.

. Zdroj: Pixabay

Jak skladovat potraviny, aby vám vydržely

Ročně skončí v koši přibližně třetina světové produkce potravin. Na vině jsou nejčastěji příliš velké zásoby, které domácnosti nestačí spotřebovat, špatné označení data spotřeby nebo jejich špatné uskladnění. Víte, které věci do lednice rozhodně nepatří a kde byste je měli ideálně skladovat?

Jak skladovat potraviny?

Pokud chcete zamezit zbytečnému plýtvání jídlem i penězi, které za něj utratíte, ujistěte se, že jsou potraviny správně uskladněné. Jen tak si uchovají své přirozené vlastnosti, chuť a dlouhou trvanlivost.

Kam umístit rajčata, okurku nebo citron

Nejhorší místo pro rajčata nebo salátové okurky je lednice, kde pod vlivem nízkých teplot mouční a ztrácí na chuti. Při pokojové teplotě naopak přirozeně chuťově dozrají. Banány, citrony, pomeranče nebo meloun v ledničce měknou a plesniví, ani pro ně není přílišný chlad vhodný. Pokud máte pocit, že ovoce nestíháte sníst, udělejte si z něj čerstvou šťávu. Zamezíte jeho vyhození a obohatíte se o pořádnou dávku vitamínů. Popřípadě zavařte, pečlivě uzavřete do sklenice a skladujte na poličce ve spíži.

Česnek, cibule nebo brambory patří do spíže

Do spíže nebo sklepa, ale především chladu, sucha a temna patří brambory, česnek i cibule, kterým tak zajistíte delší životnost. Podobně na tom je také kořenová zelenina (například mrkev nebo petržel). Rozhodně byste je neměli vystavovat světlu nebo příliš velké zimě. Brambory při teplotě pod 5 stupňů zesládnou, česnek s cibulí začnou hnít. Příliš vysoká teplota naopak způsobí, že brambory začnou klíčit. U vyklíčených brambor buďte opatrní, především pokud mají klíček delší než 5 cm. Solanin, který obsahují vyklíčené a zelené brambory, je pro člověka jedovatý.

Pro běžné ovoce a zeleninu platí, že během skladování ztrácí vodu. Proto se jim nejvíce daří ve větraném sklepě s nízkou teplotou, kde je relativní vlhko. Naopak na suchém, ale chladném místě skladujte vánoční cukroví.

Co dělat, když nemáte spíž

Poslední záchranou jsou spodní šuplíky v ledničce. Neproudí do nich tolik chladného vzduchu jako do zbytku lednice a mají tak nižší teplotu. Určitě v nich však výše zmíněné potraviny zbytečně nehromaďte a zpracujte je co nejdříve. Vhodným řešením může být také tepelně izolovaná a dobře větraná bedýnka, kterou postavíte na balkon. Nejlepší variantou, jak skladovat potraviny, je ale oddělená místnost či alespoň odlehlý kout, vybavený přehledným regálovým systémem.

Jak využít poličky, regály a skříně v kuchyni

V prostředí kuchyně můžete skladovat věci, které vyžadují sucho. Mouka, cukr, sůl, různá koření, čaje, káva, čokoláda nebo cereálie. Tedy potraviny, které snad pohlcují vlhkost a pachy okolního prostředí. Kromě správné volby prostředí je dobré zmíněné potraviny přesypat do uzavíratelných skleněných nebo plastových nádob. Pojistíte se tak proti vlhkosti a případným domácím škůdcům, například hlodavcům nebo potravinovým molům.

Jak si v kuchyni, spíži i sklepě zachovat pořádek

Základem každé spíže je spolehlivý úložný systém, ve kterém každé věci přidělíte své místo. Vyplatí se myslet i na budoucnost a uskladnění sezónních produktů, které často vyžadují reorganizaci vašeho skladu či spíže. Pokud si pořídíte systém s nastavitelnou výškou desek, reorganizaci vám značně ulehčí.

Každá potravina vyžaduje trochu jiný přístup skladování. Zároveň byste měli myslet na to, jak je k sobě poskládáte. Některé potraviny se vedle sebe nesnesou a spíše jim tím ublížíte. Proto například ty, které jsou výrazně aromatické, skladujte dál od sebe, a banán nepokládejte blízko dalšího ovoce nebo zeleniny. Vylučuje totiž látky, které urychlují proces zrání okolních plodů.