...

... Zdroj: iStock.com

Láska v roce 2050: Experti předpovídají, jak si budeme vybírat partnery

Jako správní lidé 21. století určitě známe někoho, kdo se seznámil za vydatné pomoci elektroniky, aplikací, sociálních sítí a dalších vymožeností. Anebo to směle praktikujeme sami. A jak jde vývoj kupředu, otevírají se nové možnosti i pro seznamování, randění, vztahy na dálku, výběr partnera a soužití. 

Někteří z nás to zažili na vlastní kůži: Nejdřív jsme si psali přes messenger, všechno vypadalo, že funguje dokonale. A pak přišlo setkání tváří v tvář – a byl konec. Chemie nezafungovala. Experti mají dobrou zprávu. Technologický vývoj jde kupředu opravdu rychle a naši potomci si brzy budou moct ověřit chemii přímo z domu. Prostřednictvím virtuální reality se budou držet za ruce i přes oceán a tisíce kilometrů jim nezabrání, aby ucítili vůni svého protějšku. A to jim dá pochopitelně více možností – nejen s kým, ale i jakým způsobem svůj čas trávit.

Na rande? Až po analýze DNA!

Rozbor DNA zlevňuje. Podle výzkumu, který provedl britský server eHarmony ve spolupráci s Imperial College Business School, se do roku 2040 stane dostupný pro velkou část veřejnosti. Není tedy vyloučeno, že než si někdo s někým něco začne, porovnají si ti dva navzájem své kódy.

V současné době se má za to, že člověk je naprogramován tak, aby si vybíral partnera, se kterým zplodí co nejsilnější potomky. Možná se časem zjistí, že dává přednost člověku s určitou sekvencí v genetickém kódu. Pro některé z nás by to mohla být odpověď na palčivou otázku: Proč pořád vybírám stejné nenapravitelné bídáky?! Každopádně se dá předpokládat, že nám DNA možná řekne víc o našich partnerech i o nás samých.

Před kontaktem prověřit!

Ti, kteří dnes dávají přednost on-line seznamkám, většinou vyplňují dlouho dotazníky. Co od vztahu očekávají, jak si protějšek představují, co naopak nesnesou – a nechají pak na zprostředkovateli, aby jim udělal předvýběr a někoho vhodného zvolil. Na to by se naši potomci mohli dívat opravdu jako na zastaralou metodu: Oni si zřejmě jen sednou do "analyzátoru", který jim bude snímat tělesné reakce na různé objekty a situace. Tep srdce, výraz v obličeji, mozkové vlny, to všechno by mohly počítače umět zachytit, vyhodnotit, a následně tak najít někoho, kdo by vám měl vyhovovat po fyzické stránce.

Pak se budou chvíli monitorovat i chování a preference v reálném životě, což vyloučí ty lidi, kteří by zájemci o seznámení nemuseli vyhovovat po mentální stránce. A pak už bude následovat jen kontakt.

Růžové brýle

V současné době už existují aplikace jako analyzátor stresu nebo analyzátor dětského pláče. Kdo ví, jednou se třeba na lidi v místnosti podívá nově příchozí přes speciální chytré brýle a ihned zjistí, jakou mají ostatní náladu, jak se jim líbí a jestli ho rádi vidí. Možná mu taky brýle poradí, jak si stojí v následné konverzaci, a upozorní ho, že udělal šest vtipů, na které protějšek nereagoval, a že by tedy stálo za to s tím skončit.

Na druhou stranu, ty růžové brýle, které si člověk na začátku každé zamilovanosti nasadí, jsou vlastně jednou z nejkrásnějších věcí, která se v životě člověku může stát. A toho je škoda se vzdávat. Nikdy si totiž nepřipadáme tak přitažliví, duchaplní a obdivuhodní, jako když jsme čerstvě zamilovaní!