Zámek Mitrowicz v Kolodějích nad Lužnicí

Zámek Mitrowicz v Kolodějích nad Lužnicí Zdroj: Michal Šula / MAFRA / Profimedia

Kam o víkendu na výlet? Za unikátními památkami, které dostaly druhou šanci!

Zaslouží si ji lidé a zvířata, ale i památky. Zchátralé, oprýskané, znetvořené a ztracené v čase prožijí zmrtvýchvstání. Mají štěstí, že ještě včas vzbudily zájem někoho, kdo dokázal uvidět jejich divný půvab a vrátit je do života. Podívejte se sami, o jakou krásu jsme mohli přijít, ale naštěstí nepřišli.

Château Třebešice, Třebešice u Kutné Hory

www.trebesice.com

Napsat, že venkovský renesanční zámek v Třebešicích u Kutné Hory získal druhou šanci jako půvabný luxusní hotel, je sice pravda, ale trestuhodně zjednodušená. Tady jde o umění! Zchátralou ruinu kdysi výstavné venkovské tvrze Třebešice koupili v roce 2010 Italové Alberto di Stefano a Eugenio Percossi. A protože v Praze úspěšně provozovali (a stále provozují) dvě respektované galerie, rozhodli se i tento zámecký areál s vlastní domácí farmou a zahradami pojmout jako oázu umění – ovšem bez ochranných skel a bariér, jaké známe z výstavních síní. Díla Jiřího Davida, Kryštofa Kintery, Evy Koťátkové, Jana Nálevky a mnoha dalších umělců jsou nenásilně zasazena do prostředí nádherných zahrad i do vkusně zařízeného interiéru zámku. Ostatně mnohé z artefaktů vznikly přímo tady, v rámci některého z uměleckých workshopů pořádaných zámeckými pány. Touhle krásou se můžete kochat nejen jako ubytovaní hosté, ale i jako návštěvníci „zvenčí“.

Tip na video: Česká krajina pohledem z dronu.

Pokračování 2 / 7

Bolt Tower a multifunkční hala Gonh, Ostrava

www.dolnivitkovice.cz

Staré tovární haly, koksovny a vysoké pece jako cíl výletu za architekturou? Určitě, vždyť například komplex Dolní Vítkovice dnes figuruje na seznamu Evropského kulturního dědictví. Za prohlídku určitě stojí zdejší „šroubovitá“ věž Bolt Tower, jež vznikla jako nástavba vysloužilé vysoké pece č. 1 a má symbolizovat oheň, který nad pecí vytvářely unikající plyny. Její podobu navrhl architekt Josef Pleskot a jméno dostala po sprinterovi Usainu Boltovi. Tento jamajský sportovec Ostravu často navštěvuje a jeho příjmení znamená v překladu „šroub“. Ve skleněném tubusu bezmála osmdesátimetrové věže, jež slouží jako rozhledna, jsou klub a stejnojmenná kavárna. Ze střešní vyhlídkové terasy vybavené dalekohledy uvidíte nejen ostravská panoramata, ale i Beskydy. Architekt Pleskot je podepsaný také pod zdařilou přestavbu plynojemu z roku 1924, z něhož se stala multifunkční hala Gong. V přízemí budovy, která byla v roce 2014 na prestižním veletrhu Expo Real v Mnichově zařazena mezi top 10 staveb světa, můžete navštívit výtvarné Milan Dobeš Museum. Součástí centra je také velký sál s kapacitou až 1600 návštěvníků.

Pokračování 3 / 7

Sídlo firmy Lasvit, Nový Bor

www.lasvit.com

Sníte o práci z domova? Věřte, že jako zaměstnanci Lasvitu, který se celosvětově proslavil svítícími plastikami na míru, byste možná raději docházeli do práce – tedy kdyby šlo o novou centrálu v Novém Boru. Společnost koupila ve městě dvě památkově chráněné barokní roubenky z roku 1790, které v minulosti sloužily zdejším sklářům, důkladně je zrekonstruovala a doplnila o dvě moderní budovy. Výsledný efekt vycházející z kontrastu starého a nového, solidního dřeva a vzdušného skla je dechberoucí. Bílý dům je odshora dolů obložený skleněnými taškami, které vypadají na pohled jako krajka. Při jejich výrobě speciálně pro tuto stavbu se Lasvit inspiroval vzhledem zdejší tradičně používané břidlicové tašky. Černý „kolega“ naproti je obložený ve stejném stylu, akorát místo skla ho pokrývají tmavé cementové tašky. Zatímco ve skleněné budově jsou jednací prostory a knihovna vzorků, černá funguje jako sklad a prostor k prezentacím skleněných objektů, jež mohou vážit i několik tun. A měli byste také vědět, že firma se nesoustředila jen na pěkný „povrch“, ale stejně originálně, vkusně a současně komfortně pojala i interiéry.

