Just Karen si tentokrát do Deníku královny pozvala přítelkyni Miss Petty.

Just Karen si tentokrát do Deníku královny pozvala přítelkyni Miss Petty. Zdroj: foto Paulína Maťová, koláž Karel Vladyka/Just Karen

Petty v soutěži Československo má talent.
Foto z klipu k písni Jsem Tučná.
Miss Petty v kampani Adidas Pride.
Tonic, Petty a Just Karen alias kolektiv The House of Garbáge.
Tonic, Petty a Just Karen alias kolektiv The House of Garbáge.
14
Fotogalerie

Just Karen zpovídá Miss Petty: Vždycky jsem úspěšná tak napůl

Konec roku je časem reflexe a bilancování. Toho, co se nám povedlo i nepovedlo, ale taky přátelství, která nás uplynulým rokem provázela. A když jste vy i vaše přítelkyně nepřirozeně krásné a talentované ženy, tak jak lépe bilancovat než společně?

Není to ani rok a půl, co se main pop girl, kočičí máma a moje drahá sestra Miss Petty ve velkém uvedla na scénu chytlavým singlem Plastics. Od té doby stihla vydat několik bangerů včetně hitovky Jsem Tučná i kritikou dobře přijímané EPčko Y2GAY a málem si vysloužila nominaci na našem největším antivaxerském galavečeru Český slavík. Miss Petty je ale relevantní umělkyně, a proto jí tenhle týden místo Slavíka přistála nominace na hudebních cenách Vinyla v kategorii Objev roku.

Pokud jste ji ještě pořádně neobjevily­*i, teď máte jedinečnou šanci. O tom, jaké to je být main pop girl, hodně o sobě pochybovat, ale i hodně a poctivě odpočívat, jsme si jako správné královny povídaly z postele.

TIP NA VIDEO: Jaké jsou nejžhavější kosmetické trendy podzimu a zimy 2021?

Video placeholde

Jak se máš, Pettynko? Mám se fajn, odpočívám doma s kočkou, chodím na procházky, jsem nezaměstnaná a spokojená. Nulová produktivita, ale snažím se nic si z toho nedělat. Svět je zbytečně posedlý produktivitou, podle mě je v pořádku jenom tak existovat. A taky píšu písničky, takže aspoň to.

To je super, úplně souhlasím. Však jsme si to samé o produktivitě říkaly v naší kandidatuře na prezidentky v České televizi. A o čem teď píšeš písničky? Já jsem v tom našem TV spotu nelhala. Ono to třeba vypadá, že jsme tam hrály nějaké charaktery, ale my byly samy sebou, viď? Písničky teď píšu o klucích, i když žádného nemám.

Same. Ale myslím, že si zasloužíš odpočinek, máš za sebou docela nabitý a úspěšný rok. Tenhle měsíc jsi nacvičovala číslo pro finále televizního pořadu Česko Slovensko má talent, kam jsi sice nakonec nepostoupila (hey flop), ale určitě to byla zajímavá zkušenost. Řekneš mi o ní něco? Jo, já jsem vždycky úspěšná tak napůl. Není to poprvé, co jsem to někam dotáhla a potom pohořela na diváckém hlasování. To se mi stalo už ve Startéru Radia Wave. Zkušenost s ČSMT ale byla vesměs pozitivní, ten natáčecí den byl docela náročný, ale produkční týmu Talentu na mě byli hodní a ochotní mi pomoct, když jsem něco potřebovala, například sehnat nůžky na zastřižení řas a podobně. Docela jsem si to užila i před porotou, a to možná i proto, že jsem na ni neviděla. Jsem totiž krátkozraká a neměla jsem brýle ani čočky, takže ať se na mě porotci tvářili jakkoliv, já si mohla představovat, že mě naprosto žerou.

To zní ideálně. Zmínila jsi hitparádu neobjevených talentů Radia Wave Startér. Probojovala ses až do finálové trojky, což je rozhodně úspěch. Co ti přinesla tahle soutěž, zejména co se týče hudební kariéry? Hodně! Ten support, který jsem dostala od Radia Wave, byl neuvěřitelný a otevřelo mi to hodně dveří na české alternativní scéně. Spousta lidí mě zná právě díky Startéru a účast v něm mi přinesla i několik festivalových bookingů.

Koncertíky se ti moc povedly, bestie! Byla to velká změna oproti kratším drag shows, na které jsi zvyklá? Pro mě jsou koncertíky docela náročné a jako vášnivý sebekritik mám často po nich pocit, že jsem flop, ale naštěstí si to asi myslím víc já než lidé v publiku. Ten hlavní rozdíl je pro mě v tom, že na koncertě mám větší prostor se s lidmi propojit a strávit s nimi delší čas, což je fajn. Taky mě baví vidět, jak si zpívají moje texty se mnou. Co je ale náročné a na čem pořád pracuji, je udýchat celý set. Já se na pódiu ráda hýbu, a tak se často zadýchám už během prvních dvou songů a potom ke konci setu už melu z posledního. Ale zlepšuje se to. Pozoruji, že už to pro mě není tak náročné jako dřív.

