...

... Zdroj: Shutterstock.com

Jste pořád unavená? Víme, jak dostat tělo zpět do rovnováhy

Cítíte-li se vyčerpaní mentálně i fyzicky, zkuste s tím něco udělat, aniž byste museli odjet na čtrnáctidenní dovolenou. Jak dobít energii kdykoli během roku?

1. Spěte víc

Jak dlouho vám trvá, než po cestě z práce usnete v metru nebo v autobuse? Pokud vám hlava klesne během dvou až pěti minut, nejste jen unavení, jste přímo chronicky nevyspalí. Nejjednodušší řešení je jít si lehnout. Místo toho kupujeme energy drinky nebo polykáme magnezium. Spánek jako by byl v dnešním rychlém světě neatraktivní. „A kdy bych to asi jinak všechno stihla?“ Vysvětlila mi kamarádka, která si věčně stěžuje na únavu, proč chodí spát o půlnoci a vstává po čtvrté. Jak říká Martin Trefný ze Spánkové laboratoře ve Fakultní nemocnici v Motole, zatímco v roce 1960 byla průměrná doba spánku 8,5 hodiny, v roce 2008 už to bylo jen 6,7 hodiny. Bohužel čas spánku se nadále zkracuje a to je hlavní důvod, proč se tolik z nás ráno cítí, jako by dostali pěstí. Extra TIP: Přečtěte si víc v knize Arianny Huffington The Sleep Revolution, která právě rozjíždí po světě spánkovou revoluci.

2. Hýbejte se

Když nemáme energii, jako první obvykle vyškrtneme ze života pohyb. „Musím si nejdřív odpočinout a pak začnu zase sportovat,“ říkáme si. My lidé máme prostě pocit, že nás sport vyčerpá ještě víc. Fyzicky unavení se cítit můžeme, ale mentálně to funguje přesně obráceně. Pohyb nás nabíjí. „Každý to zažil, po nedělní procházce nebo výletě na kole cítíme mnohem větší energii a chuť do života, než když celé odpoledne proležíme na gauči,“ říká Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz. Pohyb neznamená, že musíte jít na hodinu dřít do posilovny. Procházka postačí. Nebo běžte na chvíli ven o polední pauze. Na začátku je potřeba se trochu přemoct a konat. Když si přestanete říkat, že to nejde, a místo toho začnete dělat věci, které by vám mohly energii dodat, ono se to i stane.

3. Jezte o něco lépe

Že se na nedostatku fyzické i mentální energie u většiny lidí podílí zejména špatný jídelníček, především nadbytek sacharidů a cukrů, potvrzují lékaři, výživoví poradci i psychologové. Když jsme unavení, konzumujeme sacharidy a cukry ještě v několikanásobně větším množství, protože často sáhneme po chipsech nebo čokoládě. Jenže jsme pak ještě unavenější. Nenutíme vás vyřadit z jídelníčku nic, co vám chutná, ale je dobré se nad jídlem zamyslet. Platí totiž, že jedna akce ovlivňuje druhou. Když začnete zdravě jíst, najdete v sobě víc energie k pohybu. Když budete sportovat, ucítíte se lépe. A tak dál. Výživoví poradci říkají, že základem správného jídelníčku je mít už ráno představu, co a kde si přes den dáte za jídlo. Jakmile vás hlad dostihne, vyběhnete do trafiky pro sušenky a nacpete se v podstatě čímkoli. Budete naštvaní, bez energie a ještě přitom přiberete. Mimochodem, když si ráno hodíte do tašky aspoň malou svačinu (třeba jenom jablko), zlepší vám to den. Extra TIP: Kupte si knihu Lahodně s Ellou každý den od britské foodblogerky Elly Woodward. Je plná zdravých a úplně jednoduchých receptů, které vás nadchnou.

4. Relaxujte správně

Všimli jste si, jak jsme poslední dobou nastaveni na výkon, že i pojetí volného času se změnilo v totéž? Poslouchejte se, co někdy říkáte: musím na kosmetiku, abych byla krásná, musím do fitka, abych byla štíhlá, musím přece číst, abych nepůsobila hloupě. Všechny tyto aktivity jsou sice relaxační, ale když jim dáte nálepku „musím“, změní se okamžitě v úkoly a povinnosti. Když je pak plníte, logicky máte pocit, že nemáte žádný volný čas pro sebe a neodpočíváte, protože pořád něco děláte. Relaxace přitom klidně může znamenat, že nebudete dělat nic. Nebo klidně něco dělejte, ale jen to, co vás baví a u čeho si opravdu odpočinete. Někdy také jako relax volíme věci, které jsou trendy a dělají je všichni. Ale ruku na srdce, opravdu si zrovna vy v sauně nebo na masáži oddychnete? Pokud ne, vyzkoušejte jiné možnosti. Všem nemusí vyhovovat totéž. Po každé – zvláště novější a nevyzkoušené – aktivitě se proto zastavte a zjistěte, jaké pocity vám přinesla ihned poté, další den, tři dny poté. Podle nich se pak řiďte.

Další čtyři tipy najdete ve speciálu Mojí psychologie Manuál pro šťastný život. Právě teď na stáncích.

Manuál pro šťastný život
Manuál pro šťastný život | Zdroj: Archiv Moje psychologie