...

... Zdroj: www.cremecreme.cz

Kam na nejlepší zmrzlinu? Známe NEJ podniky i jaké druhy letos frčí!

K létu patří zmrzlina. V poslední době roste nejen počet prodejen, ale i nejrůznějších příchutí a člověk se v nabídce trochu přestává orientovat. Jak poznat kvalitní zmrzlinu? Víte, že skvělé zmrzliny mohou být i veganské? Připravili jsme pro vás tipy, kam zajít na nejlepší zmrzlinu. Jakou novinku letos ochutnat?

Nejdříve něco k tomu, jak má kvalitní vypadat. Pokud doslova září barvami, ruce pryč. Pocitvá banánová, citronová nebo vanilková rozhodně nemají mít intenzivní žlutou barvu, o šmoulově modré ani nemluvíme. Podívejte se také do vaniček – dobrá zmrzlina rozhodně nevytváří nadýchané kopce. Kvalitu také poznáte po prvním olíznutí. Chutná opravdu po tom, z čeho je vyrobená, není moc sladká a v ústech by neměla zanechávat pocit mastnoty, chuť škrobu nebo rostlinného tuku.

Kam tedy zajít na nejlepší zmrzlinu?

Crème de la Crème

Už po prvním ochutnání zmrzliny v tomto podniku u Staroměstského náměstí je vám jasné, že poctivé zmrzlině z kvalitních surovin se nic nevyrovná. Jan Hochsteiger, přezdívaný pan Zmrzlinka, vyrábí ve svém podniku tazvanou řemeslnou zmrzlinu – je dělaná ručně a každý druh má svůj vlastní originální recept. Právě u něj můžete ochutnat zmrzliny veganské – místo mléka, smetany a žloutků obsahují mléka rostlinná, například kokosové, rýžové nebo lískooříškové.

...
... | Zdroj: www.cremecreme.cz

Puro Gelato

Zmrzlinárnu Puro Gelato najdete na pražské Náplavce, takže to nejrozumnější, co můžete udělat, je koupit si dva pořádné kopečky a vyrazit se courat kolem Vltavy. Ve výrobě příchutí tu rozhodně neznají hranice, takže kromě naprostých klasiků můžete narazit také na levanduli, ananas s rozmarýnem, bazalku, nebo dokonce kopřivu. My jsme byli nadšeni z mangového sorbetu a osvěžující okurkové zmrzliny.

Video placeholde

Gelateria Amato

Amato znamená v italtšině milovaný, a tak není divu, že se manželé Amatovi rozhodli využít příjmení i jako název své zmrzlinárny. Najdete ji na pražské Letné a pochutnat si tu můžete na italské kávě, ale především zmrzlině z těch nejpoctivějších surovin. Která je nejoblíbenější? Jednoznačně slaný karamel. Nám ale chutnal i melounový sorbet s čokoládou.

Video placeholde

Angelato

Angelato je právem jedna z nejoblíbenějších a současně nejlepších zmrzlin v Praze. Ve dvou pobočkách nikdy není prázdno, a abyste si mohli pochutnat na jedné z jejich neodolatelných příchutí, budete si muset počkat ve frontě. Jaká stojí za to? Rozhodně mangový sorbet a bazalková s olivovým olejem!

Video placeholde

Ovocný Světozor

Jejich točená banánovo-jahodová zmrzlina je už legendární a Pražané na ni chodí desítky let. Kromě toho ale zde nabízejí i kopečkovou zmrzlinu, lahodné poháry, dorty a chlebíčky. Kdo nebyl v jedné z pražských poboček ovocného Světozoru, ten jako by nebyl.

Video placeholde

Café Prádelna

Když si Lenka Miličová zakládala kavárnu Prádelna, netušila, že sem hosti budou chodit hlavně na domácí polévky a zmrzlinu. Tu si Lenka vyrábí sama v malých objemech, takže nikdy nevíte, na jakou příchuť zrovna narazíte a jestli na vás zbude. Za zkoušku to ale určitě stojí. Její vanilková je totiž nepřekonatelná!

Video placeholde

Vanille

Dřív, než na náměstí Míru stála zmrzlinárna a cukrárna Vanille, smažily se tu mastné hamburgery. Těm dnům je ale už naštěstí dávno konec a vy si sem můžete zajít na přímo zde vyrobenou kopečkovou nebo točenou zmrzlinu z těch nejlepších surovin. Skvělá je višňová s čokoládou, ale my jsme byli stejně jako pan majitel uneseni oříškovými, v čele s báječnou pistáciovou.

Video placeholde

Zmrzlinář

V jedné z nenápadných vinohradských uliček najdete zmrzlinárnu Zmrzlinář s krásným, světlým interiérem a mnoha druhy kopečkové zmrzliny. Pokud si ji nechcete vzít do kornoutku, rádi vám libovolný počet kopečků nasázejí do termo kelímků. Kterou bezpodmínečně musíte vyzkoušet? Osvěžující letní jahodovou!

Za zmrzlinou u Zmrzlináře stojí Alena a Darek Hrivňákovi alias Zmrzlina 2AD. Tu seženete i v jiných podnicích v Česku, například ve Šťastné koze na Husově náměstí v Berouně, v Café Magnolia v Českých Budějovicích, v Café Jednorožec v Klatovech, v Park Cafe v Litoměřicích nebo v Love Coffee v Olomouci.

Video placeholde

Café Parlor

Víte, co je parlorka? Jde o zmrzlinový sendvič, který si sestavíte podle své chuti. Do dvou ručně upečených sušenek dáte jeden až dva kopečky zmrzliny a posyp nebo topping podle chuti. V Café Parlor v pražském Karlíně tuto dobrotu prodávají jako jediní v Česku. A rozhodně stojí za ochutnání.

Video placeholde