Kdo si je vyčistí líp?

Kdo si je vyčistí líp? Zdroj: iStock.com

Jak se staráme o své zuby? Ženy jsou pečlivé, muži tolik neřeší vzhled

Každodenní čištění zubů je samozřejmost. Jenže je velký rozdíl, jestli před zrcadlem v koupelně zrovna stojí muž, nebo žena. Ukázal to čerstvý průzkum, který se zabýval vztahem Čechů k péči o chrup. Ženy z něj vyšly mnohem lépe. Co dělají jinak?

Z průzkumu, který si nechala vypracovat česká značka Herbadent, vyplynulo, že ženy častěji používají speciální pasty (41 % žen : 33 % mužů), zubní nit (18 % : 11 %) i mezizubní kartáčky (25 % : 22 %). A to je dobře. Jak totiž připomínají zubaři i dentální hygienistky, samotný zubní kartáček k důkladné očistě zubů a dásní nestačí.

Jen kartáček na zuby je málo. A ženy to ví

Jestliže ke své domácí dentální hygieně používáte jen jeden typ zubního kartáčku a víc neřešíte, děláte chybu. „Zubním kartáčkem vyčistíme zuby zhruba jen na 70 procent, zbytek, tedy mezizubní prostory, vyčistíme pouze mezizubními pomůckami, což jsou nejčastěji zubní nit a mezizubní kartáček. Nepoužíváme-li mezizubní pomůcky, vzniká riziko tvorby mezizubních kazů a zánětu dásní. V praxi se opravdu setkávám s tím, že ženy jsou většinou pečlivější, a to zejména, pokud se jedná o čištění mezizubních prostorů,“ vysvětluje prezidentka Asociace dentálních hygienistek ČR Lenka Velebilová. Věděli jste, že pokud nepoužíváte mezizubní kartáček, čistíte si vlastně jen 75 procent zubu? 9 z 10 kazů totiž začíná právě v mezizubním prostoru.

Krásné zuby jako důležitý módní doplněk

Že se ženy o své zuby starají pečlivěji než jejich protějšky, je zřejmě dáno i tím, že jsou pro ně zdravé a pěkné zuby důležitým aspektem vzhledu. Ve výše zmíněném průzkumu se 82 % žen nechalo slyšet, že je pro ně důležité, jak jejich zuby vypadají. A také se více dívají na zuby ostatních – přiznalo se k tomu hned 55 % respondentek.

Zažloutlé, kazové či křivé zuby dokáží shodit vaši vizáž raz dva. A ženy to vědí. Obecně při tom platí, že čím mladší ženy jsou, tím výraznější u nich tento postoj je. I proto jsou zejména mladší ročníky žen ochotnější nosit rovnátka a také si za ně připlatit. To muži svoje ani cizí zuby tolik neřeší – jejich vlastní chrup je důležitý jen pro 60 % z nich a po zubech ostatních se dívá jen 40 % z nich. A příliš nadšení nejsou ani z představy, že by měli nosit rovnátka. „Péče o chrup je spíš otázka individuální. Rozhodně ale platí, že ve většině případů je ten, kdo motivuje svůj protějšek, partnerka,“ popisuje Velebilová své zkušenosti z praxe.

Bojíte se zubaře?

Řídíte se heslem, že dokud vás nic nebolí, nepotřebujete jít k lékaři? Velký omyl. I když vás nic nebolí, na vašich zubech už se mohou dít kazotvorné procesy, které nevidíte ani necítíte. „Zubní kaz začíná bolet až ve chvíli, kdy se dostane k zubnímu nervu. Jenže v takovém případě už je kaz velmi hluboko, může porušit strukturu celého zubu, a dokonce zapříčinit i jeho prasknutí. Mezi další komplikace patří bolestivé záněty zubní dřeně a kořenových kanálků, mohou se začít kazit i další zuby a v neposlední řadě hrozí, že se infekce z dutiny ústní dostane krví do jiných částí těla, a to je již skutečně vysoké riziko například pro kardiaky nebo pro plod těhotných maminek. Dlouhodobě zanedbaný chrup může dokonce způsobit celkové infekce organismu,“ upozorňuje na následky pozdě odhaleného kazu MDDr. Tomáš Machač, odborný garant přírodních produktů v péči o ústa značky SPLAT.

Takže i když se svým zubařem nemáte kamarádský vztah, jeho návštěvu nepodceňujte. Naštěstí dle průzkumů se den ode dne v návštěvách zlepšujeme a dávný strach ze zubaře překonáváme. Lehká nervozita před návštěvou zubaře není ničím neobvyklým, ale nevede nás k tomu, abychom se zubaři vyhýbali. To dělá jen 15 % mužů a 16 % žen. A tak vyvstává otázka: Kdy jste byli naposledy u zubaře? A není čas se objednat?