.

. Zdroj: Puma Czech Republic

Komfortní běžecký trénink pro každého

Počasí se stále zlepšuje, a tak jsou podmínky pro běhání ideální. Chcete to také zkusit, nebo už jste tomuto sportu také podlehli? Dopřejte si z běhu ještě lepší zážitek díky nové kolekci PUMA, která obsahuje čtyři páry běžeckých bot, ze kterých si vybere opravdu každý!

Kdo testoval?

Soňa a Michal, které můžete znát také jako Running2.cz – manželé a běžci tělem i duší. Potkali se na Pražském půlmaratonu a tam také měli po třech letech běžeckou svatbu. Oba pracují jako novináři, přispívají do běžeckých časopisů, vedou běžecké výběhy a píšou úspěšný běžecký blog Running2.cz. V jejich oblíbené značce Puma je můžete vidět už několik let.

K běhání toho není příliš potřeba, ale bez čeho se neobejdete, je kvalitní běžecká obuv. Obyčejné tenisky nestačí, můžete si jimi dokonce uškodit – zhoršit styl, ale hlavně můžou mít neblahý vliv na zdraví.

.
. | Zdroj: Soňa Hrabec Kotulková

Na co při výběru myslet?

Pokud si vybíráte běžecké boty, nenechte se zlákat pouze vzhledem a barvou. Design je důležitý, ale pro výběr bot je nutné položit si několik otázek: Jste začátečník, nebo pokročilý běžec? Jak často běháte a kde? Na co boty chcete používat? Z toho vám pak vyplyne, na jaké se zaměřit.

Čeho se vyvarovat?

Malé velikosti

Běžecké boty by měly být alespoň o číslo větší, než je velikost vaší běžné obuvi. Proč? Noha totiž při běhání natéká. Také se tím vyhnete problémům s nehty, na které malé boty často tlačí. Nebojte se, že budete ve větších botách „plavat“, bota se dá hezky stáhnout tkaničkami.

Vybírat boty podle toho, že jste je na někom viděli

To, že určité boty nosí nějaký známý sportovec nebo celebrita, neznamená, že jsou vhodné pro vás. Než si je koupíte, odpovězte prodejci na otázky, které jsme jmenovali výše. Každý běhá jinak a jinde, tak se můžete v určitých věcech lišit.

.
. | Zdroj: Soňa Hrabec Kotulková

Jak se o boty starat

Po každém běhu nechte boty dobře vyvětrat, a pokud je máte vlhké, vložte do nich zmuchlané noviny (natáhnou vlhkost a udrží tvar boty) nebo speciální deodorační polštářky pohlcující vlhkost. Je také vhodné boty střídat a mít alespoň dvoje.

Neběhejte v závodních botách běžné tréninky

Ptáte se na důvod? Je prostý. Závodní boty jsou rychlé, ale svou konstrukcí se nehodí na každodenní běhání. Pro dosažení nejvyšší efektivity běžce mají maximálně odlehčenou konstrukci. Díky minimu materiálu tak klesá životnost boty ve prospěch maximální rychlosti a minimalizace úsilí běžce. Výjimkou v oblasti výdrže závodních bot jsou snad jen PUMA Deviate Nitro, které se ale na každodenní trénink nehodí kvůli své konstrukci, která by mohla vést ke špatným běžeckým návykům.

Oproti tomu boty objemové jsou pravým opakem. Mají maximální tlumení, jsou těžší, ale to při tréninku není na škodu. Díky většímu množství materiálu vydrží mnohem déle.

Zhruba někde uprostřed jsou pak tréninkové a tempové boty, ty slouží k nabíhání rychlých kilometrů při přípravě na závod.

.
. | Zdroj: Soňa Hrabec Kotulková

High-tech novinka značky PUMA s technologií Nitro

Pěna Nitro poskytuje lepší odrazové schopnosti než běžně používaná EVA pěna. Je srovnatelná s pěnami TPU, avšak při výrazně nižší váze. Je to dáno inovovanou technologií pěnění dusíkem. Boty tak přinášejí skvělý odraz, ale zachovávají si maximální lehkost. Druhou novinkou, kterou mají všechny nové modely společnou, je podešev Pumagrip zajišťující skvělou trakci na každém povrchu, a to i zamokra.

Náš test:

Když chcete trénovat vytrvalost:

PUMA Eternity Nitro

Objemová bota pro nabíhání těch nejdelších tréninků. Pro dlouhé tréninkové běhy a nabírání hlavně vytrvalosti se vyplatí použít měkkou, ale zároveň lehkou botu. Přesně taková je Eternity Nitro. Má dlouhou výdrž, zajistí perfektní odpružení a zároveň vás nebude brzdit, pokud budete chtít zrychlit. Není moc vhodná na krátké rychlé závody, ale pokud si ji obujete na svůj první maraton, neuděláte chybu.

.
. | Zdroj: Puma Czech Republic

Na trénování rychlosti:

PUMA Velocity Nitro

Tréninková nebo chcete-li tempová bota. Oproti Eternity přináší větší stabilitu a místo výrazného tlumení pro polykání kilometrů nabízí svižný odraz pro rychlejší tréninky, ať již jde o intervalovou nebo tempovou přípravu na závod. Pro většinu běžců to může být ideální univerzální bota. Zvládne jak pravidelné tréninky, tak svižné závodní tempo. Tohle je náš tip pro ty, kteří nechtějí mít botník zaplněný běžeckými botami, ale hledají univerzální nářadí, se kterým si užijí spoustu legrace a nebude je nijak omezovat.

.
. | Zdroj: Puma Czech Republic

Na rychlou pětku nebo desítku:

PUMA Liberate Nitro

Pravověrná závodka. Super rychlá, s minimem tlumení, ale s perfektní odezvou v odrazu. Pokud běháte silniční závody do 10 km a máte ambice dobíhat v první čtvrtině závodního pole, jsou toto boty právě pro vás. Vyžadují sice dobrý běžecký styl a svou kvalitu ukážou až při vyšších rychlostech, pokud to ale splníte, odvděčí se vám pocitem nepřekonatelné volnosti. Jestli se necítíte na rychlé závody, využijete je na krátké intervaly v maximálním tempu.

.
. | Zdroj: Puma Czech Republic

Na rychlý půlmaraton a maraton:

PUMA Deviate Nitro/Nitro Elite

Absolutní špička mezi novinkami Puma, to jsou Deviate Nitro a Deviate Nitro Elite. Kombinace pěny Nitro ve dvou vrstvách a karbonového plátu přináší bezprecedentní zrychlení. Tvar mezipodešve podporuje přechod z dopadu do odrazu, a tím snižuje dobu, po kterou je noha v kontaktu se zemí, čímž dochází ke zrychlení s nižším úsilím. Boty vás prostě nutí běžet jako vítr. Rozdíl mezi modelem Deviate Nitro a Deviate Nitro Elite je pak hlavně ve váze. Model Elite je určen pro top závodníky, aby podávali maximální výkon na několik málo závodů, kdežto model Deviate Nitro je sice těžší, zato vydrží mnohem déle. Je tak vhodný na pravidelné závodění pro většinu rekreačních běžců.

.
. | Zdroj: Puma Czech Republic

Nechte hrát technologii ve svůj prospěch. Může vám pomoct nejen s tím, abyste se do běhu zamilovali, ale také se zlepšováním vašich výkonů.