...

... Zdroj: istock.com

..
...
...
...
5
Fotogalerie

Jóga pro lepší spánek: 4 cviky pro zklidnění a rychlejší usínání

Jóga není jen cvičení, protahování a posilování svalů. Její skutečná síla spočívá v harmonizaci těla a mysli a také v procvičování umění naslouchat sami sobě. Ráno dokáže rozproudit energii, večer připravit tělo na klidný spánek. Ranní sestavu cviků Pozdrav slunci asi znáte, víte ale, které cviky vyzkoušet večer?

Následující série cviků pomůže večer zklidnit vaše tělo a mysl. Díky tomu se vám bude lépe usínat a váš spánek bude kvalitnější. Ideálně byste ji měli cvičit 30 minut před spaním, přesně tak to doporučuje její autorka – instruktora jógy a masážní terapeutka Amanda Kerpius. Které jógové asány jsou tedy večer ty nejlepší?

Předklon v sedě se spojenými chodidly

...
... | Zdroj: iSock.com

Před cvičením si nejprve sedněte na podložku do pohodlné pozice s rovnými zády. Můžete zvolit turecký sed, lotos, jak je vám pohodlné. Zavřete oči a soustřeďte se na dech. Dech postupně prohlubujte, nadechujte se do břicha, do plic, do celého hrudníku.

Pak pokrčte kolena, nechte je spadnout do strany a spojte chodidla. Toto je bhadrásana, takzvaná pozice vnitřní blaženosti. Zhluboka se nadechněte do celého hrudníku a s nádechem nechte kolena ještě více klesnout. S dalším výdechem zakulaťte záda a předkloňte se dopředu. Ruce natáhněte na podlahu před sebe, dlaněmi dolů. S každým výdechem nechte tělo klesnout ještě více dolů. Hlavu uvolněte. Takto dýchejte dvě až tři minuty. „Póza s hlavou dolů, jako je tato, může zmírnit úzkost,“ vysvětluje benefity této pozice Amanda Kerpius.

Šťastné dítě

..
.. | Zdroj: Istock.com

Následuje poloha, kterou určitě dobře znáte. Je to pozice Šťastného dítěte. Lehněte si na záda, bedra tlačte do podložky. Zvedněte nohy pokrčené v kolenou, chytněte je za vnější okraje chodidel. Chodidla směřují ke stropu. Zhluboka se nadechněte a myslete na to, jak se vaše záda přitiskávají na podlahu. Vydechněte. V této pozici vydržte jednu až dvě minuty. Asána inspirovaná kojencem uvolňuje napětí v dolní části zad.

Leh na zádech s pokrčenýma nohama a chodidly u sebe

...
... | Zdroj: istock.com

K uvolnění boků slouží další pozice. Lehněte si na záda, pokrčte nohy, spojte chodidla a kolena tlačte od sebe směrem k podložce. Zkuste se uvolnit, pokud se vám příliš napínají vnitřní svaly stehen, dejte si pod každé koleno polštář. Položte ruce buď pokrčené vedle těla, nebo dlaněmi k sobě na podložku nad hlavu. Dýchejte v klidu v této pozici tři až čtyři minuty.

Rotace páteře vleže

...
... | Zdroj: istock.com

Pozice Supta Matsyendrasana se provádí vleže na zádech. Může se dělat buď s oběma nohama skrčenýma, nebo s jednou nataženou. Lehněte si na záda s rozpaženýma rukama. Pokrčte kolena k hrudníku (nebo natáhněte jednu nohu a druhou nechte pokrčenou), pak nohy sklápějte k jedné straně (pokrčenou vždy přes nataženou nohu), hlavu pomaličku otáčejte na protější stranu. Uvolněte ramena a klidně dýchejte. Tuto pozici opakujte také na druhé straně.

Tyto pozice slouží k uvolnění a zklidnění. Pokud máte období, kdy se vám hůře usíná, můžete vyzkoušet i bylinné čaje nebo další tipy pro lepší spánek.