...

... Zdroj: iStock.com

Líčení po čtyřicítce? Základem je lehčí make-up

Zralé pleti už musíme dennodenně pomáhat nejen vhodně zvolenými kosmetickými přípravky, ale také správným líčením. Krásné, okouzlující a přitažlivé totiž můžeme být v každém věku. Jen je potřeba znát pár triků, jak všemu napomoct.

1. Make-up

Vybírejte lehký, pečující, ideálně takový, který pleť nezmatní, ale naopak rozjasní, a vy tak budete působit mladistvěji. Stačí ho použít jen velmi malé množství. Na pleti je potřeba vytvořit lehký souvislý film, ne na první pohled viditelnou masku.

TIP: Nanášejte make-up speciálním štětcem. Ušetříte, protože ho spotřebujete mnohem menší množství, a navíc se štětcem make-up velmi dobře zapracuje do pleti, na které udělá lehoučký film. Make-up je po krémech a správném odlíčení další ochranou pleti před volnými radikály, které ji poškozují a urychlují tvorbu vrásek. Používejte kvalitní kosmetiku pro zralou pleť.

2. Korektor

Vybírejte takový, který pleť napne a rozjasní a ještě bude fungovat jako vyplňovač vrásek. Dá se použít nejen pod oči, ale všude tam, kde je potřeba, jako například na kontury rtů a drobné vrásky. Na nedokonalosti pleti volte korektor, který splyne s make-upem. Na oční okolí pak takový, který je o odstín světlejší, rozjasňuje a vždy jen tekutý, aby vám nezvýraznil vrásky.

3. Oční korektor

Oční korektor můžete aplikovat na neutralizaci kruhů pod očima i během dne. Pokud se ráno probudíte nevyspalá, naneste ho ráno a odpoledne, ještě před tím, než jdete například na schůzku, nebo večer, když se chystáte někam do společnosti.

TIP: Pokud oční korektor zapracujete štětečkem, bude vám ho stačit malá kapička a přípravek vám pak dlouho vydrží.

4. Správné stíny a tužka na oči

Po čtyřicítce se už vyhněte černým očním linkám, které jsou příliš tvrdé a dělají vás opticky starší. Spousta žen má tmavé kruhy pod očima, neměly by se tedy bát jako první použít nějaký rozjasňující stín, aby se oko prosvětlilo. Když ráno spěcháte, budou vám k dobrému pocitu ze sebe sama stačit jen základní stín a tužka nebo řasenka. „Pokud aplikujete řasenku a hezky si upravíte obočí, může to stačit. Záleží na tom, jak máme posazené oko,“ radí make-up specialistka Romana Gašová.

5. Báze pod oční stíny

Báze pod oční stíny je důležitá. Někomu se totiž oční víčka více mastí a barva na nich potom dlouho nevydrží. Báze stačí nanést velmi malé množství. Pokud ji použijete, stíny budou dobře vypadat celý den.

Pokračování 2 / 2

...
... | Zdroj: iStock.com

Vizážistka Romana Gašová doporučuje přípravek z heny, který se nanáší štětečkem. Vypadá přirozeně a pro ženu, která nemá vytrénovanou ruku tak, aby si obočí perfektně vykreslila, je i velice praktický. „Získáme tím zahuštění, zvýraznění barvy a zafixování obočí na celý den. Přípravek se nemaže a dá se použít znovu i na drobné korekce,“ říká specialistka.

7. Řasenka

Dlouhé řasy snesou jakoukoli kvalitu řasenky, s kratšími řasami je to horší. Kupujte tedy řasenky pro svůj typ řas tak, abyste dosáhla jejich viditelného prodloužení a zahuštění. U dobré řasenky okamžitě po aplikaci uvidíte optickou změnu.

8. Tvářenka Pokud vás trápí například červené žilky v obličeji, nepoužívejte červené tvářenky, ty by vám příliš neprospěly. Sáhněte spíš po růžových a broskvových odstínech. Tvářenku nanášejte opět štětcem a nepřehánějte to s ní. Přidat můžete vždy, ale ubrat jen těžko. Pro zralejší pleť jsou vhodnější krémové tvářenky, které ji rozjasní.

...
... | Zdroj: iStock.com

Nebojte se výraznějších barev, výraznější barvou rtěnky můžeme pleti dodat dynamičnost. Konturovací tužka nám pomůže krásně vytvarovat rty a také zajistit, že se výrazná rtěnka nebude rozpíjet do kontur. Její použití ale není podmínkou. Rtěnka s liftingovým účinkem bude pro vaše rty ve zralém věku velkým plusem, protože je bude vypínat a dělat plnějšími.

10. Pudr

„Ženy v menopauze trpí návaly, víc se potí. Není proto třeba make-up fixovat pudrem už ráno, ale až ve fázi, kdy potřebujete pleť zmatnit a líčení oživit. Nebo pudrem můžete zafixovat jen mastné zóny na pokožce. Spousta žen si myslí, že mají mastnou pleť, protože se lesknou, ale to je normální funkce pleti – mastit se,“ dodává Romana Gašová.

11. Udělejte si z líčení rituál

Aby vás líčení bavilo, udělejte si z něj každé ráno svůj vlastní malý rituál. Zabere vám to maximálně 12 minut a to je doba, která nikoho neobtěžuje. Dopřejete si dostatek spánku, v koupelně strávíte několik minut nad péčí o pleť a celý den se budete cítit a vypadat báječně. A to za to stojí.