Dýňové chutney s nakládaným česnekem

Dýňové chutney s nakládaným česnekem Zdroj: David Turecký/archiv Food

Hruškové zimní pohlazení
Jedlé dárky cover
Hry s cibulkami
4
Fotogalerie

Jedlé dárky pro gurmány: Domácí dýňové čatní nebo třeba hruškový likér!

Tuhle nadílku si obdarovaný může vychutnat všemi smysly. Stačí vědět, na čem s gustem ujíždí a čemu neodolá. Což by Ježíšek mohl vědět. 

DÝŇOVÉ ČATNÍ S NAKLÁDANÝM ČESNEKEM

sklenice 400 ml se šoubovacím uzávěrem

Příprava: 35 minut

Suroviny: 200 g máslové dýně, 100 g dýně hokkaidó (vyzkoušejte třeba zelenou), 2 lžíce másla, 1 bílá cibule, 2 lžíce nakládaného česneku, šťáva z 1 limetky, 1 hrst dýňových semínek, špetka muškátového květu, 1 lžička koření garam masala, špetka sušeného koriandru, 1 stroužek česneku, 2 chilli papričky

Postup:

1. Z obou omytých dýní vydlabejte semínka (propláchněte je, osušte a uchovejte), odkrojte tvrdou kůru a přibližně 15 minut povařte. Dýni vyndejte a nakrájejte nadrobno.

2. Mezitím si na pánvi na másle osmahněte najemno nakrájenou bílou cibuli spolu s dýňovými semínky. Jakmile cibule zhnědne, přidejte dýni a nadrobno nakrájený nakládaný česnek, zakápněte šťávou z limetky. Duste 2–3 minuty.

3. Na závěr přijde koření spolu s prolisovaným oloupaným stroužkem česneku a drobně nasekanými chilli papričkami bez semínek. Zlehka promíchejte a přendejte do sklenice. Zašroubujte a uchovávejte v chladu, ideálně v ledničce.

Dýňové chutney s nakládaným česnekem
Dýňové chutney s nakládaným česnekem | Zdroj: David Turecký/archiv Food

HRUŠKOVÉ ZIMNÍ POHLAZENÍ

na 500 ml

Příprava: 30 minut

Suroviny: 2 vyzrálé hrušky, 1 lžíce másla, 2 lžíce javorového sirupu, 2 lžíce třtinového cukru, 250 ml hruškového džusu, 100 ml vodky, 50 g nakládaného zázvoru, šťáva z 1 citronu, 2 lžičky mleté skořice, 1 badyán, 5 lístků čerstvé nebo sušené šalvěje, kůra z 1 biocitronu

Postup:

1. Neloupané hrušky nakrájejte a vložte je do rendlíku na rozehřáté máslo. Přilijte javorový sirup a na mírném ohni částečně zredukujte. Vsypte třtinový cukr a ještě chvíli povařte.

2. Do větší nádoby nalijte džus a smíchejte ho s vodkou. Přidejte zázvor včetně nálevu, citronovou šťávu, skořici a znovu promíchejte.

3. Začněte plnit láhev (stačí k tomu běžná se širším hrdlem) tak, aby bylo možné ingredience snadno a důkladně promíchat. Nejdříve přidejte zredukované hrušky, dodejte badyán, šalvěj a citronovou kůru, zalijte likérem.

4. Řádně promíchejte a nechte minimálně 2–4 dny uležet. Likér můžete rovnou konzumovat – prohřátý i vychlazený.

Hruškové zimní pohlazení
Hruškové zimní pohlazení | Zdroj: David Turecký/archiv Food

Další skvělé recepty na jedlé dárky najdete v aktuálním prosincovém čísle magazínu F.O.O.D.

Tipy na jedlé dárky najdete i ZDE!