...

... Zdroj: www.shutterstock.com

Klíšťová encefalitida útočí, stále se chráníme málo

Prvenství v počtu onemocnění klíšťovou encefalitidou v Evropě drží Česká republika. V roce 2017 bylo v České republice hlášeno 687 těchto onemocnění, tj. o 122 onemocnění více, než tomu bylo v roce 2016. Statistické údaje ukazují, že vzrůstající trend je již od roku 2015. Ke zvyšujícímu se počtu nemocných tímto vážným infekčním onemocněním přispívá i nízká proočkovanost populace České republiky.  

Relativně mírné zimy, kdy teploty klesnou pod bod mrazu jen na pár dní, vlhké jaro a deštivý podzim vytváří optimální podmínky pro rozmnožování klíšťat. To se následně odráží i v množství osob, které se nakazí klíšťovou encefalitidou nebo lymeskou boreliózou. „Česká republika zůstává na prvním místě v počtu nakažených klíšťovou encefalitidou v Evropě a po loňském roce se ten náskok ještě zvýrazní. Problémem do budoucna je skutečnost, že se infikovaná klíšťata dostávají do nových oblastí, stále blíž k lidem a vyskytují se už ve všech krajích ČR,“ říká docent MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu a předseda Koalice pro podporu očkování.

Koho klíšťata nejvíc ohrožují

Před klíšťovou encefalitidou není přirozeně chráněna žádná věková skupina obyvatel. Přenašeči se vyskytují ve všech krajích ČR. Jsou v přírodě, městské zeleni i v zahradách. Nejúčinnější prevencí je očkování, které pomáhá před onemocněním chránit. „Většina rodičů se snaží chránit vakcinací svoje děti, což je v pořádku. Dospělí však zapomínají na to, že i oni by se měli nechat naočkovat. Průběh klíšťové encefalitidy u dospělého člověka totiž bývá vážnější než u dětí,“ varuje docent Maďar.Nejčastější druhy onemocnění

...
... | Zdroj: Pfizer, FSM-2018.01.016

Lymeská borelióza je bakteriální onemocnění, které je léčitelné antibiotiky. Klíšťová encefalitida je virová nákaza a účinná specifická léčba u ní stále není k dispozici.

Klíšťová encefalitidamá většinou dvoufázový průběh. Vstupem viru do lidského organizmu počíná inkubační doba, která trvá v průměru 7 – 14 dní, může se však prodloužit až na měsíc. První fáze onemocnění připomíná běžnou virózu, což stěžuje včasné stanovení diagnózy. V druhé fázi často nastupují horečky a rozvíjí se příznaky postižení centrálního nervového systému. Jde zejména o bolest hlavy, světloplachost, tuhost svalstva, šíje, poruchy paměti, dezorientace, poruchy spánku, závratě či svalový třes. To vše může nakonec vést k trvalé invaliditě nebo dokonce způsobit úmrtí. Češi si jsou rizika klíšťové encefalitidy vědomi. S proočkovaností samotnou je to však horší: stávajících 24 % při tak značném rozšíření nemoci rozhodně nepostačuje.

Jak se nechat naočkovat

Klíšťata jsou aktivní po dobu všech jarních, letních a podzimních měsíců. „Očkování je možné po celý rok, nejsou měsíce, kdy by nemělo účinek, či by bylo zbytečné. Vakcinace probíhá ve třech základních dávkách, již po druhé dávce nastupuje vysoký ochranný účinek. Přeočkování je doporučováno po třech či pěti letech v závislosti na věku a použité vakcíně,“ dodává docent Maďar. Očkovat se mohou děti od 1 roku a dospělí všech věkových kategorií u svého praktického lékaře nebo v očkovacím centru. Cena jedné dávky vakcíny je zhruba 800 korun, na očkovánípřispívají zdravotní pojišťovny až do výše 1500 korun.