Pokračování 4 / 7

Hrad Helfštýn, Týn nad Bečvou

www.helfstyn.cz

Dlouhé tři roky trvala rekonstrukce zchátralého renesančního paláce středověkého hradu Helfštýna. Ovšem výsledek stojí za to! Jeho nová podoba se stala zářným příkladem toho, jak skvěle se může doplňovat středověká architektura s tou moderní. Do torza paláce byla vložena ocelová konstrukce a vnitřní a vnější ochoz spojují ocelové lávky, po nichž se dostanete do míst, kam lidská noha po staletí nevkročila. Uvnitř paláce vzniklo jedenáct vzájemně propojených prostor, pět z nich zakrývá skleněná střecha. Helfštýn, jenž je spojený s uměleckým kovářstvím, tak díky tomuto částečnému zastřešení získal krásné výstavní prostory pro sbírky kovaných plastik a lapidárium. A až budete mít dost architektury, z vyhlídkové plošiny na střeše se můžete kochat krásným výhledem do údolí Moravské brány.

Pokračování 5 / 7

Zámek Mitrowicz, Koloděje nad Lužnicí

www.zamekmitrowicz.cz

Rozkošný barokní zámek v Kolodějích nad Lužnicí vypadá jako dokonalá kulisa z romantické pohádky a je těžké uvěřit, že chybělo málo a úplně by zmizel z mapy. Jeho historie sahá až do roku 1565, současnou podobu mu vnukl hrabě František Vratislav z Mitrovic. Se znárodněním ve 40. letech minulého století ovšem začalo období zkázy, kdy byl v zámku depozitář muzea a zámecký areál spolu s přilehlými budovami pivovaru, lihovaru, koníren okupován místním JZD. Ze šlechtického sídla se stala ruina, z interiéru se dochovalo jen pár kachlových kamen a unikátní fresky pod tapetami. V roce 2008 začal proces zmrtvýchvstání, o který se zasloužila společnost Mitrowicz. Zámek, který nebyl nikdy přístupný veřejnosti, koupila a v průběhu deseti let dala do pořádku. Začala rekonstrukcí kaple a nakonec si nechala obnovu zámecké zahrady, kde je kromě padesáti stromů vysazeno skoro deset tisíc sazenic a nechybí ani bylinková zahrádka. Určitě vám přijde vhod relaxační zóna u jezírka a vašim potomkům dětské hřiště s habrovým labyrintem. Díky poloze u řeky Lužnice je možné se na zámek dostat i lodí z Týna nad Vltavou.

Tip na video: Jak fotografovat ve tmě?

Pokračování 6 / 7

Památník Tomáše Bati, Zlín

www.pamatnikbata.eu

Baťovský architekt František Lýdie Gahura měl v úmyslu nechat ve Zlíně vystavět komplex několika vzdělávacích ústavů a také muzeum. Jenže náhlá smrt Tomáše Bati, který v roce 1932 zahynul při letecké katastrofě, změnila běh událostí. Z osmi budov byly postaveny jen dvě a místo muzea vznikl Památník Tomáše Bati, který je považovaný za vůbec nejhodnotnější památku zlínského konstruktivismu. Tři základní použité materiály, beton, ocel a sklo, měly spolu s jednoduchým pojetím stavby symbolizovat ušlechtilé rysy Tomáše Bati: jeho velkorysost, jasnost, optimismus, prostotu, poctivost a pravdivost. Bohužel v 50. letech památník přišel po přestavbě na koncertní sál a galerii o svou původní architektonickou hodnotu. Připomínka veleúspěšného podnikatele se komunistům nehodila do krámu. Až po roce 2000 se zablýsklo na lepší časy. Budova získala svůj původní název a v letech 2016–2018 také původní podobu. Všechno postradatelné vybavení a vše, co nepřipomínalo 30. léta, letělo pryč. Budova památníku má skleněný plášť a jejímu interiéru se sloupy a schodištěm dominuje maketa letadla Junkers F13, které se stalo Baťovi osudným. Že je tu moc prázdno? To je záměr, který vám pomůže zklidnit se, užít si prostor, světlo a zvláštní bezčasí.

Pokračování 7 / 7

Další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie