Video placeholde

Milujete filmy? Tohle je 5 věcí, kterými zlepšují váš život

Vyčítáte si někdy svůj nejoblíbenější koníček – sledování filmů? Pokud je to v normě a stíháte vedle toho i žít a pracovat, nemusí vás to znepokojovat. Nejenže si odpočinete, ale ještě pomůžete své duši. Tohle hobby má totiž řadu pozitivních účinků.

Během pandemie se sledování filmů a seriálů stalo naší nejčastější a nejoblíbenější činností, která mnohým z nás pomohla přežít lockdown se zdravým rozumem. Pohyblivé obrázky nám dodávaly notnou dávku vzrušení, pozitivní energie, odreagování, ale i podněty k zamyšlení se nad vlastním životem. Vedle toho se staly také prostředkem sociální komunikace, kdy nový seriál na Netflixu dokázal rozpoutat divokou on-line diskuzi.

TIP NA VIDEO: Slavnostní zahájení 55. ročníku MFF Karlovy Vary

Video placeholde

Že jsme před televizí či obrazovkou přibrali pár kilo navíc, to je mírně stinná stránka věci, ale jinak nám sledování filmů prospívá, a to i podle odborníků. Někteří psychologové si myslí, že filmy mohou působit jako terapie a snižovat hladinu stresu. Další k tomu přidávají, že díky pozitivním filmům získáváme možnost rozvíjet optimističtější pohled na život a posilovat si sebevědomí.

Nejúčinnější lék

Kolikrát vám smích zachránil nervy a pláč odplavil všechno trápení? Jistě mnohokrát a filmy jsou perfektním zdrojem těchto léčebných emocí. Vědci z Marylandské univerzity se zabývali účinky komediálních filmů na člověka a zjistili, že smích při sledování vtipného snímku způsobil rozšíření cév testovaných subjektů o 22 % a dále jim snížil i hladinu stresu. Ani smutné filmy ale nezůstávají pozadu a mají pozitivní vliv na chemii našeho mozku. Výzkum z Oxfordské univerzity poukazuje na to, že sledování traumatického filmu zvyšuje produkci endorfinů, tedy chemikálií spojených se zvýšenou tolerancí bolesti a s dobrým pocitem. Někteří terapeuti dokonce předepisují filmy jako součást léčby, neboť odráží současné starosti člověka, pomáhají změnit pohled na problémy a také lépe se s nimi vypořádat.

Chvilkový únik

Opravdu dobré filmy umí diváka pohltit. Najednou zmizí myšlenka na pracovní to do list i nevyřízené faktury. Bez ohledu na to, kdo jsme nebo co děláme, někdy prostě potřebujeme na chvíli uniknout všemu. A jak to udělat lépe, než užít si romantický příběh nebo strhující fantasy z jiného světa? Studie z roku 2012 zjistila, že sledování filmů je tak relaxační, protože naše mozky je snadno zpracovávají a jejich předvídatelnost je uklidňující. Dobře děláte i v případě, že rádi opakovaně saháte po svých oblíbených snímcích. Nostalgie tím vyvolaná nám totiž rovněž přináší pozitivní účinky, neboť nedávné výzkumy naznačují, že nostalgie podporuje pozitivní pohled do budoucnosti, zvyšuje sebevědomí a zlepšuje naše propojení s dlouholetými přáteli a rodinou.

Inspirace stát se lepším

Ženy v běhu rozběhaly ženy a díky Rockymu všichni muži narození v 80. letech chtěli boxovat. Filmy mají totiž zásadní vliv na skutečný život. Dokážou zvýšit zájem o určité oblečení, jídlo, sport, návštěvnost místa, vyburcují k činnosti, odstartují boj proti drogám či násilí, pomohou pochopit historické události a chování lidí, kteří se jich účastnili. Učí nás o jiných kulturách, různých profesích a celkově nás formují. Dobrý dokument nebo inteligentní historické drama vás mohou seznámit s důležitými událostmi mnohem zábavnějším způsobem než suchá stará učebnice. Stručně řečeno, sledování filmu vás může inspirovat k pozitivním změnám ve skutečném životě.

Nevzdávat se

Milujeme silné fiktivní postavy, které jsou cílevědomé, ctnostné a odvážné. Toužíme být silnější a odvážnější stejně jako ony. Kvalitní filmové charaktery se mohou stát i vzorem, dávají nám naději a inspiraci vyrovnat se s nepořádkem v našich životech odvážnějším způsobem. A u filmů založených na skutečných životech to platí dvojnásobně.

Zlepšení emoční inteligence

Díky filmům můžete být také emocionálně inteligentnější. Legendární filmový kritik Roger Ebert kdysi popsal film jako „Stroj, který vytváří empatii. To vám umožní trochu více porozumět různým nadějím, touhám, snům a obavám“. Sledování filmů může změnit váš pohled na lidi a problémy, se kterými se setkáváte každý den, ale také zvýšit schopnost porozumění problémům těch sociálních skupin, do jejichž prostředí se možná nikdy nepodíváte. Filmy nás nutí zamyslet se nad tím, čím se sami od sebe často nezabýváme. Jak uvádí Daniel Goleman v knize Emoční inteligence, právě ona stojí za tím, jak dokážeme obstát v komunikaci s lidmi, zvládat náročné životní situace a znát své vlastní pocity, které nám umožňují lépe se rozhodovat.

Pozitivních důvodů, proč sledovat filmy, je dost, a tak, jestli nemáte plán na víkend, zajeďte si do Varů, třeba ještě nějaký film stihnete. Nebo si udělejte svůj vlastní filmový víkend v pohodlí domova. Co si pustíte?