Křupavé a plné chutí! 6 báječných jídel s jarní zeleninou

20. května 2017
  • Jaro konečně vydává plnými hrstmi své poklady. Báječně křupavou zeleninu plnou intenzivní chuti.

    Právě jste si přinesla z trhu plný košík skvostné jarní zeleniny a přemýšlíte, jak ji kreativně zpracovat? Máme pro vás recepty, které vynikají originalitou i jednoduchostí.

  • Plněné kedlubny se špenátem

    Zapečené kedlubny s čočkou a špenátemZapečené kedlubny s čočkou a špenátemAutor: StockFood

    4 porce, příprava: 95 minut

    Suroviny: 2 šálky čočky, sůl a pepř, půl lžíce bílého vinného octa, 4 kedlubny, 30 g lískových oříšků, 2 šalotky, 1 stroužek česneku, 50 g másla, 600 g mladého špenátu, muškátový oříšek podle chuti, 250 g zakysané smetany, 150 g ovčího sýra

    Čočku propláchněte a uvařte v osolené vodě doměkka. Sceďte, pokapejte vinným octem a načechrejte. Kedlubny oloupejte a vydlabejte. Vložte do vroucí osolené vody a asi 20 minut povařte na mírném ohni, sceďte. Nasucho orestujte oříšky.

    Šalotku a česnek nasekejte najemno. Rozehřejte máslo a šalotku nechte zesklovatět, ke konci přidejte česnek a vsypte špenát. Osolte, opepřete, dochuťte muškátovým oříškem.

    Do kastrolu nalijte zakysanou smetanu, vsypte oříšky nejlépe rozpůlené, polovinu rozdroleného sýru a najemno nakrájené odřezky kedlubny. Zpěňte a chvilku povařte. Promíchejte se špenátem. Vychladlou směsí naplňte kedlubny, zbytek schovejte.

    Kedlubny naskládejte do pekáčku a 15 minut zapečte v troubě při 200 ° C. Na talíře rozdělte čočku, přelijte ji zbytkem smetany se špenátem, doprostřed usaďte po kedlubně a posypte nadroleným sýrem.

  • Slaný koláč s jarní cibulkou

    Slaný koláč s jarní cibulkou a chřestemSlaný koláč s jarní cibulkou a chřestemAutor: StockFood

    6 porcí, příprava: 45 minut

    Suroviny: 400 g listového těsta, 2 vejce velikosti M, 250 ml smetany 40% , 1 lžíce dijonské hořčice, 40 g čedaru, 40 g strouhaného ementálu, sůl a pepř, 6 jarních cibulek, 1 snítka rozmarýnu

    Troubu předehřejte na 200 ° C, plech s vysokým okrajem vyložte pečicím papírem. Rozválejte listové těsto a vložte ho na plech – okraje zvedněte. Vejce rozšlehejte se smetanou, hořčicí a jemně nastrouhanými sýry.

    Směs podle potřeby osolte, opepřete a vlijte na těsto. Z cibulek sloupněte vrchní vrstvu, odřízněte kořínky a podélně je rozpulte. Rozložte na koláč, posypejte nasekaným rozmarýnem a pečte dozlatova, asi 25 minut.

    Tip: K jarní cibulce můžete přidat chřest. Ten povařte 23 minuty ve vodě, osušte a rozložte na koláč.

  • Hráškové risotto

    Hráškové rizottoHráškové rizottoAutor: StockFood

    4 porce, příprava: 40 minut

    Suroviny: 2 hrnky vyloupaného hrášku, 2 lžíce olivového oleje, 1 menší cibule, 2 hrnky rýže Arborio, 1 hrnek suchého bílého vína, 5‒6 hrnků zeleninového vývaru, 1 citron, půl hrnku strouhaného parmazánu + hoblinky na ozdobu, 4 lžíce másla, 2 lžíce sladkolisté petrželky, sůl a pepř, výhonky hrášku na dokončení

    Hrášek 1 minutu povařte ve vroucí vodě, potom prudce zchlaďte ledovou a nechte okapat. V kastrolu nebo hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a dozlatova opečte najemno nakrájenou cibulku.

    Přidejte rýži a za neustálého míchání restujte, dokud rýže nezíská bílou barvu, asi 3 minuty. Přilijte bílé víno a míchejte, dokud se téměř nevyvaří, pak půl hrnku teplého vývaru a míchejte, dokud se nevstřebá.

    Postup opakujte se zbytkem vývaru. Nakonec přidejte hrášek, jemně strouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, sýr, máslo, jemně nasekanou petrželku. Osolte a opepřete. Přiklopte, nechte odstát v pokojové teplotě 2 až 3 minuty, dozdobte škrabkou nastrouhanými lupínky parmazánu a výhonky hrášku.

