Tiroler Zugspitz Arena je ideálním místem pro rodinnou dovolenou.

Tiroler Zugspitz Arena je ideálním místem pro rodinnou dovolenou. Zdroj: Tiroler Zugspitz Arena

Tiroler Zugspitz Arena je ideálním místem pro rodinnou dovolenou.
Tiroler Zugspitz Arena je ideálním místem pro rodinnou dovolenou.
Tiroler Zugspitz Arena je ideálním místem pro rodinnou dovolenou.
Tiroler Zugspitz Arena je ideálním místem pro rodinnou dovolenou.
Tiroler Zugspitz Arena je ideálním místem pro rodinnou dovolenou.
12
Fotogalerie

Jedinečný zážitek na Zugspitze: Přes den lyže, večer sáňky!

Hora Zugspitze se rozkládá přesně na rakousko-neměcké hranici. Díky ledovci jsou na ní zaručeny dobré sněhové podmínky, které jsou pochopitelně podpořeny umělým zasněžováním. Navíc jde o lokalitu dobře dostupnou z České republiky. A pokud jsou mezi vámi ti, kteří si kromě lyžování chtějí užít i něco navíc, ani v tomto směru vás Zugspitz Arena, jak se celý areál nazývá, nezklame. Ale popořadě.

Skiareál na Zugspitze se rozkládá jak na německé, tak na rakouské straně hory. Tyrolská, čili rakouská strana má jednu výhodu – jižní svahy a tedy více slunce. Tiroler Zugspitz Arena nabízí na rakouské straně 7 skiareálů s přibližně 140 km sjezdovek. Většina z nich je červených a modrých, můžete si ale pořídit Top Snow Card, díky které se dostanete i do německé části, čímž stoupne variabilita sjezdovek, ale i délka tras na více než 200 km.

Sjezdovky jsou hodně propletené, ale široké a vydrží upravené až do odpoledních hodin i o slunných víkendech, kdy je areál plný. Lanovky jsou rychlé, moderní a většina z nich je i vyhřívaná, což mně osobně posouvá lyžování zase o úroveň výše.

Běžky

Tyrolská strana Zugspitze se ovšem zdaleka nesoustředí jen na sjezdaře. Protože kolikrát má člověk na horách pocit, že šest dní na sjezdovce je skoro škoda! Na úpatí hory Zugspitze si můžete vychutnat zimu i prostřednictvím dalších radovánek, na které vám doma třeba nezbývá čas. Celý areál nabízí například přes 100 km skvěle upravených tratí pro běžkaře, bruslařské areály a hlavně místa, kde se dá fantasticky sáňkovat.

Sáňkování

A právě sáňkování si prostě nesmíte nechat ujít a věřte, že nemluvím o žádných dětských radovánkách. Ačkoliv – možná jste si v dětství při šlapání do kopce říkali, jaké by to bylo super mít lanovku a nechat se vyvézt lanovkou až úplně nahoru! Ve středisku Ehrwald Alm to můžete vyzkoušet každé úterý a pátek od 18:30 do 21:30. Je to opravdu splnění dětského snu, vyjet si kabinkovou lanovkou se saněmi, svištět tři kilometry po osvětlené červené sjezdovce a překonat 400 výškových metrů!

Ti méně odvážní mohou začít v místních restauracích, které jsou na sjezdovce otevřené, ostatní tam mohou pak vstřebat své úspěchy a ohřát zmrzlé nohy. Zábava trvá téměř do půlnoci. Cena za dospělého je 24 euro, pokud máte skipas, tak jen 18. Pro děti od 6 do 15 let je to 14, se skipasem 11 euro.

Další sáňkařské zážitky nabízejí střediska Biberwier, Berwang, Grubigstein v Lermoosu nebo Bichlbach. Více informací najdete zde.

Skialp a výlety na sněžnicích

V zimě jsou k dispozici upravené pěší trasy, kam se můžete vydat s průvodcem i bez něj. Čím dál tím populárnější jsou také túry se sněžnicemi nebo večer s loučemi. Na své si ovšem přijdou i skialpinisté, i jim středisko nabízí několik tras, nedotčenou přírodu a fantastické výhledy.

Až na vrchol a za svítáním

K parádním zážitkům patří i vyjet si až na vrchol Zugspitze. Tam se dostanete kabinovou lanovkou Tiroler Zugspitzbahn z rakouské strany, můžete jet pochopitelně i z německé. Na samotném vrcholu hory vás v první řadě čeká úžasný panoramatický výhled na vrcholky německých, rakouských, švýcarských i italských kopců, kterých je za dobrého počasí vidět až 400. Malá historická budka pro celníka jen utvrdí člověka v názoru, že je skvělé a že jsme vděčni, že máme možnost přecházet hranice bez složitých kontrol.

Ti, kteří se svobodným pohybem nebo panoramatickým výhledem nedojímají, mohou navštívit muzeum věnované vysokohorské turistice nebo restauraci. A pokud přeci jen patříte mezi romantiky, zážitkem z říše snů pro vás určitě bude svítání na Zugspitze. Termíny jsou předem dané, letos máte šanci až na podzim. Vystoupat na horu za tmy a sledovat východ slunce z výšky 2 963 m je jedna z věcí, kvůli které bych se na Zugspitze vydala i mimo lyžařskou sezónu.

Jak se tam dostanete

Cesta z Prahy přes Mnichov trvá kolem šesti hodin, záleží na hustotě provozu. Výhoda? Obejdete se i bez rakouské dálniční známky.

Ceny skipasů:

Dospělí – 45 E / 1 den, 240 E / 6 dní Děti (6–15 let) – 23.50 E / 1 den, 120 E / 6 dní Mládež (16–18 let) – 36 E / 1 den, 215.50 E / 6 dní Více informací najdete zde. Plánujete svatbu? Zajímají vás nejnovější svatební trendy z přehlídek, tipy na nejkrásnější šaty, účesy, kytice, chcete inspiraci na nejromantičtější místa, kde se vdávat a kdy a co je potřeba zařídit? To vše a mnohem více inspirace a užitečných informací najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Naplánujte si s námi vaši svatbu snů!