Perfektně propečený steak není žádná věda.

Perfektně propečený steak není žádná věda. Zdroj: iStock

Jak správně propéct steak? S "minutovým principem" to zvládne každý

redakce Ženy.cz

Připravit si doma na pánvi steak je absolutně triviální záležitost, většina lidí si ale pořád myslí opak. Projděte si proto celý postup krok za krokem s foodblogerkou Koko a dokonalý steak už pro vás nebude nedosažitelným kuchařským cílem.

Postup:

1. Základním předpokladem je, že maso je steakové, vyzrálé, osušené a v pokojové teplotě, maximálně dva centimetry vysoké. Pánev by měla být těžká a nepřilnavá.

2. Maso osolte například šupinkovou solí, opepřete. Pánev rozžhavte na plný výkon. To, že se z ní bude kouřit, je v pořádku. Přidejte trošku olivového oleje a na něm nechte chvíli osmažit bylinky a česnek (záleží na vás). Na každý steak si nachystejte kus alobalu, na něj dejte osmažené bylinky.

3. A teď přichází na řadu konečně steaky. Umístěte je na pánev a sledujte čas. Po minutě otočte, sledujte další minutu a zase otočte, takto pokračujte až do doby, kdy bude maso propečené tak, jak chcete. Poté maso přendejte na alobal, přidejte plátek másla a zabalte. Maso nechte v teple odpočívat nějakých 4–5 minut. Pak můžete teprve krájet.

TIP: Rozdíl mezi šesti a pěti minutami je vizuálně nejznatelnější. Ale hlavní rozdíl mezi třemi zbývajícími steaky je hlavně v chuti. Můj vítěz je 5 minut na pánvi. Čtyři jsou pro ty, co mají rádi vyloženě rare maso a po třech minutách maso chutná ještě syrově a je žvýkavé. Věřím, že teď už se steaků nebudete bát. Stačí už jenom pořídit co nejkvalitnější kus.

Doporučujeme

Načíst další články