Meruňkový koláč s levandulí

Meruňkový koláč s levandulí Zdroj: archiv Zdeňka Mazúrová

Caponata
Autorka bezlepkových kuchařek Zdeňka Mazúrová
Citronový koláč
4
Fotogalerie

Letní bezlepkové recepty. Pochutnejte si na sladkém i slaném

Jste celiak, držíte bezlepkovou dietu nebo vám zkrátka jídlo bez lepku chutná a dělá dobře? Zdeňka Mazúrová se díky své dceři, která trpí celiakií, do bezlepkového vaření pustila s vervou. Z jejích kuchařek Bezlepkové pečení pro každého a Bezlepkové slavnosti jsme pro vás vybraly nejen letní recepty, na kterých si pochutnáte stejně jako my.

Meruňkový koláč s levandulí

Meruňkový koláč s levandulí
Meruňkový koláč s levandulí | Zdroj: archiv Zdeňka Mazúrová

Ingredience:

Těsto:

400 g bezlepkové mouky

210 g změklého másla

140 g cukru moučka

1 vejce

dřeň z vanilkového lusku

Náplň:

250 g mascarpone

cukr dle chuti

sklenička meruňkové marmelády

600 g meruněk, dle velikosti koláče

hrst levandulových květů

Drobenka:

100 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá

100 g másla

100 g cukru

Postup:

Zapneme troubu na 190 °C. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo vyložíme pečicím papírem (dno i boky).

Suroviny na těsto dáme do robotové mísy a zpracujeme v hladké těsto.

Pomoučíme vál a těsto rozválíme o něco větší, než je velikost formy. Těsto do ní přesuneme a vytlačíme vyšší okraje po celém obvodu formy. Spodek těsta potřeme marmeládou. Mascarpone rozmícháme s cukrem a rozetřeme na marmeládu. Meruňky omyjeme, vypeckujeme, rozkrájíme na čtvrtky. Položíme jednu vedle druhé na mascarpone. V míse promícháme prsty máslo, mouku a cukr na drobenku. Posypeme drobenkou a na ni pohodíme květy levandule. Vložíme do trouby a pečeme asi 20–30 minut. Během pečení kontrolujeme. Těsto by mělo lehce zhnědnout. Pro jistotu můžete zkusit zapíchnout do středu koláče špejli, která by měla být po vytažení suchá.

Vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a bohatě pocukrujeme. Rozkrájíme a svoláváme ke stolu!

Caponata

Caponata
Caponata | Zdroj: archiv Zdeňka Mazúrová

Ingredience:

2 stonky řapíkového celeru

2 středně velké lilky, 2 červené cibule, 4 velká rajčata

2 větší stroužky česneku

2–3 lžíce červeného balzamikového octa

1 lžíce třtinového cukru 3 lžíce zelených oliv, 2 lžíce kaparů, sůl, pepř

olivový olej, hrst nasekané hladkolisté petrželky

Postup:

Připravíme zeleninu. Řapíky celeru oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Oloupeme cibuli, rozpůlíme a nakrájíme na tenké proužky. Lilek omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kostky. Česnek oloupeme a nasekáme najemno. Rajčata omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Ve velké vyšší pánvi nebo hrnci rozehřejeme olej, vhodíme cibuli, chvíli opékáme a přidáme k ní celer. Opékáme doměkka. Přilejeme trochu oleje, vhodíme lilek a opékáme za občasného míchání, dokud lilek nezačne hnědnout. Přidáme česnek, rajčata a chvíli opékáme. Přidáme cukr, ocet, osolíme, opepříme, přikryjeme pergamenovým, povoskovaným papírem a na mírném plamenu dusíme asi 10 minut. Potom vmícháme buď celé, nebo nakrájené olivy a kapary. Pokud jsou kapary naložené v soli, propláchněte je vodou. Případně dosolte. Podávat můžete teplé nebo zchladlé na pokojovou teplotu. Můžete si ji připravit předem, uzavřít do dózy a uchovat v chladničce. Před podáváním nasekáme petrželku a caponatu jí posypeme.

Citronový zákusek se šlehačkou

Citronový koláč
Citronový koláč | Zdroj: archiv Zdeňka Mazúrová

Ingredience:

Korpus:

2 vejce + bílek z krému

2 lžíce horké vody

60 g cukru krupice

60 g bezlepkové mouky

Krém:

100 g cukru moučka

50 g másla

1 vanilkový pudink

2 žloutky

3/8 l vody (375 ml)

špetka soli

šťáva a kůra z 1 velkého citronu

1 kelímek smetany ke šlehání

Postup:

Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem. Zapneme troubu na 200 °C.

Vejce rozklepneme. Z bílků ušleháme sníh. Dva žloutky ušleháme s cukrem a horkou vodou do husté pěny. Přidáme prosátou mouku. Pokud se utvořily hrudky, které nejdou rozmíchat, hmotu krátce rozmixujte ponorným mixérem. Potom zlehka zamícháme sníh z bílků. Vložíme do trouby a pečeme. Vyjmeme, jakmile je povrch zlatavý, nebo zapíchneme do středu korpusu špejli, a pokud je suchá, je upečeno. Necháme vychladnout oddělíme od dortové formy, piškot obrátíme a opatrně sejmeme pečicí papír. Opět vše vrátíme do formy, papír, piškot a formu uzavřeme.

Připravíme krém, nejlépe ve vodní lázni nebo v hrnci s dvojitým dnem. Kromě smetany ke šlehání dáme všechny ingredience do hrnce a za stálého míchání uvaříme do hustého krému. Ještě horký jej nalijeme na piškot, uhladíme a necháme vychladit v chladničce. Odkrojíme formu od krému, sejmeme a na krém rozetřeme ušlehanou šlehačku. Můžeme nakrájet a servírovat.