.

. Zdroj: Shutterstock

Jsou zlaté klenoty dobrou investicí?

U nás to tak není, ale například v Indii a Číně si střední třída ještě stále ukládá své peníze do zlatých klenotů. Tento zvyk je založený na jejich dávných tradicích a kultuře. Zlaté klenoty většinou dostává dcera, když se vdává. Je ale rozumné vkládat své peníze do zlatých klenotů?

O tom, že zlato je více než vhodnou komoditou k investování, není pochyb. Letošní rok ukázal, jak jsme se mýlili, když jsme ho považovali pouze za vhodný prostředek k dlouhodobé investici. Ti, kteří nakoupili počátkem roku, si nyní mohou mnout ruce, cena zlata totiž během krátké chvíle vystoupala poměrně vysoko.

Investice do zlata jsou obecně dobrý nápad

Vždy je dobré své peníze rozdělit a investiční zlato by určitě mělo tvořit aspoň část portfolia. Ne však v podobě klenotů. U zlatých klenotů totiž platíte i za jejich výrobu, takže zbytečně přeplácíte.

Jako lepší investice se tak jeví zlaté slitky nebo mince, přičemž slitků je v současné době nedostatek. Žádná česká mincovna investiční zlato ve formě slitků (cihel) nevyrábí. Češi kupují slitky nejčastěji od švýcarských rafinérií Argor-Heraues, PAMP a Valcambi. Ty dohromady produkují třetinu světové produkce, nicméně kvůli nařízení vlády byly nedávno téměř dva měsíce uzavřené. Ztráty zatím nestačily dohnat, slitků je málo, a tak se do popředí dostávají zlaté mince.

.
. | Zdroj: Ludmila Trtiková

Zlaté mince lze podobně jako šperky držet v ruce

Mince jsou cenově o něco levnější než švýcarský slitek o stejné hmotnosti, přitom lákají na další přidanou hodnotu. Mají jistou estetickou cenu, dají se držet v ruce, takže si jejich majitel může užívat magickou sílu zlata. A že se opět platí za jejich výrobu? Není tomu tak. Investiční zlaté mince se prodávají pouze za cenu zlata.

V ČR je velký zájem například o mince z Vídně značky Wiener Philharmoniker. Prodává ji i specializovaný prodejce v Obecním domě.

Největší zájem je o mince v originálním balení po 10 nebo 20 kusech. To je zapečetěné speciální fólií s hologramem. Klienti tak mají jistotu, že jejich mince jsou zbrusu nové, nedotčené,“ uvádí pan Palas, vedoucí prodejny.

Pořídit si investiční zlato je tedy výborný nápad, ale v podobě šperků spíš ne. Výjimkou jsou samozřejmě některé historicky významné a slavné šperky, ty totiž mají také sběratelskou hodnotu. To už se ale pohybujeme v investicích v řádech milionů, či dokonce miliard.