ČTK

ČTK Zdroj: ČTK

Jak účinně bojovat s letní horečkou?

 V letním období se s horečkou nesetkáváme tak často jako v jiném období. O to hůř ji ale snášíme. Cítíme se více unavení a je zde vyšší riziko dehydratace. Horečka je imunitní reakce organismu s jejíž pomocí se naše tělo snaží poprat s infekcí. Horečka tedy není nemoc, je naopak pomocníkem v boji s onemocněním, které doprovází. Pomáhá z těla odpravit vše, co tam nepatří.

Za normálních okolností se tělesná teplota pohybuje v rozmezí 36 – 37°C. Během dne kolísá a nejvyšší bývá večer. Pokud tělesná teplota vyšplhá přes 37°C, ale nepřekročí hranici 38°C, hovoříme o zvýšené teplotě. Pokud překročí hranici 38°C, jde o horečku. Nad 40°C už jde o vysokou horečku.

Horečka může mít mnoho příčin. U dětí často doprovází infekční onemocnění, růst zoubků nebo bývá součástí reakce na očkování. V létě se ale může objevit i z úplně jiných důvodů.

Nejčastější příčiny letní horečky:

- Angína; - Úžeh – přehřátí organismu způsobené sluníčkem; - Úpal – přehřátí organismu způsobené vysokou teplotou; - Nedostatek tekutin – dehydratace organismu; - Otrava jídlem – v teple se bakterie rychle množí a jídlo se rychle kazí.

Jak s horečkou bojovat?

Do 38°C teplotu nesrážíme

Pokud se dítě cítí relativně dobře a nic ho nebolí, do 38°C (do 38,5°C měřeno v konečníku) není třeba teplotu nijak srážet. Jinak tomu ale bude ve chvíli, kdy dítě bolí třeba ouško. Tehdy je lepší antipyretikum (lék na snížení teploty) podat a domluvit si návštěvu u lékaře.

Antipyretika v domácí lékárničce

Ke snížení horečky u dětí podáváme 2 druhy antipyretik, které se liší účinnou látkou.

  • Antipyretika s paracetamolem (Paralen, Panadol)

  • Antipyretika s ibuprofenem (Nurofen, Ibalgin)

V lékárničce by měly být zastoupeny oba druhy těchto léků, které lze v případě potřeby střídat. Zakoupit je můžete například zde.

Jakou lékovou formu zvolit?

Jak léky s paracetamolem, tak s s ibuprofenem, jsou k dostání ve třech lékových formách. V tabletách, sirupu i čípkách. Formu volíme s ohledem na věk dítěte a také aktuální zdravotní stav. Pokud dítě zvrací, nejlepší volbou jsou čípky. Pokud má průjem, volíme sirup, u větších dětí tablety apod.

Léky ve formě čípků mají rychlejší nástup účinku, u malých dětí jsou tedy tou nejlepší formou. Větší děti už s námi při jejich aplikaci bojují, volíme tedy jinou formu.

Jak jinak horečku snížit?

Dalším způsobem, jak horečku snížit, jsou zábaly nebo vlažná sprcha. Ty ale mohou být aplikovány pouze v případě, že je horké CELÉ tělíčko dítěte. Pokud má dítě studené ruce, nohy, uši, bradu nebo nos, V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ SE DO ZÁBALU NEPOUŠTĚJTE!

Jak správně aplikovat zábal?

Slabé prostěradlo nebo osušku namočíme do vody o teplotě přibližně 35°C a dítě do něj od hrudníčku po kyčle zabalíme. Přes tuto „mokrou“ vrstvu dáme suchou osušku nebo deku. V žádném případě nepoužíváme igelit ani jinou neprodyšnou vrstvu.

Zábal by měl trvat cca 12-15 minut, poté by měla následovat stejně dlouhá pauza. Zábal můžete zopakovat 3x za sebou, vždy s patřičnou pauzou.

Pro některé děti je snesitelnější vlažná sprcha. Můžete namočit i hlavu a sprcha by měla trvat 5-10 minut.