    Tip: Pro silnější chuť a vůni můžete petrželku vyměnit za mátu.

  • Salát se špaldou s ředkvičkami

    Salát se špaldou a ředkvičkamiSalát se špaldou a ředkvičkamiAutor: StockFood

    4 porce, příprava: 1 hodina

    Suroviny: 200 g špaldy, 1 malá červená cibule, 6‒8 ředkviček, 1 šálek naklíčených fazolí mungo, sůl, 1 svazek špenátu, 1 hrst lístků řeřichy, 200 g mozzarelly

    Zálivka: 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce medu, 2 lžíce bílého vína, sůl a pepř, 1 velký drcený stroužek česneku

    Špaldu na 12 hodin namočte do vody, pečlivě propláchněte a povařte doměkka, asi 50 minut. Sceďte a mírně osolte. Do studené vody na 10 minut namočte červenou cibuli, pak ji osušte a nakrájejte na kousky, na plátky nakrájejte ředkvičky. Ke špaldě přidejte cibuli, ředkvičky, fazolky mungo s zelenými lístky. Jemně promíchejte se zálivkou a nechte na 10 minut odpočinout. Před podáváním přidejte natrhanou mozzarellu.

    Tip: Máte ocet ze šampaňského? Potom ho můžete využít v zálivce místo bílého vína.

  • Salát s kapary a mozzarellou

    Salát s kapary a mozzarellouSalát s kapary a mozzarellouAutor: StockFood

    2 porce, příprava: 20 minut

    Suroviny: 1 ciabatta, olivový olej, 1 stroužek česneku, 1 lžíce sušeného tymiánu, 1 vejce, 100 g zeleného chřestu, mix salátových listů, čerstvá bazalka, 1 lžíce kapar, 125 g mozzarelly, čerstvě mletý černý pepř

    Zálivka: 4 lžíce olivového oleje, 2 lžičky citronové šťávy, sůl

    Ciabattu nakrájejte na stejně velké kostičky. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, přidejte drcený česnek a tymián a opečte krutony. Odložte je na papírový ubrousek. Vejce uvařte natvrdo.

    Chřest zbavte dřevitých konců a ve vroucí osolené vodě ho uvařte na skus, cca 25 minut. Nechte ho okapat.

    Umíchejte zálivku. Do mísy rozložte salátové listy, naseknou bazalku a kapary. Vložte na větší kusy nakrájený chřest a zastříkněte zálivkou. Přidejte natrhanou mozzarellu a vidličkami roztrhaná vejce. Přisypte krutony, pokapejte zbytkem zálivky a opepřete.

  • Závin s mangoldem a ovčím sýrem

    Závin s mangoldem a ovčím sýremZávin s mangoldem a ovčím sýremAutor: StockFood

    4 záviny, příprava: 30 minut + pečení

    Suroviny: 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžička semen fenyklu, půl lžičky římského kmínu, čtvrt lžičky kořenného (běžného) kmínu, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 1 svazek mangoldu, sůl a pepř, 120 g čerstvého ovčího sýra, 4 pláty listového těsta, 4 lžíce rozehřátého másla

    Na hluboké pánvi rozehřejte olej a zprudka orestujte fenykl s oběma druhy kmínu. Přidejte jemně nasekanou cibuli, nasekaný česnek a vyříznuté, nadrobno nakrájené stonky mangoldu. Až změknou, přidejte nahrubo nakrájené listy mangoldu a vařte, než se odpaří voda, asi 8 minut. Nechte vychladnout a vmíchejte nadrobený ovčí sýr.

    Osolte a opepřete. Troubu předehřejte na 190 ° C, 2 plechy vyložte pečicím papírem. Do tenka mezi 2 pečicími papíry rozválejte listové těsto. Každý plát pokapejte máslem a rozetřete na něj ¼ směsi. Zarolujte, konce pevně spojte a založte pod závin. Záviny potřete zbytkem másla a po dvou pečte dozlatova, vždy asi 35 minut.

  • Pokud byste ráda vyzkoušela i jiné pokrmy z jarní zeleniny, můžete se nechat inspirovat třeba video recepty na špenátovou polévku, slané muffiny nebo stylové zelené palačinky.

    Nejlepší jarní polévka? Špenátová!

    Upečte slané muffiny! Tyhle špenátové vás nadchnou

     

    Rychlá snídaně, oběd i večeře? Špenátové palačinky!

    Článek připravil časopis F.O.O.D.

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy