Acomware

Acomware Zdroj: Acomware

Jak vybrat autosedačku – myslete na bezpečí i pohodlí

Používání dětské autosedačky je ze zákona povinné. Děti v ní musejí sedět až do 12 let a během této doby vystřídají přibližně tři různé autosedačky. Poradíme vám, na co se při jejich výběru zaměřit.

Při výběru autosedačky zohledněte především 6 kritérií

1. Bezpečnost

Nejdůležitější je, aby autosedačka splňovala veškerá kritéria bezpečnosti. Měla by mít oranžovou zkušební značku (E), která dokládá, že daný model úspěšně prošel testy evropské normy. Kromě toho tu najdete i údaj o výrobci, váhové kategorii a sériovém čísle. Až budete připevňovat autosedačku do vozu, vždy si pečlivě prostudujte také návod k použití. Aby byla zajištěna maximální bezpečnost, musíte postupovat vždy v souladu s manuálem.

TIP: Většina moderních vozů je už vybavena úchytkami ISOFIX. Díky nim je takřka vyloučeno, že byste autosedačku ve voze špatně připevnili. Jednoduše ji totiž zasunete do předem připravených západek.

2. Váha a výška dítěte

Dětské míry jsou pro výběr autosedačky stěžejní. Vaše ratolest by neměla sedačku přerůstat a váhově by měla spadat do kategorie, pro kterou je daný model vyrobený. U každé autosedačky najdete, do jaké výšky a váhy je vhodná (neboli váhový rozsah a rozsah použití) a většinou i orientační věk.

3. Kompatibilita s automobilem a s kočárkem

Ne všechny autosedačky umístíte bez problémů do všech vozů. Při výběru se tak zajímejte i o to, jestli je daný model technicky a tvarově vhodný právě do vašeho automobilu. Ideální je, když si uchycení ve voze můžete před koupí nejprve vyzkoušet. Zjistíte tak, jestli autosedačka nevyžaduje složitou a zdlouhavou manipulaci, která by vás časem mohla obtěžovat.

TIP: Velmi praktické jsou tzv. kočárky trojkombinace s autosedačkou, které umožňují lehký přesun nejmenší sedačky (vajíčka) z kočárku do auta a naopak. V jednom balení tak získáte hlubokou korbičku, sportovní verzi kočárku i autosedačku.

4. Design a kvalita provedení

Je dobré, když má autosedačka snadno snímatelný potah, který můžete v případě ušpinění vyprat. Kromě toho by měl být také příjemný na dotek a dobře prodyšný, aby se v autosedačce dítě nepotilo. Známkou kvality je také srozumitelný návod v češtině, který by měl být součástí každého modelu.

5. Pohodlí

Otázka pohodlí přirozeně souvisí už s předchozím bodem. Opět je nejlepší vše předem otestovat. Usaďte dítě do sedačky a vyzkoušejte, jak se v ní cítí a jestli má dostatek místa pro nožičky. Cestování by pro něj mělo být pohodlné – a to jak při krátkých výletech, tak i při delších výjezdech. Pokud zjistíte, že ho někde něco škrábe nebo tlačí, sáhněte raději po jiném typu.

6. Cena

Nakonec je samozřejmě důležité zohlednit i finanční stránku věci. Neplatí přitom, že čím dražší sedačka, tím automaticky kvalitnější model. Mnohdy můžete ušetřit, když nakoupíte autosedačku společně s kočárkem. Další možností je pak pořízení věcí z druhé ruky. Zde si ale dejte velký pozor na funkčnost a zkontrolujte míru opotřebení, abyste měli jistotu, že je autosedačka v pořádku z hlediska bezpečnosti.

Ať už nakonec vyberete jakoukoli autosedačku, nezapomeňte do ní dítě usadit, i když jedete sebekratší úsek cesty. Za tak velké riziko vám trocha ušetřeného času jistě nestojí.