Muffiny s dýňovými semínky

Muffiny s dýňovými semínky Zdroj: shutterstock.com

Jídla proti depce! Zkuste třeba muffiny s dýňovými semínky

Podléháte v krátkých a sychravých listopadových dnech podzimní depresi? Máme pro vás tipy na jídla, která zahřejí váš žaludek i duši.

ČOČKA

Luštěniny, tak jako ostatní komplexní sacharidy, pomáhají mozku obnovit hladinu serotoninu, jednoho z „hormonů štěstí“. Zároveň jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a minerály, což je řadí mezi doopravdy „šťastné“ potraviny.

DHÁL Z ČERVENÉ ČOČKY

Suroviny:

250 g červené čočky, kousek čerstvého zázvoru nakrájeného na plátky, 2 bobkové listy, kousek celé skořice, 2 lžíce másla, 1 cibule nakrájená nadrobno, 2 prolisované stroužky česneku, 2 lžíce kurkumy, 1 lžíce římského kmínu, 1 lžíce koření garam masala, 1 lžíce sušených chilli papriček, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžičky soli, hrst koriandrových lístků, chléb naan k podávání

Postup:

Čočku, zázvor, bobkové listy a skořici dejte do hrnce a přidejte asi 750 ml vody. Vařte na mírném plameni asi 10–12 minut a občas promíchejte. Koření vyndejte a dejte stranou. Na pánvi rozehřejte máslo a asi 3 minuty na něm opékejte cibuli. Přidejte česnek, kurkumu, římský kmín, koření garam masala a sušené chilli papričky a vařte dohromady asi minutu.

Vmíchejte citronovou šťávu a přisolte. Přidejte čočku a dobře promíchejte. Za neustálého míchání vařte ještě 3 minuty. Před podáváním vmíchejte koriandrové lístky a podávejte s chlebem naan.

Dhál z červené čočky
Dhál z červené čočky | Zdroj: shutterstock.com

DÝŇOVÁ SEMÍNKA

Jsou bohatým zdrojem zinku, minerálu, který mozek potřebuje, aby dobíjel energii, reguloval chuť k jídlu a stabilizoval naši náladu.

MUFFINY S DÝŇOVÝMI SEMÍNKY

Suroviny:

3 vejce, 180 ml oleje nebo stejné množství rozpuštěného másla, 180 ml tekutého medu, 1 rozmačkaný banán, 1 lžička vanilkové esence, 2 mrkve, lžička sody, nastrouhaná kůra ze 2 pomerančů, 250 g hladké mouky, lžička skořice, 100 g strouhaného kokosu, špetka soli, 120 g dýňových semínek, 100 g slunečnicových semínek

Postup:

V míse promíchejte vejce, olej nebo máslo, med, banán a vanilkovou esenci. Mrkev nastrouhejte nad čistou utěrkou a pak utěrku vyždímejte, aby se odstranila přebytečná voda z mrkve. Strouhanou mrkev, sodu a pomerančovou kůru přimíchejte do mísy. Vmíchejte mouku a koření, přidejte kokos, sůl a semínka.

Vše promíchejte, ale nepřemíchejte v úplně hladkou hmotu. Do formy na 12 muffinů dejte papírové košíčky a rovnoměrně je naplňte. Před pečením muffiny ozdobte dýňovými semínky. Pečte 25–30 minut.

Muffiny s dýňovými semínky
Muffiny s dýňovými semínky | Zdroj: shutterstock.com

Další recepty na jídla, která zaženou zimní depresi, najdete v aktuálním vydání magazínu Moje psychologie!