkosti, tak je to těžší. Hůř jsem to zvládala, vůbec to nebylo jednoduché a měla jsem z toho dost nervy.

Tomu věřím, říká se, že cukr je v podstatě droga. Možná i proto jsou teď hodně populární různé cukrové detoxy a způsoby stravování bez cukru…

Já se nikdy o možnosti, jak zhubnout, příliš nezajímala. Kdybych opravdu moc chtěla a řekla si, že chci shodit pět kilo za měsíc, tak to dám. Ale myslím si, že žena by měla být žena a ne špejle. (smích) Měla by vypadat zdravě. Podle mě už ani není moderní chrastit kostmi. Mně se líbí mít větší zadek, nevadí mi mít větší prsa, jediné, co mi vadí, je břicho. A to všechno způsobují ty cukry, které na člověka všude útočí. Vždyť je to přece bomba dát si ráno k snídani rohlík s máslem a se šunkou, ale to už si nedávám. Necítila jsem se dobře, tak jsem to změnila. Váha jde pomalu dolů a já se dostávám na číslo, které je mi příjemné.

Co tedy snídáte?

Pokud mám čas, tak si udělám třeba vajíčka. A když si k nim chci dát nějaké pečivo, tak si nasucho opeču jeden tenký toastík, ale nedávám si ho pravidelně. Někdy snídám jogurt. Nebo rovnou obědvám, protože vstávám v jednu. (smích)

Blíží se Vánoce, dopřejete si sváteční jídlo?

Vánoce budou takový jeden velký cheat day. (smích) Ne, já si samozřejmě dám řízek a bramborový salát, ale chtěla bych se vyvarovat cukroví. Když budu mít velkou chuť, tak si asi dám a nebudu to nějak extrémně hrotit. Je to krásné období jednou za rok, tak si myslím, že je potřeba si to užít naplno.

Nějakou dobu jste žila v Americe. Je něco, co jste si osvojila z jejich přístupu ke zdravému životnímu stylu?

Vůbec nic. I když je pravda, že tam většina žen chodí cvičit. A mají ty velké zadky, které jsou teď in. Ale mají je proto, že je posilují. Snaží se zbavit celulitidy a mít je pevné, a to se mi líbí. Já jsem pro. Pojďme, my ženy, mít velké zadky, protože je to cool a super! I když samozřejmě zase jen do určité míry. Myslím, že nejdůležitější vždycky je, aby se žena cítila dobře. Jinak jsem si tam ze stravování neosvojila vůbec nic. (smích)

Když jsme zpátky u toho cvičení, vy jste teď dala stranou všechen pohyb?

Ne, to ne. Začala jsem chodit na hodiny tance s mými tanečnicemi. Ráda si občas zajdu ráno s přítelem zaběhat, když mám energii a čas, když mám volno a nespěchám někam na koncert nebo na schůzky.

Jak často?

Zaběhat si jdeme tak jednou za týden, když jsme spolu. A tréninky mám dvakrát týdně.

Jak vypadá takový taneční trénink?

Tím, že spolu pracujeme už šest let a jsme si hodně blízké, tak je to velká sranda. Je to super, protože je to spojené s hudbou, kterou miluju. Trénujeme na naše vystoupení a akce. Já se chci při vystoupení trochu hýbat a chci, aby to vypadalo dobře, takže je to super a člověk se každým dnem posune jinam. V tom, co dělám, je důležité, aby se žena o sebe starala a nějak fungovala. Aby měla energii a fyzičku, protože to není jednoduché tancovat a zpívat. Pohyb je potřeba, protože souvisí s dechem.

Jaké tance vás baví?

Mám ráda ty hodně ženské – r’n’b, soul – takové ty ladné ženské pohyby na podpatcích. Krásně to formuje postavu, pochopíte, jak máte chodit, že máte být rovná, a zároveň to povzbudí psychiku a dodá sebevědomí.

Vy jste někdy bojovala s nedostatkem sebevědomí?

To ani nějak zásadně ne, ale vím, že takové lekce pomáhají, pokud s tím má žena problém. Přece jen, vzít si podpatky, pustit si hudbu a zatancovat si je strašně super a sexy. V tu chvíli myslíte na sebe a snažíte se na sobě pracovat a z toho výsledku si myslím, že musí být nadšená každá.

Je něco, co byste se chtěla naučit nebo vyzkoušet?

Ráda bych se naučila společenský tanec, latinu, sambu a tak, to mě láká. A věřím, že jednou si najdu ten čas, kdy se to budu moct naučit. Jinak já žiju svůj sen, dělám to, co miluju nejvíc, jen je potřeba na tom pracovat a zdokonalovat se. Ještě jsem přemýšlela o boxu. Že bych ho chtěla vyzkoušet kvůli kondičce a dýchání.

Nebyla by na tohle dobrá jóga nebo pilates, kde se s dechem pracuje cíleně?

Jógu bych ráda zkusila. Asi před třemi roky jsem byla na jedné lekci na Bali. Bylo to krásné, ale já jsem tam byla největší dřevo. (smích) Přesto to byla krásná zkušenost.

Rozhovor vyšel v prosincovém vydání magazínu Dieta!