,,

,, Zdroj: Shutterstock / koláže ContentPub s.r.o

Kurkumin: nová hvězda v péči o vaše zdraví

Na jaře nám svěží, pučící a kvetoucí příroda ukazuje svou sílu, kterou stále častěji využíváme i v péči o zdraví. Mimořádně širokou oblast blahodárného působení na náš organismus má například přírodní látka kurkumin. Odkud vlastně pochází a proč je tak zajímavá?

Krásná superpotravina

Kurkumin možná nevědomky používáte v kuchyni, protože jde o žlutooranžové přírodní barvivo ze směsi koření kari. V čisté formě se získává z rostliny nazvané kurkuma, která je příbuzná zázvoru. Pěstuje se především v Číně, Indonésii a Indii a má krásný květ nejčastěji bílé nebo růžové barvy. Kurkuma bývá řazena mezi tzv. superpotraviny, které mají mimořádný nebo ojediněle pozitivní vliv na zdraví člověka. Kurkumin je obsažen v kořeni kurkumy, přičemž koncentrace přírodní účinné látky ve zdroji je bohužel velmi malá, pouhá přibližně 3 %. Konzumovat jej proto můžete také jako doplněk stravy. Nabízí ho například ryze česká značka Liftea, která ve svých doplňcích stravy sází právě na sílu přírodních látek.

,,
,, | Zdroj: Shutterstock / koláže ContentPub s.r.o

Od pokožky po krevní oběh

Kromě toho, že se kurkumin osvědčil v tradiční čínské i indické medicíně, věnuje mu pozornost řada moderních průzkumů. „Pozitivních účinků kurkuminu na zdraví je skutečně mnoho. Jeden je však zásadní a dá se říci, že generuje další. Je jím prevence,“ říká výživová odbornice Ing. Eva Goldmannová a vysvětluje: „Aby náš organismus fungoval, jak má, potřebuje se efektivně zbavovat všech nečistot a odpadních látek, k čemuž mu slouží především zdravá játra, slinivka a střeva. A právě kurkumin pozitivně ovlivňuje jejich kondici a správnou činnost.“

,,
,, | Zdroj: Shutterstock / koláže ContentPub s.r.o

Díky svým antioxidačním účinkům poskytuje kurkumin i ochranu proti poškození buněk volnými radikály a vytváří pomyslný obranný štít proti řadě onemocnění. Příznivý vliv má i na krevní oběh, normální hladinu cholesterolu, ale i na trávení. Blahodárně působí také na duševní rovnováhu i stav pokožky, kloubů a kostí.

Jak již bylo řečeno, koncentrace kurkuminu v kořeni kurkumy není zrovna vysoká. Dopřát si ho tedy můžete například jako doplněk stravy. Vysoce koncentrovanou formu kurkuminu (95 % kurkuminoidů) obsahuje doplněk stravy Liftea Kurkumin, který je k dostání v lékárnách, prodejnách dm a dalších vybraných drogeriích. Více informací najdete na www.liftea.cz.