Jo Nesbø

Jo Nesbø Zdroj: Profimedia.cz

Jo Nesbø: Z kytaristy autorem detektivek

Kdokoliv vezme do rukou detektivku tohoto autora, už se na dalších stává závislým. Proč jsou knihy Joa Nesbøa tak populární? Co na nich čtenáři vidí? Současný populární norský spisovatel se vydání své první knihy dočkal až těsně před čtyřicítkou a od té doby se jeho Švábi, Netopýři, Sněhuláci... stávají horkým zbožím. Kdo je tento severský detektivní mág?

Za své kriminální romány získal Jo Nesbø řadu literárních ocenění. Celkem byly jeho knihy přeloženy již do 35 jazyků a vyšly ve 140 zemích světa. Jen ve čtyřapůlmilionovém Norsku se jich doposud prodalo jeden a půl milionu.

Detektivka jako krimi film

Píše jinak. Víc než detektivku připomínají jeho knihy krimi film. Díky jeho filmovému stylu vyprávění, mají knihy vždy rychlý spád a dynamický příběh s napínavou zápletkou. Specialitou norského spisovatele jsou výrazné dramatické scény, které popisuje s velkou dávkou zkušenosti a empatie. Čtenáře až zarazí, že sám nikdy u policie nepracoval. Autor píše chytře, čtivě a vždy nechá diváky konkrétní scény odtušit, co bude následovat. A to čtenáře baví.

Nejdřív písničky a potom román

Kdekdo by řekl, že Jo Nesbø prošel důkladným studiem žurnalistiky, ale opak je pravdou. K psaní se dostal jako mladík, když psal texty pro kapely svých přátel. Nakonec v jedné také začal hrát. S mladším bratrem Knutem založili vlastní skupinu Di Derre. Jo Nesbø začal slavil úspěchy jako zpěvák, kytarista i textař. Ale hudbou se nikdy neživil, oslovila ho práce finančního analytika a burzovního makléře. Jeho kariéra spisovatele začíná až po smrti jeho otce v roce 1997, kdy si uvědomil, že chce do konce svého života stihnout napsat román. Lásku ke knihám získal díky svým rodičům, matce - knihovnici a otci - vášnivému čtenáři a vypravěči.

Dopřeji si tolik přípravy, kolik je možné – tvorbou námětu a synopse strávím více času než psaním samotné knihy. Je velmi důležité probouzet se každé ráno a věřit svému příběhu. Mou jedinou úlohou při psaní knihy je nezničit ho.

Netopýr, Švábi, Harry Hole

Spisovatelskou kariéru začíná v roce 1997 kriminálním románem Netopýr. Jde o první detektivku, v níž vystupuje osobitý kriminalista Harry Hole. Kniha slaví okamžitý úspěch a série detektivek s Harry Holem začíná. Po sedmi románech s Harrym Holem si vzal Nesbø načas volno a v roce 2008 napsal svižný thriller Lovci hlav. V Norsku poté vznikla stejnojmenná filmová adaptace, která měla premiéru v roce 2011.

Sněhulák (2012) Netopýr (2013) Policie (2015) Nemesis (2011) Levhart (2013) Přízrak (2014) Pentagram (2011) Spasitel (2012) Lovci hlav (2011) Červenka (2014) Krev na sněhu (2015) Syn (2015) Švábi (2013) Doktor Proktor a prdicí prášek (2012) Doktor Proktor a vana času (2012)

Tituly z posledních let

Video placeholde

Podívejte se na další lidi, kteří hýbou světem.