Když tě s ním, tak nezhubnu. Nebo ne?

Když tě s ním, tak nezhubnu. Nebo ne? Zdroj: iStock.com

Musíte zapomenout na pečivo, když chcete zhubnout? Rozhodně ne!

„Chceš zhubnout, vyřaď pečivo,“ doporučení, které slýcháte opravdu často. A tak se zříkáte svých oblíbených baget a tvarohových koláčků. Dáte jim nálepku nezdravé. Pečivo, zejména to bílé, je v současném světě výživy stále velmi kontroverzní potravinou. Jak moc jsou však obavy z konzumace pečiva oprávněné?

Tak jako u všech potravin, které jíte, je důležitá míra. Jestliže si budete pečivo dopřávat každý den a spořádáte k snídani tři housky a to samé zopakujete k večeři, doplníte na svačinu koláčkem, zhubnout se vám nepodaří a tělu se bude žít těžce. Jestliže si pečivo v jídelníčku chcete ponechat, protože ho máte rádi, budete muset začít dbát na kvalitu potravin a zajímat se o složení. Celozrnná mouka je mnohem lepší než bílá a bio produkty budou zdravější. Jak tedy pečivo do jídelníčku zařadit? A opravdu se musíte s pečivem rozloučit, když chcete zhubnout? Odpovíme vám na nejčastější mýty.

Večer je konzumace pečiva zakázána

Není třeba bát se jíst pečivo ve večerních hodinách. Naše tělo nemá žádné zabudované hodiny a metabolismus sacharidů se nemění podle západu či východu slunce. Pokud se chcete cítit dobře, být zdraví a přirozeně štíhlí, naučte se poslouchat své tělo, respektuje své biorytmy a zbytečně se nepřejídejte, což ovšem platí pro jakoukoliv denní dobu. Pokud ke správně nastavenému jídelníčku přidáte i pravidelný pohyb – ideálně na čerstvém vzduchu, získáte nejen zdravé a krásné tělo, ale i zdravého ducha.

Zhubnete jedině tehdy, když přestanete jíst pečivo

Po vyřazení pečiva z jídelníčku sice existuje vysoká pravděpodobnost, že zhubnete, ale ve skutečnosti nejde o to, že přestanete jíst pečivo. „Úplné vyloučení pečiva sice může vést k rychlému úbytku na váze, ale stejně tak bude krátkodobě fungovat, když z jídelníčku vyloučíte například všechny sacharidové přílohy či přestanete jíst čokoládu. Důvodem úbytku na váze je jednoduše obecně nižší příjem, přičemž neuváženě velkým kalorickým deficitem při vyloučení pečiva může dojít až ke zpomalení metabolismu,“ varuje Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita. Pokud chcete hubnout, vydané energie musí být jednoduše více než té přijaté. Důležité je denní nastavení příjmu a výdeje. Jestli si tedy dáte na snídani či večeři pečivo s pomazánkou, nehraje až takovou roli. Přesto se snažte vybírat si kvalitní pečivo. Snížit konzumaci pečiva se vám bude dle výživové poradkyně Zootu Ivany Bednářové Častvajové dařit v letních měsících, kdy přecházíme často automaticky k lehčí stravě: „V létě můžete klidně zeleninu upřednostnit před pečivem i mléčnými výrobky, vaše tělo se po ní bude cítit lehce a vyhnete se možným zdravotním problémům z přílišné konzumace lepku nebo laktózy, jako je zahuštění krve a redukce tělních tekutin.“

Celozrnné pečivo je zdravější

Pravda. Při volbě pečiva je vhodné sáhnout raději po kvalitním žitném či kváskovém chlebu než po obyčejném bílém rohlíku. Ne však proto, že by měl tento druh pečiva méně kalorií, ale v porovnání s bílým pečivem obsahuje podstatně více zdraví prospěšných látek, jako jsou vitamíny, minerální látky a vláknina, která na delší dobu zasytí, což se při snaze zhubnout hodí. Největší podíl vlákniny je pak v celozrnném pečivu, které však může být o něco náročnější na trávení. Další z možností je pak upéct si vlastní pečivo, kdy máte stoprocentní jistotu toho, co pečivo obsahuje. Specialistka na výživu Michaela Ryglová v tomto směru radí šetřit bílou moukou: „Zkuste bílou mouku nahradit celozrnnou pšeničnou, nejlépe však celozrnnou špaldovou či žitnou moukou.“

Bezlepkové pečivo je několikanásobně dražší

Pravda. Bezlepkové potraviny bývají postavené cenově výše, a možná i proto se mnozí domnívají, že je bezlepkové pečivo zdravější a skvělou volbou pro všechny. Ve skutečnosti neexistuje žádný racionální důvod jíst bezlepkové potraviny, jestliže netrpíte nesnášenlivostí lepku. „Neopodstatněná bezlepková dieta se vám nejen prodraží, ale mnohé bezlepkové potraviny jsou i méně chutné. Máte-li tedy chuť na pečivo a jste zdraví, bez obav si dejte kvalitní pečivo bez ohledu na lepek,“ tvrdí Michaela Ryglová. Zároveň však apeluje na kvalitu a množství. „I když si zvolíte kvalitní celozrnné pečivo, mějte na paměti, že ho nemůžete sníst, kolik chcete, bez toho, abyste přibrali. Klíčovým faktorem pro hubnutí a přibírání je rovnováha mezi příjmem a výdejem energie, respektive kalorický deficit, nebo nadbytek,“ vysvětluje odborná garantka výživy.

Rozpékané či balené pečivo je vždy nutričně horší

Čerstvě upečené a voňavé pečivo je jistě podstatně lahodnější než pečivo ze zmrazeného polotovaru, avšak ne vždy platí, že rozpékané či dokonce balené pečivo je méně kvalitní nebo dokonce nutričně horší. Najděte si čas a čtěte si složení jednotlivých výrobků. Na českém trhu můžete narazit i na velice zajímavé výrobce, jejichž balené pečivo je vyrobeno ze špaldové nebo třeba pohankové mouky a je obohacené o vyšší podíl vlákniny například ve formě zdraví prospěšných semínek. Kvalitní balené pečivo má navíc tu výhodu, že déle vydrží a jako svačinka na výlety je i mnohem praktičtější. U baleného pečiva musí být složení a nutriční hodnoty uvedeny na obale, přičemž suroviny jsou uváděny sestupně – první suroviny je obsaženo nejvíc. Pokud tedy chcete celozrnné pečivo, měla by být na prvním místě uvedena celozrnná mouka.