Pozor na to, jakou intimní kosmetiku používáte na cestách.

Pozor na to, jakou intimní kosmetiku používáte na cestách. Zdroj: Pexels

Letní manuál intimního zdraví: Jak předejít infekcím a zánětům?

Jen co sluníčko vystrčí své paprsky, teploty se vyšplhají nad dvacet stupňů, dny se prodlouží a s dovolenými a válečkami u moře se roztrhne pytel, začnou kvasinkovým infekcím hotové žně. Jak se jim ubránit? 

Těšíte se také na léto, na dovolenou, k moři? Jenže celý požitek ze zaslouženého volna vám může zhatit zánět či kvasinková infekce močových cest. A nemusíte kvůli tomu jezdit ani nikam daleko, číhají na nás totiž téměř na každém kroku. Jak se jim ubránit, pokud jste vůči nim citlivější?

Pokračování 2 / 7

Nebojte se bavlněného prádla

Bavlněné prádlo byste měly samozřejmě používat během celého roku, o tom žádná, ale pokud na to příliš nedbáte, v létě byste si měla udělat uzel na kapesníku, abyste na to nezapomínala. Prádlo ze syntetických látek totiž umí skvěle udržovat vlhkost, která připravuje živnou půdu kvasinkám. Pokud se nedovedete vzdát svých svůdných krajkových kalhotek, tak se vždy ujistěte, že mají alespoň mezi nohama bavlněný proužek. Lepší než nic. Ale měly byste myslet spíše než na krásu na své zdraví. Ostatně – kalhotky si vždy můžete převléknout.

Pokračování 3 / 7

Mokré plavky jsou tabu!

Když si postarší dámy Šarlota a Olga v Účastnících zájezdu ihned po koupání svlékaly mokré plavky, ostatní se jim smály. Ve skutečnosti ale není proč. Ať už se cachtáte v bazénu nebo jste se byla proběhnout a zpotila se, měla byste se okamžitě zbavit mokrého oblečení. Teplé a vlhké prostředí je totiž ideální pro množení kvasinek. A jakmile převezmou vládu nad vašimi intimními partiemi, objeví se pocit svědění, pálení a kvasinková infekce je na světě. A vy místo toho, abyste se vydala na pláž, budete hledat nejbližší cestu ke gynekologovi.

Pokračování 4 / 7

Pozor na přílišnou hygienu

Ať už se chystáte na dlouhou cestu autem, do přírody na puťák nebo na festival, musíte se smířit s tím, že se třeba i den obejdete bez sprchy. A tak je pro mnoho žen nepostradatelnou součástí kabelky balení vlhčených ubrousků, které mohou použít kdykoliv pro alespoň trochu dobrý pocit, že pro hygienu něco udělaly. Některé nerozlišují, jestli jsou na obličej, na tělo nebo na intimní hygienu. Jestli chtějí předejít infekcím, měly by nad tím začít trochu více přemýšlet. Tyto výrobky jsou totiž napuštěny voňavými látkami, které mohou porušit neutrální pH uvnitř vaginy, což vede k infekcím. Neznamená to ale, že se vlhčeným ubrouskům budete v drogerii vyhýbat obloukem. Jen si vyberte ty na intimní hygienu.

Pokračování 5 / 7

Do vody s rozmyslem

Samozřejmě že nejlepší je vyhnout se cachtání ve vodě během menstruace. Ale někdy to prostě jinak nejde a než se pařit v horkém letním dni, to raději být trochu obezřetnější! V každém případě tampony byste si měla měnit, co nejčastěji to jde, v mnohem větší intenzitě než běžně. Hygienická pomůcka se totiž nasákne vodou, takže její funkce mizí. A navíc pokud ve vodě jsou bakterie, vy si je tím přenesete do vaginy a čím déle je v sobě budete mít, tím větší riziko vám hrozí. Rozhodně byste neměla používat běžné tampony jako ochranu před infekcemi. Existují ale speciální tampony s vazelínovým olejem, které vás "ucpou", takže se voda dovnitř nedostane. Koupíte je v lékárně.

Pokračování 6 / 7

Nenechte nic náhodě

Kvasinková infekce se projevuje svěděním, pálením, někdy i bolestí při močení nebo při sexu. Změní se i výtok, který bývá bílý, někdy může být i hrudkovitý. Jestliže na sobě něco z toho pozorujete, neváhejte a začněte s léčbou. "Po nasazení lokální terapie ve formě čípků, globulí nebo mastí dojde k ústupu obtíží obvykle do 48 hodin od zahájení léčby. Délka léčby je dle zvolené terapie 3 až 8 dnů, v průměru asi týden," říká gynekolog Richard Sobol. Pokud budete problémy podceňovat a léčbu oddalovat, může se u zánětů projevit recidiva a vy pak nebudete mít chvíli klidu.

Pokračování 7 / 7

Sex s dvojitou ochranou

Dlouhé letní večery, procházka kolem moře nebo romantika ve stanu... Léto je prostě jak dělané pro lásku. Při svých milostných vzplanutích si ale dejte pozor na to, abyste si nepřivodila nějakou infekci. Samozřejmě že nejlepším způsobem, jak se chránit, je používání kondomu. A jestli se chystáte na sex na písku nebo v lese na jehličí, raději si s sebou vezměte deku. Mohla byste si poškrábat sliznici, což není zrovna příjemné.

Víte, proč bychom se po sexu měly jít vyčůrat? Podívejte se na video!