Brusinková bábovka s drobenkou

Brusinková bábovka s drobenkou Zdroj: Tomáš Lébr

Citronovo-borůvková bábovka
Tvarohovo-jablečná bábovka
S pečením může pomoci celé rodina
Jakou bábovku si upečete vy?
Citronovo-borůvková bábovka
13
Fotogalerie

Královny bábovek: 3 recepty, které nezklamou

Také máte rádi, když je bábovka vláčná, voní po citronech a navíc v sobě skrývá nějaký bonus? Martina Muldoon se svými dcerami pečou určitě jedny z nejlepších.

Citronovo-borůvková bábovka

forma na bábovku, příprava: 80 minut

Suroviny na polevu: 150 g moučkového cukru, šťáva z 1 citronu

Na těsto: 360 g hladké mouky, 2 lžičky kypřícího prášku, špetka soli, 250 g másla pokojové kvality, 200 g světlého třtinového cukru, 100 g krupicového cukru, 1,5 lžičky vanilkového extraktu, 4 vejce, 240 g zakysané smetany, 2 hrnky kanadských borůvek, kůra z 1 bio citronu, máslo na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy, máta na ozdobu

Připravte polevu. Moučkový cukr smíchejte se šťávou z citronu, dejte do lednice, dokud poleva trošku neztuhne. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. V druhé míse utřete máslo s cukry, vanilkový extrakt, zašlehejte jedno vejce po druhém. Střídavě přidávejte suchou směs a zakysanou smetanu.

Větší část borůvek promíchejte s jednou lžící z odměřené mouky a nastrouhanou kůrou z citronu. Jemnými tahy lehce vmíchejte do těsta. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Naplňte ji těstem a pečte v předehřáté troubě při 175 °C dozlatova, asi 60 minut.

Vyklopte ještě teplou bábovku. Nechte ji vystydnout, ozdobte polevou, zbývajícími borůvkami a čerstvou mátou.

Tip od Martiny: Je důležité, aby všechny ingredience byly pokojové teploty. Máslo ve spreji vám usnadní vymazání formy, snadněji se pak bábovka vyklopí.

Pokračování 2 / 3

Brusinková bábovka s drobenkou

forma na bábovku, příprava: 90 minut

Suroviny na drobenku: 100 g třtinového cukru, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 lžička mleté skořice, 30 g másla pokojové teploty, půl hrnku nasekaných vlašských ořechů, 1/3 hrnku rozinek

Těsto: 250 g čerstvých brusinek, 2 lžíce mouky na brusinky, 300 g hladké špaldové mouky, špetka soli, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička prášku do pečiva, 110 g másla pokojové teploty, 125 g třtinového cukru, 125 g krupicového cukru, 2 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 240 g řeckého bílého jogurtu, máslo na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr na posypání

V míse smíchejte třtinový cukr, mouku, máslo, ořechy a rozinky. Prsty vypracujte drobenku. Nechte ji v ledničce odpočinout a ztuhnout. Drobenka tak lépe drží pohromadě. Umyté a osušené brusinky smíchejte se 2 lžícemi mouky. Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, skořici, jedlou sodu a kypřící prášek. V jiné míse vyšlehejte máslo s cukry do nadýchané pěny.

Snižte rychlost robota a postupně přidávejte jedno vejce po druhém a vanilkový extrakt. Střídavě přimíchávejte řecký jogurt a sypkou směs. Pozor, nepřemíchat. Nakonec přidejte brusinky obalené v mouce a krátce zamíchejte.

Bábovkovou formu vymažte a vysypte hrubou moukou. Naplňte formou jednou třetinou těsta, zasypte polovinou drobenky. Naneste druhou třetinu těsta a opět zasypte drobenkou. Navrch rozložte poslední část těsta a pečte v předehřáté troubě při 175°C dozlatova, asi 60-65 minut. Upečenou bábovku vyklopte, pocukrujte moučkovým cukrem.

Tip od Martiny: V Americe ještě polévají polevou z cukru a javorového sirupu. Nám se to zdálo už tak dost sladké. Nejlepší na této bábovce je sladká zapečená drobenka a kyselá chuť čerstvých brusinek.

Brusinková bábovka s drobenkou
Brusinková bábovka s drobenkou | Zdroj: Tomáš Lébr

Pokračování 3 / 3

Tvarohovo-jablečná bábovka

forma na bábovku, příprava: 90 minut

Suroviny na těsto: 160 g másla pokojové teploty, 4 žloutky, 220 g třtinový cukr, šťáva a kůra z 1 bio citronu, 500 g měkkého tvarohu, 200 g hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, špetka soli, 4 bílky na sníh, 1 lžička vanilkového cukru, máslo na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr na zasypání

Na náplň: 2 jablka, oloupaná a nakrájená na malé kostičky, šťáva z půlky citronu, 2 lžíce hrubé mouky

V míse si vyšlehejte máslo se žloutky, cukr a citrónovou kůru do světlé pěny. Přidejte tvaroh a šťávu z citrónu.

Do druhé mísy prosejte mouku, přidejte prášek do pečiva a špetku soli. Sypkou směs přimíchejte do tvarohové. Z bílků vyšlehejte hebký sníh, přidejte vanilkový cukr a zlehka zašlehejte. Poté jej vmíchejte opatrně do těsta. Oloupaná a nakrájená jablíčka pokapaná citronem promíchejte s jednou lžící hrubé mouky.

Jemnými tahy zabalte do těsta. Těsto vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Pečte v předehřáté troubě při 175°C dozlatova, asi 55 – 60 minut. Nechte vychladnout ve formě, asi 20 minut, poté vyklopte a zasypte moučkovým cukrem.

Tvarohovo-jablečná bábovka
Tvarohovo-jablečná bábovka | Zdroj: Tomáš Lébr

Článek připravil časopis F.O.O.D.