Čockové kuličky v rajčatové omáčce s těstovinami

Čockové kuličky v rajčatové omáčce s těstovinami Zdroj: Johana Střížková

Levný vegetariánský oběd: Čočkové kuličky v rajčatové omáčce s těstovinami!

Zdravé a ještě navíc levné! Tak přesně takové jsou vegetariánské špagety s čočkovými kuličkami a rajčatovou omáčkou. Jedna porce vás vyjde na dvacet dva korun!

ČOČKOVÉ KULIČKY V RAJČATOVÉ OMÁČCE S TĚSTOVINAMI

4 porce

Příprava: 50 minut + 30 minut chlazení + 20 minut pečení

Suroviny: 150 g čočky, 400 ml zeleninového vývaru, 1 cibule, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 50 g ovesných vloček, 4 snítky petrželky, 1 lžíce rajčatového pyré, 1 vejce, 1 lžíce sušeného oregana, sůl a pepř, 400 g špaget, strouhaný parmazán a čerstvé bylinky na dokončení (nejlépe oregano)

Omáčka: 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 plechovka drcených rajčat, 1 lžíce oregana, sůl a pepř

Postup:

1. Čočku propláchněte a uvařte v zeleninovém vývaru doměkka. Zbylou tekutinu slijte. Cibuli nasekejte najemno, mrkev nastrouhejte a česnek nakrájejte na plátky.

2. Na pánvi rozehřejte olej a zpěňte cibuli. Poté vmíchejte mrkev a ještě 2 minuty restujte. Nakonec přidejte plátky česneku a restujte další minutu.

3. V mixéru nahrubo nasekejte vločky s lístky petrželky. Přidejte čočku, cibuli s mrkví a česnekem, rajčatové pyré, vejce, oregano, podle chuti osolte a opepřete. Krátce promixujte, aby nevznikla jednolitá kaše. Směs asi 30 minut chlaďte v ledničce.

4. Z čočkové hmoty vytvarujte kuličky o velikosti golfového míčku, naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a při 170 °C pečte 20 minut. Mezitím uvařte těstoviny, trochu vody si odložte.

5. Připravte rajčatovou omáčku. Na oleji asi 8 minut restujte najemno nakrájenou cibuli, pak na 1 minutu přidejte na plátky pokrájený česnek. Zalijte drcenými rajčaty, přilijte ještě pár lžic vody z těstovin. Povařte asi 10 minut a dochuťte oreganem, solí a pepřem.

6. Do omáčky vmíchejte těstoviny, rozdělte je na talíře, přidejte k nim čočkové kuličky a posypte parmazánem a bylinkami.

Další skvělé recepty najdete v aktuálním dubnovém čísle magazínu F.O.O.D.!