.

. Zdroj: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Matrace jako základ vašeho zdraví. Jaké jsou její hlavní parametry?

Pokud stojíte před rozhodnutím výměny matrací, zamyslete se, zda ty stávající pořád plní funkci, kterou od nich očekáváte. Jde totiž nejen o kvalitní a zdravý spánek, ale také o to, aby vaše tělo mělo dostatečnou podporu pro dokonalou regeneraci.

Dbejte na kvalitu spánku

Když už dospějete do stádia, kdy musíte přikročit k výměně matrace, mějte na paměti, že primární roli by neměla hrát cena. A to nejen z důvodu toho, že to nejdražší neznamená vždy to nejlepší. V současnosti můžete najít výborný kompromis i v cenových relacích, které byste možná neočekávali. Stačí se jen zaměřit na důležité parametry – nosnost, výšku a anatomii.

Pak to bude úplná romantika. Tyto tři údaje vám k výběru optimální pěnové matrace bohatě postačí. Dostatečná nosnost, výška minimálně 20 cm a anatomická podpora zad, zejména v oblasti beder, která zaručí dokonalou oporu, a tím předchází bolestem zad.

Proč je spánek důležitý?

Zdraví spánek je pro člověka absolutním základem pro běžné fungování. Díky spánkové regeneraci člověk dokáže obsáhnout běžný denní pracovní zápřah, rodinu i své volnočasové aktivity. Je mnohem odolnější vůči stresu a dokáže se dobře soustředit.

Kdyby k pravidelnému přísunu kvalitního spánku nedocházelo, projevila by se časem spánková deprivace, jenž má za následek kromě absolutní vyčerpanosti také mnoho dalších zdravotních neduhů. Proto je důležité dopřát si každou noc ideálně 6 až 8 hodin vydatného spánku, ke kterému potřebujete nejen kvalitní lůžko, ale také dobře větranou ložnici.

Jaké jsou nároky na správnou matraci

Pokud máte zájem o luxusní matrace, jako je například vysoce kvalitní matrace Spirit Superior Triumph, nebo Curem C 7000 XD, případně matrace Spirit Superior Triumph, pak se připravte na investici v řádu deseti tisíců korun. Jako protihodnotu získáte mnoho jedinečných benefitů, které váš spánek vyšvihnou do zcela nových výšin, a to i v případě kontinentálních postelí:

- super odolnost,

- hybridní pěna,

- dokonalá termoregulace,

- podpora těla,

- eliminace přehřívání,

- kvalitní zpracování.

.
. | Zdroj: Friends Stock / Shutterstock.com

TOP 5 matrací pro rok 2021

.
. | Zdroj: Hilding Anders Česká republika a.s.

2. Tropico Romantika Kašmír – díky kokosovým vláknům se vám bude usínat ještě příjemněji.

3. Tropico Amundsen – výhodou je její střední část pro ochranu páteře.

4. Spirit Superior Triumph – pyšní se nezničitelnou pěnou s termoregulační funkcí.

.
. | Zdroj: Hilding Anders Česká republika a.s.

5. Curem C 7 000 XD – inteligentní matrace, která dokáže přizpůsobit svou tuhost dle vaší hmostnosti.

.
. | Zdroj: Hilding Anders Česká republika a.s.

Finanční kompromis

Pokud vás limitují finanční možnosti, pak musíte zalovit v trošku skromnějších vodách. Neznamená to však, že se musíte vzdát základních kvalitativních nároků. Zdravotní matrace poskytující optimální poměr mezi kvalitou a cenou sice nenesou jména zvučných značek, no navzdory tomu plně uspokojí vaše potřeby. Základem je výška a nosnost každé matrace, a pak také materiál, ze kterého je vyrobená.

.
. | Zdroj: Hilding Anders Česká republika a.s.

Mimořádně oblíbené jsou paměťové pěny, které umí dokonale kopírovat lidské tělo, a díky materiálům mají vysokou odolnost. Jsou dostatečně prodyšné a jejich lehká údržba vám usnadní zajištění dokonalé hygieny. V tomto segmentu vám přijdou vhod zejména matrace Romantika nebo Amundsen.

Pro každého spáče dvě možnosti

Naprostou samozřejmostí téměř u každé matrace je oboustranné provedení. V praxi to znamená, že matrace je z jedné strany středně tvrdá a z opačné tvrdá. Každý uživatel si pak dle svých aktuálních preferencí může měnit podmínky svého spánku dle libosti, jako například v případě matrace Super Fox.

Ta představuje levnou a dostupnou alternativu pro každého, kdo hledá kvalitní spánek za příjemné peníze. Její tvrdší verzí je pak matrace Amundsen. Právě k pevnější opoře zad se obracejí mnozí odborníci z oboru ortopedie a fyzioterapie, a to vzhledem k výsledkům četných studií, které prokázaly blahodárné účinky tvrdšího podloží pro lidskou páteř.

.
. | Zdroj: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Kvalitní spánek není jen o matraci

Není to jen matrace, od čeho se odvíjí kvalita spánku. Postel, rošt a celkové prostředí ložnice dokáže sehrát velice významnou roli také. K tomu je nutno připočítat rovněž celkový psychický stav, ale vždycky je dobré mít na paměti, že právě díky dostatečnému počtu hodin kvalitního a vydatného spánku si člověk dokáže poradit prakticky se vším.

Naopak, spánkový deficit vás může omezit i v naprosto běžných záležitostech. Proto uléhejte vždycky jen do pohodlné postele a dobře větrané místnosti.