.

. Zdroj: Robert Tichý (archiv Mojí psychologie)

Moje osobní hygge: Jaké jsou domácí rituály známých osobností?

Jak vypadá hygge na český způsob, jsme se zeptali několika osobností. A tady tak máte malou inspiraci na to, jak si zařídit tu pravou domácí pohodičku.

Jana Počtová, dokumentaristka

Celý život jsem tak trochu s tou „domácí pohodou“ bojovala. Neustálé stěhování tomu moc nepomáhalo. Pak přišlo slovo hyggé a já pochopila, že je to skoro jako životní styl. A tak jsem si během let vybudovala svůj prostor z věcí, které mám ráda. Obklopuji se knihami, které jsem přečetla, zážitky, které jsem prožila, nakupuji obrazy od přátel, ke kterým mám vztah a snažím se, aby byl prostor kolem mě čistý, nepřeplněný a barevný.

Berenika Kohoutová, herečka

Pro mě představa totální pohody vypadá jako z kýčovitého amerického filmu. Praskající krb, čaj v konvici, zapálené svíčky a vonící štrúdl. A hlavně rodina pohromadě u společného stolu.

Michelle Losekoot, spoluautorka Bezjablka.cz

Polštáře, lampičky, čerstvé květiny a chrápající labrador! Mám asi o 15 polštářů a 6 dek víc, než by člověk měl v 40m2 studiu mít. Úplně nejvíc hygge ale je, když si v sobotu dopoledne vezmu svého labrouše do postele, čtu si, piju čaj a on vedle mě hlasitě chrápe.

Jana Koubková, zpěvačka

Na svůj ranní rituál se vždy těším, pouštím si ranní zprávy, snídám jablko, banán a pak piju bylinkový čaj a k tomu jogurt. V sobotní a nedělní rána si pouštím Bacha nebo Haydna či mužské sbory. No a bez teplých ponožek, sypaných čajů, suchého bílého vína, knížek a hudby si tu svojí HYGGE nedovedu představit.

Petr Šmolka, psycholog

Bude-li mít má žena pocit, že jen tak lelkuji, odtuším, že to není zahálka, ale dánský fenomén zvaný Hygge. Útulno doma máme – především její zásluhou. Stav Hygge u mne nastává o víkendech k večeru. Dopoledne si zalenoším při vaření, na oběd přijdou mladí s vnoučaty, ta už vědí, že je třeba dědovu mísu i krmi chválit. Odpoledne se potěšíme s drobotinou, při odchodu se pak ve dveřích potkávají s paní Hygge. Pravý relax nastane, když se ženou doma osiříme. Naštěstí ne nadlouho – potěšení se s drobotinou by mi chybělo, při pěti vnoučatech to naštěstí nehrozí.

Ivana Jirešová, herečka

Hygge stav se mi aplikuje v chladných obdobích mnohem úspěšněji, protože mu nahrávají mračna, šero a pošmourno. Základem je produktivní topení, čisto, aktivní přehrávač hudby, dostatek přírodních svíček, kvalitní vonné tyčinky anebo alespoň funkční pressovač a LED světýlka!

Kateřina Cajthamlová, lékařka

Atmosféru domova pro mě tvoří maličkosti jako vítání a loučení, objetí i citová opora a sdílení mezi členy domácnosti. Společné snídaně a večeře, smích a hraní společenských her. Z materiálních věcí obrázky na stěnách, květiny, vůně dobrého jídla, hudba i tvůrčí ticho, kdy si někdo čte, jiný luští křížovku nebo jen tak odpočívá.

Veronika Carmanová, lektorka jógy

Jsem introvert a možná právě protože v mé milované práci jsem neustále v kontaktu s lidmi, jsem pak ráda sama doma. Základem příjemného pocitu je svíčka, nejlépe voňavá. Andrea Bocelli se line z reproduktoru a já v přítmí obývacího pokoje koukám do dalších svíček a světýlek, které jsem rozsvítila všude po bytě. Po meditaci je to pro mě nezbytná duševní hyggiena, kterou pro sebe a svou práci potřebuji.

Článek vyšel v lednovém čísle časopisu Moje psychologie.

.
. | Zdroj: Robert Tichý (archiv Mojí psychologie)

Plánujete svatbu? Zajímají vás nejnovější svatební trendy z přehlídek, tipy na nejkrásnější šaty, účesy, kytice, chcete inspiraci na nejromantičtější místa, kde se vdávat a kdy a co je potřeba zařídit? To vše a mnohem více inspirace a užitečných informací najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Naplánujte si s námi vaši svatbu snů!