.

. Zdroj: archiv firmy

.
.
.
.
.
6
Fotogalerie

Knihy plné příběhů, které vaši hlavu a duši nenechají v klidu

Potřebujeme slyšet, že někdo zažívá podobnou situaci jako my. Někdy chceme poradit nebo najít jiný úhel pohledu. Potřebujeme vzory a odpovědi, bavit se, žasnout nebo být někým jiným. A s tím vším nám často pomáhají knihy. Které nás v redakci nadchly a které příběhy vás nenechají chladnou?

Jak mi tajemství změnilo život – Rhonda Byrne

.
. | Zdroj: archiv firem

Kniha navazuje na veleúspěšnou knihu Rhondy Byrne Tajemství, která ovlivnila miliony lidí na světě. A proto se rozhodla sepsat ty nejsilnější a nejvíc povzbuzující příběhy ze života, které ukazují, jaké má Tajemství moc. Příběhy vybrala z příspěvků lidí, které jí po desetiletí chodily jako reakce na její první knihu. Čtenáři se svěřují s tím, jak jim kniha doslova změnila život. Díky ní se v životě lépe poprali s nástrahami v oblastech zdraví, práce, rodiny a partnerských vztahů. Každý ze čtenářských příběhů je velmi autentický a prožitý a možná se s některým z nich budete sami identifikovat.

Úryvek z knihy:

„Když už jsem si říkal, že horší to být nemůže, ještě se to zhoršilo, to dá rozum; přesunuli mě do jiného města a v novém místě a městě jsem strávil bezpochyby nejtěžší rok svého dospělého života. Po fyzické stránce zápasení se vše zlepšovalo, ale na duši jsem byl poražený. Neměl jsem před sebou žádné cíle, jen jsem se nechával ovládat životem. Díval jsem se na zprávy a byl v depresi. Šel jsem do tělocvičny a byl jsem v depresi. Posedával jsem a popíjel s kluky po nocích a budil se v ještě větší depresi. Můj svět ovládla negativita. Začal jsem mít každou noc špatné sny a hrozilo mi, že mě z mého vysněného místa vyhodí.“

Pokračování 2 / 5

Velcí Češi 1918 – Josef Landergott

Účinkují: Martin Zahálka a Jiří Hromada

.
. | Zdroj: archiv firem

Dvacet pět osobností, které utvářely samostatný stát na jeho počátcích a vdechly mu ráz, jež si spojujeme s první republikou. Nahrávka v podání Martina Zahálky a Jiřího Hromady vychází ze čtivých článků publicisty Josefa Landergotta, které pravidelně připravoval jako seriál do vydání týdeníku Echo. „Svižně načrtnuté životní příběhy výjimečných lidí rozezvučí skrze skutečné osudy dobový kontext snadněji nežli suchá historická fakta. Motivace, pohnutky a činy, které vedly k dodnes rezonujícím událostem, upadly v zapomnění či byly záměrně zválcovány a účelově zorány následujícími ,establishmenty‘, nyní ožívají skrze hlasy dvou vynikajících narátorů,“ uvedl Martin Pilař, ředitel vydavatelství OneHotBook.

Co objevil v poušti šejk z Hané? S kým byl na nože Edvard Beneš? Jak platila dluhy Ema Destinnová? Kdo byl prvním překladatelem příběhů Karla Maye? Osudy prvorepublikových politiků, umělců a jiných význačných postav této éry jsou představeny s citem pro detail a s nadhledem a na pravou míru jsou odvážně uvedeny dobové poměry i charaktery některých dosud adorovaných hrdinů. Sbírka portrétů velkých Čechů dokazuje, že nejzajímavější příběhy píše sám život. A čí příběh v knize najdete? Určitě to bude Aleš Hrdlička, sběratel kostí; Alois Musil, šejk z Hané; Jiří Guth-Jarkovský, kazatel dobrých mravů; Ema Destinnová, lvice v kleci; Václav Klofáč, nacionalista i intrikán; Alois Rašín, puritán české koruny; Jan Klecanda, národní socialista, diplomat, a další.

Pokračování 3 / 5

Zpověď: Z děcáku až na přehlídková mola – Veronika Kašáková

.
. | Zdroj: archiv firem

Finalistka České Miss 2014, modelka, zakladatelka Nadačního fondu Veroniky Kašákové pomáhajícího dětem a také holka z dětského domova. Asi málokterá z nás si dokáže představit nežít v domě s mámou a tátou, nemít kupu vzpomínek na výlety, oslavy narozenin… Ani netušíme, jaké to je vyrůstat v dětském domově.

