...

... Zdroj: istock.com

Jak si obhájit svůj názor: Zachovejte čistou hlavu a naučte se říkat "ne"!

Mít vlastní názor se v dnešní době cení a zejména na sociálních sítích to vypadá, že silným názorem se ohání téměř každý. Něco jiného ale je, zda si svůj názor dokážete obhájit při debatě tváří v tvář.

Přijměte výzvu

Samozřejmě, nejjednodušší je nechat si svůj názor pro sebe. Zejména pokud se liší od toho, co si myslí všichni ostatní. Pokud se cítíte nejistí, můžete to pojmout jako výzvu a dobré cvičení. Když svůj názor správně odůvodníte, minimálně si získáte respekt. Možná i někoho donutíte, aby se zamyslel a přehodnotil svůj úsudek. To už je ale jen příjemný bonus. Hlavní je si zachovat čistou hlavu a taky si dát pozor, abyste nikomu nic přímo nevnucovali.

Povzneste se nad hádky

Nepouštějte se do ostrých dialogů s hádavým členem skupiny! Věřte, že takový se objeví téměř vždycky. Pokaždé se někdo bude rád dohadovat o tom, že vy zrovna pravdu nemáte, aniž by pro to měl pádné argumenty. Znáte to, nejhorší je srážka s blbcem. Nebo prostě jen s člověkem, který hlava nehlava nedopustí, že by snad někdo jiný než on měl relevantnější názor. Takové patálie se vyvarujte raději hned, protože pak byste spadli do začarovaného kruhu a už z něj horko těžko lezli zpět. Na takové posezení se známými u jednoho stolu už byste pak nemuseli hezky vzpomínat. Pamatujte, že vztekem si nikdy svůj názor neobhájíte, zato klidným a racionálním jednáním ano, a navíc získáte třeba i vytoužené uznání, anebo tím morouse i trochu podráždíte.

Nejdřív myslet, potom mluvit

Ne naopak! Často se nám všem stává, že tak trochu ujedeme, protože pusa zkrátka někdy mluví o něco dříve, než mozek myslí. V tu chvíli je důležité umět se povznést, přiznat barvu a nabídnout ostatním upravenou a více zváženou variantu svého názoru. Obecně platí, že přiznat se k omylu či selhání vám získává body u vašeho okolí. S tím si svůj názor obhájíte ještě snadněji.

Řekněte ne, když chcete říct ne!

Ne, ne, ne a ne. Jako malí jste to opakovali pořád dokola, až rodiče nevěděli kudy kam. Záhy se ale slovíčko ne téměř vytratilo z vašeho slovníku. Dostat ho zpět chce kuráž, ale zvládnete to, pokud chcete. Přemýšlejte nad tím, jak vedete dialogy v práci, ve vztazích, s rodiči. Často místo jednoduchých dvou písmen vymýšlíte, jak se vykroutit z naprosto banální situace a ztratíte tak mnohem více drahocenného času a sil pouze na váš úkor. Sice když řeknete ne, budete chvíli vypadat maličko zle a nepřístupně, na druhou stranu lidé si rychle zvykají, proto když to jednou zkusíte, podruhé už to bude hračka a pak už vždycky budete vzbuzovat respekt.

Článek vyšel v prosincovém čísle magazínu Moje psychologie.