.

. Zdroj: Shutterstock

Moje dítě trpí anorexií, co mám dělat? Nerozkazujte ani nepřesvědčujte, zásadní je terapie

Mentální anorexie spadá mezi psychická onemocnění postihující zejména mladé ženy. Těch, jež se s tímto problémem potýkají rok od roku přibývá. Hospitalizovaných, kteří odmítají jíst, je však znatelně více i mezi chlapci. Odborníci radí zachovat klid a vyhledat dobrého psychologa.

Ztrácí se vám dítě doslova před očima a do každého sousta ho musíte nutit? Anorexie, spadající mezi poruchy příjmu potravy, je poměrně vážným psychickým problémem, který se týká zejména mladších dívek ve věku mezi 14 až 18 lety. Není však ojedinělým jevem ani u dospělých žen či mužů.

Nic nejí, nic nechce Varovných signálů, které napovědí, že se s vaším dítětem něco děje, může být několik. Kromě viditelného snížení tělesné hmotnosti to mohou být i změny nálad či ztráta zájmu o koníčky a vrstevníky. Objevují se také deprese a poruchy spánku.

Spolehněte se na odborníky

Jelikož se jedná o psychickou nemoc, je třeba hledat příčinu v hlavě, nikoliv v trávicím ústrojí. Odborníci doporučují dítě nijak nezastrašovat, netrestat ani nepřesvědčovat. Díky komplexně nastavěné léčbě včetně sestavení vhodného jídelníčku a terapie by mělo dítě během času samo pochopit, že má problém. Komplikace související s poruchami příjmu potravy jsou často hlubinné, a i proto patří do rukou odborníků. Mentální anorexie se dá nejlépe zvládnout pomocí kvalitního psychologa.

Připravte se na běh na dlouhou trať

Proces uzdravování však bývá komplikovaný. Nemocný si obvykle neuvědomuje, že si vlastně ubližuje a že následky mohou být fatální. Mentální anorexie, zejména je-li neléčená, může končit i smrtí. Děti mohou lhát ohledně toho, kolik jídla za den snědly, a k tomu nadměrně cvičit, aby záměrně snížily svou váhu. Nejdůležitější však je, aby rodina nepolevovala a obrnila se trpělivostí. A to i v případě, že léčba potrvá roky.

Spouštěče anorexie?

Velké změny i tlak určit, co všechno za vznikem anorexie stojí, není jednoduché. Jednou z častých příčin bývá, že se dítě nezvládne vyrovnat s nějakou větší změnou, jako je například přestup na novou školu, stěhování, rozvod rodičů, či dokonce úmrtí v rodině. Na vině pak může být i špatně nastavená výchova, kupříkladu přílišný tlak rodičů na výkon nebo jejich přehnaný důraz na perfekcionismus. Pokud dítě krátkodobě odmítá jíst z důvodu zkreslených představ o svém těle, pak se většinou jedná o anorexii, nikoliv mentální anorexii, která má dlouhodobý průběh. Psycholog v Liberci může být navíc oporou nejen vašemu dítěti, ale i vám.

.
. | Zdroj: EUC