Veronika prožila své dětství nejprve s matkou narkomankou a poté se ocitla v dětském domově. Tahle kniha ale není jen o tom, jak to mají opuštěné děti těžké. Tato zpověď je také o naději a byla napsána z touhy změnit svět k lepšímu. „Jsem přesvědčená, že jsem byla v dětském domově a prožila všechny ty okamžiky právě proto, abych dnes mohla pochopit ostatní opuštěné děti a abych jim mohla nabídnout pomoc. Jsem jedna z nich, a i když existují nepochybně děti, které mají silnější příběhy nebo smutnější, tak věřím v to, že má kniha zvedne ze židle třeba i jen jedno dítě a řekne si: Nezáleží na tom, kdo je má matka či otec, záleží na tom, KDO JSEM JÁ!“ říká Veronika.

Úryvek z knihy:

„Máma často chodívala v noci do baru a my děti byly samy. Staral se o mě dvouletý bratr Kajíček. Máma bývala dlouho pryč, dlouhé hodiny, a my měli hlad. Kája mě držel v náručí a utěšoval mě. S Kájou jsme si často prohlíželi knížky. Knížku si vybavuji jako svou jedinou hračku v tom prázdném bytě. Hrála tam často hudba, a proto mám pokaždé husí kůži, když slyším píseň od Whitney Houston – I Will Always Love You, protože tu si pouštěla máma pořád dokola a tancovala po bytě nahá. Doma jsem slyšela často křik, pláč a sténání. Doma nikdy nebyl klid, nebylo co jíst, jen drogy, a hádky jsem slýchávala ještě dlouho poté, co jsem byla už někde úplně jinde.“

Pokračování 4 / 5

Příběh opravdové vášně – Blanka Milfaitová

.
. | Zdroj: archiv firem

Kniha je také nazývána recepisným cestopisem marmeládové královny. Blanka byla obyčejná holka: Chodila do práce, která ji nebavila, žila ve vztazích, které ji nenaplňovaly, a pochybovala o tom, jestli tohle je ten skutečný život. Jednoho dne si řekla, že ne. Opustila práci v kanceláři, ukončila nefunkční vztah a z velkého města se přestěhovala na Šumavu, kde začala vařit marmelády. Vydala se se svým obytným vozem projet celou Evropu a kus Afriky a vařila marmelády na nejrůznějších místech starého kontinentu. Roční expedice, která jí změnila život, neboť měla čas hledat samu sebe. Poctivost v práci a upřímnost k sobě samé ji posunuly o světelné roky dopředu. Dnes je držitelkou několika ocenění za nejlepší marmeládu na světě a šťastnou matkou dcery Elišky. Kniha je plná autorčiných snímků, receptů na marmelády i lokální jídla, přináší i životní příběh Blanky Milfaitové, který dokáže motivovat k tomu, abyste se pustili do toho, po čem toužíte ze všeho nejvíc…

Pokračování 5 / 5

Open – Otevřená zpověď – Andre Aggasi

.
. | Zdroj: archiv firmy

Ať už jste fanynkou tenisu či jakéhokoliv sportu, tahle kniha vás zasáhne. Ne nadarmo ji slýchávám v rozhovorech slavných lidí, kteří uvádějí inspirativní a silnou knihu. Je přesným příkladem, že charakter člověka a jeho opravdový život není viditelný na obálkách časopisů a zdech sociální sítí. Autobiografie Andreho Agassiho je upřímnou výpovědí jednoho z nejlepších tenistů nedávné minulosti. Se šokující otevřeností popisuje svůj tenisový i soukromý život, a to od raného dětství, kdy ho – stejně jako předtím jeho sourozence – nutí tyranský otec dennodenně trénovat. Z Andreho vyroste zázračné tenisové dítě, k tomuto sportu však cítí hlubokou nenávist. Kniha představuje pronikavou sondu do duše i mysli mladého muže, kterému nebylo dopřáno normální dětství, musel se vyrovnávat s dominantním otcem i sám se sebou. Pak také vzdorovat slávě, ztrátě soukromí i zájmu médií, která ho oslavovala i odsuzovala. V tomto nekonečném boji hledá smysl svého života a svérázným, ale fascinujícím stylem analyzuje sám sebe.