.

. Zdroj: Shutterstock

Máte ucpaný nos? Praská vám hlava? Jste nemocní nebo máte alergii?

Jaro patří k nejkrásnějším obdobím v roce. Spousta z nás se na něj těší. Ale jsou mezi i takoví, pro které je příchod teplých dnů noční můrou. K neustále ucpanému nosu se často přidává i dušnost a zvýšená teplota. Jak poznáte, jestli jde o alergii nebo o obyčejné nachlazení?

Může za to virus

Nachlazení způsobují viry, které můžete chytit prakticky kdekoli. Stačí jenom, abyste měli trochu oslabenou imunitu, špatně si umyli ruce nebo jste prochladli. Začnete kýchat, kašlat, máte zvýšenou teplotu a je vám tak nějak pod psa. Za to vše může vir a také to je reakce vaše imunitního systému. Virová nákaza se nedá nijak klasicky vyléčit a urychlit léky. Těmi můžete pouze tlumit příznaky nachlazení – snižování teploty, tlumení bolesti a zprůchodňování dýchacích cest. Vaše tělo musí pojít celý procesem uzdravování a virus porazit a dostat ho pryč. Nemá tedy smysl se hroutit a snažit se spěchat na uzdravení. Navíc virové nákazy jsou velmi infekční. Pokud byste tedy spěchali do práce, je zde velké riziko, že nakazíte své kolegy nebo své nejbližší. Takže zalezte pod peřinu a vydržte!

.
. | Zdroj: Shutterstock

Stromy a trávy vám doslova berou dech

Alergie se může objevit i v průběhu života. Je to velká reakce imunitní systému, kdy se už tělo poškozuje samo. Z ničeho nic začnete velmi citlivě reagovat na různé podněty – pyl, trávy, roztoče apod. Spustí se proces podobný jako při nachlazení - tkáňové hormony (např. histaminy) se uvolní a způsobují otok nosní sliznice, špatné dýchání a kýchání. Alergie má jedinou výhodu – není nakažlivá. Ovšem do jisté míry je dědičná. Důležité je, abyste věděli, na co jste alergičtí a tomu se vyhýbali jako čert kříži. Pokud teprve čekáte na testy, zásobte se antihistaminiky. Volně dostupný je Claritine®, který se používá 1 x denně a je dobře snášen. Je úplně jedno, kdy si ho dáte. Nepotencuje účinek alkoholu. Brát ho mohou i děti od dvou let, pokud váží více než 30 kg. Může vám ho předepsat lékař nebo si ho koupíte v lékárně bez předpisu. Je určen k dlouhodobému užívání.

.
. | Zdroj: Shutterstock

Malý rozcestník

Nachlazení

- Trvá 3–14 dní.

- Vyskytuje se hlavně v zimě.

- Příznaky postupně přibývají.

Alergie

- Může trvat dny nebo měsíce, záleží na alergenu.

- Objevit se může kdykoli.

- Jakmile se setkáte s alergenem, tak se okamžitě objeví všechny příznaky.

Čtěte pečlivě příbalovou informaci!

Claritine® je léčivý přípravek s léčivou látkou loratadin k vnitřnímu užití.

L.CZ.MKT.CC.04.2020.1906