...

... Zdroj: istock.com

Kam vyrazit na hory: Na lyže, běžky, do wellness i za zábavou!

Každý od pobytu na horách očekává něco jiného, a tak jsme pro vás sestavili dovolenou na míru. Vyberete si, ať už rádi lyžujete nebo běžkujete, chcete se bavit či odpočívat anebo dáváte před Alpami přednost českým horám.

ZA ZÁBAVOU

Rakousko: Ischgl

Kromě skvělého lyžování na 238 kilometrech upravených sjezdovek (mimochodem, místní Zlatá pašerácká trasa byla zvolena nejlepším lyžařským okruhem roku 2017) vás v nadmořské výšce téměř dvou a půl tisíce metrů čekají třeba i koncerty na open air pódiu, které se pak promění v obří galerii pod širým nebem. Proběhne tu také soutěž sněhových soch nebo lyžařské mistrovství světa v gastronomii, kdy si to v obřím slalomu rozdají vyhlášení kuchaři. Nenechte si ujít oběd nebo večeři v modernizované restauraci Alp Trida s výhledem na vrcholky Alp. Kdybyste se přece jen pořád nudili, vyrazte na běžky ideální podmínky tu bývají od prosince až do dubna.

Všechny detaily o tomhle středisku najdete na www.ischgl.com

ZA WELLNESS

Východní Tyrolsko: Gradonna

Přímo na sjezdovce lyžařského areálu Großglockner Kals-Matrei jsme pro vás našli absolutní wellness ráj. Gradonna Mountain Resort nabízí buď čtyřhvězdičkový hotel s velkoryse pojatým wellness areálem na ploše tří tisíc metrů čtverečních, nebo jednu ze 41 horských chat se soukromými lázněmi. Součástí toho všeho je i dětský klub, který nabízí dohled nad vašimi ratolestmi dvanáct hodin denně. Můžete si tak všechny procedury a relax užívat bez výčitek, že se děti nudí.

Více na www.gradonna.at

NA AKČNÍ DOVOLENOU

Francie: Val-d’Isere

Že je známé olympijské středisko zárukou skvělého lyžování, je jasné. Ne každý ale ví, že je ideální i na zábavu a více či méně bouřlivé oslavy. Najdete tu spoustu barů, klubů, diskoték, ale třeba také kino. Pokud chcete dovolenou trávit aktivně a lyže či snowboard vám nestačí, můžete zkusit lezení po ledovci, paragliding, let helikoptérou, anebo bowling či nový aquapark.

Další informace o tomto i spoustě dalších francouzských zimních středisek najdete na www.skifrance.cz

NA LYŽE

Rakousko: Stubai

Ať už jste na lyžích téměř profesionál, anebo se chystáte vyrazit s rodinou a vaše děti se teprve lyžovat učí, Stubai splní všechna vaše očekávání. Jelikož jde o ledovec, nedostatek přírodního sněhu rozhodně nehrozí v podstatě až do června. Je velmi snadno přístupný, leží přibližně 45 minut jízdy autem od Innsbrucku. Najdete tu téměř tři desítky lanovek a vleků a pětatřicet sjezdovek s různou obtížností. Mimochodem, nejdelší sjezdovka měří deset kilometrů (začíná v horské stanici Wildspitz) a po cestě vás čeká klesání s převýšením 1500 metrů. Ať už se sem vydáte kdykoli, se pořád se tu něco zajímavého děje: od festivalu piva až po závody Světového poháru.

Info o všech akcích i sjezdovkách hledejte na www.stubaier-gletscher.com

NA BĚŽKY

Itálie: Toblach

Malá italská vesnička Toblach leží mezi nejznámějšími lyžařskými centry v Dolomitech, jako je Kronplatz nebo Cortina d’Ampezzo. Přesto se sem jezdí hlavně za běžkováním, dokonce tu často probíhají i světové závody v běhu na lyžích a jezdí sem trénovat mistři v oboru. Máte tak možnost proběhnout se po trati seriálu Tour de Ski. Kromě ní je tu ale dalších dvě stě kilometrů výborně upravených cest a výhodou je také malá koncentrace turistů, na které ve větším počtu natrefíte maximálně u jezera Toblacher See. Velká část tratí prochází lesem, kde sníh tak rychle netaje, a tak dobré podmínky vydrží až do jara. Další informace najdete nawww.toblach.bz

KAM V ČESKU?

Klid na Dolní Moravě

Preferujete-li spíš něco klidnějšího, nebojte se menších středisek, třeba v Jeseníkách. Dolní Morava nabízí kromě snowparku i deset kilometrů sjezdovek všech obtížností. Hned dole pod jednou z nich najdete vyhlášený wellness hotel Vista, kde si po celém dni na lyžích krásně odpočinete. Navíc je zaměřený na rodiny s dětmi, které se tu díky místním atrakcím, ale i díky hlídací službě, skvěle zabaví. Rozhodně vyzkoušejte také místní restaurace Podbělka a Vyhlídka, kde kromě specialit zahrnujících ryby, zvěřinu, ale třeba i lokální sýry, nabízejí také speciální dětské menu.

Další informace o tomto regionu najdete na www.hotel-dolnimorava.cz

Zábava ve Špindlerově mlýně

Za Mekku českého lyžování je stále právem považován Špindlerův Mlýn. Množství sjezdovek a pohodlných lanovek zajišťuje skvělé ježdění nejen pro lyžaře, ale třeba na Medvědíně se skvěle vyřádí i snowboardisti. Zároveň to v tomhle městečku žije, najdete tu luxusní hotely (Savoy, www. savoy.astenotels.com), stylové restaurace (Kogo, www.kogo.cz) i kluby (například oblíbená Mlejnice).

Článek vyšel v magazínu Dieta