Ta energie na koncertech je úžasná, sama jsem to zažila, když jsem s tebou vystupovala s naším společným songem Klaun. Co je vlastně tvůj oblíbený song od Petty? Já miluju právě Klauna, a neříkám to jen proto, že se mnou teď děláš rozhovor. Je to můj nejméně streamovaný song, takže k němu mám vztah jako učitelka angličtiny k tomu jednomu dítěti ve třídě, kterému to nejde a ostatní ho šikanují.

Výborně, kdybys neřekla Klauna, asi bych ti počůrala paruky. A zároveň souhlasím, Klaun je tvůj ARTPOP. Nedávno jsi na sociálních sítích sdílela svoje Spotify Wrapped, a pokud se nepletu, tak tvoje nejstreamovanější hudebnice za uplynulý rok jsi ty sama. Koho kromě Miss Petty ještě ráda posloucháš? Jo, jsem! Ale i Charli XCX říkala, že nejraději poslouchá sama sebe, tak se za to tolik nestydím. A když zrovna neposlouchám Klauna, tak mám ráda Madonnu. Je to moje inspirace už od dětství, jen se ji snažím moc nesledovat na sociálních sítích, protože je to docela cringe. Ale její hudba bude navždy ikonická.

To chápu, mám to stejně s Lanou Del Rey. A kdo ví, třeba si jednou Petties budou říkat to samé o tobě. Mně teď docela ubývají sledující na Instagramu, tak si to Petties asi už říkají.

Co tě čeká v příštím roce? Bude nové album? Budeš konečně na Eurovizi? Pověz mi všechno a hlavně to, co je tajné! Určitě vydám další EP. Teď pracuji na songu s někým, jehož hudbu jsem pár let obdivovala, a kdo se v mém Spotify Wrapped také umístil vysoko, takže mám pocit, že si plním další sen. Jeden takový jsem si splnila, když jsem udělala song 7AM s Aid Kidem. Ale přemýšlím, že založím nějaký Hithit a poprosím Petties o pomoc, protože další EP ze svého neutáhnu.

Určitě to všechno vyjde, já třeba už měsíce ujíždím na jednom tvém nevydaném tracku, který je překvapivě nadržený. Podle mě většina Petties vůbec netuší, jaký materiál máš v zásobě. Ten song, o kterém mluvíš, vyjde snad jako single už na začátku příštího roku.

Těším se! Ale dokud jen odpočíváme, máš nějaké tipy, jak si udržovat duševní pohodu? Na duševní pohodu bych doporučila zejména procházky. Klidně krátké a pomalé, ale dělá to zázraky. Aspoň pro mě teda. Mám pocit, že můžu mít velkou depku, ale procházka a potom horká sprcha mě z toho vždycky aspoň na chvíli vyléčí.

Souhlas, a vana je ještě lepší. Pojďme ještě k tématu, které naše čtenáře zajímá, a sice ke mně. My dvě už jsme toho spolu spoustu zažily. Vybavuješ si nějakou naši společnou historku, o kterou by ses chtěla podělit? To jsem ráda, že čtenáře zajímáš, it’s what you deserve. Mně se vybavuje story, které ses neúčastnila, ale zároveň ses jí účastnila velmi. Jely jsme s celým kolektivem The House of Garbáge vystupovat do Košic, ale ty jsi to nakonec vyhrála, protože jsi chytila covid a zůstala doma. My ostatní jsme ve vlaku se zpožděními dohromady strávily asi 12 hodin, abychom po dalších hodinách chození po Košicích zjistily, že naše sestra Cuntessa, která show organizovala, nebyla schopná zařídit bydlení. A večer mi na vystoupení nefungoval mikrofon. Pořád jsem u toho na tebe myslela, jak si zrovna asi chilluješ v posteli.

To mě hřeje u srdíčka, že jsi u toho na mě myslela. Já si teď vzpomněla na naše společné vystoupení v Bratislavě, po kterém jsi z nějakého důvodu brečela, a tak jsme tě začaly krmit jídlem z cateringu, načež ses začala spokojeně usmívat. To, myslím, říká všechno. OMG ano! Já jsem o tomhle momentu potom i vyprávěla na terapii – že jsem si v tu chvíli uvědomila sílu přátelství v queer komunitě.

Ty jsi queer? Ne, ale nic proti vám nemám.

To je myslím hezký sentiment na konec. Máš ještě něco, co bys chtěla říct? Že děkuju za hezký interview a budu se těšit, že spolu třeba zase uděláme nějaký song, ať není Klaun tak sám. A taky, že mě čtenáři mohou sledovat na Instagramu, když mi tam teď ti sledující tak ubývají!