Začít je to nejtěžší.

Začít je to nejtěžší. Zdroj: Pexels

Jak se donutit pravidelně cvičit? Zkuste tyto triky!

Pořád si vyčítáte, že necvičíte nebo cvičíte jen občas? Máte problém s tím, že se ke cvičení nedokážete donutit? Nedonucujte se. Víme, jak to zařídit, aby se vám opravdu chtělo. 

Kolikrát jste už v pondělí začínali opravdu cvičit? Kolikrát jste se snažili nazout boty na běhání první den v měsíci s tím, že už teď opravdu začnete? A co předsevzetí? Kolikrát v životě už na něm stálo, že skutečně začnete něco dělat? Určitě už pár zářezů máte. Pokud ale v sobě někde cítíte odhodlání, že opravdu potřebujete začít cvičit, nebo se jakkoliv jinak hýbat, máme pro vás manuál, jak začít skutečně pravidelně.

Pokračování 2 / 5

Hlavně začněte

Je dokázáno, že tím nejtěžším u cvičení je přimět se s ním doopravdy začít. S tím se ztotožní asi každý, nicméně je třeba myslet také na to, že jsme pouze lidé – snadno manipulovatelní tvorové. Jste mistryně v manipulování kamarádek, aby zašly večer na sklenku vína? Zkuste stejně jednoduše zmanipulovat sebe sama ke cvičení. Zdá se v tom být velký rozdíl, ale není. Když si budete pořád v duchu nebo klidně nahlas říkat „jdi do toho“, nakonec do toho opravdu půjdete.

Bethany Kwan, výzkumná pracovnice z Univerzity v Coloradu, vzala 98 lidí ve věku mezi 18 a 45 lety a nechala je 30 minut běžet na běžeckém trenažéru. Třetina z nich začala už po této jediné půlhodince nahlížet na běh jako na druh relaxace. Týden poté měli běh opakovat každý sám. Ti dobře ovlivnění, kteří si představili celkem příjemný běh na pásu, měli obdivuhodné výsledky, oproti tomu negativci na tom byli bídně.

Začít je to nejtěžší.
Začít je to nejtěžší. | Zdroj: Pexels

Pokračování 3 / 5

Dlouhodobě fit

Manipulace sebe sama je jen jedním z užitečných bodů, které se vám budou hodit. Pořád dokola se přemlouvat není z dlouhodobého hlediska přijatelné. Proč byste to měli dělat? Stačí jednoduše nemít negativní pohled. Raději se ze začátku nezavírejte do upocených posiloven, ale zkuste pohyb (chůzi či běh) na čerstvém vzduchu, v hezkém parku, tam, kde je pro vás příjemné prostředí. Teprve pak to zkuste kombinovat se cvičením.

Dnes není těžké najít pohyb, který vám bude vyhovovat. Pilates, jóga, fitness, nebo thajský box? Každý si najde to své. Vědci také zjistili, že mnohé baví cvičit více, než si mysleli. Člověk by zkrátka neměl věřit svým negativním očekáváním. To jsme vážně takoví škarohlídi, že zprvu nedokážeme na věci nahlížet pozitivně?!

Najděte si sport, který vám bude vyhovovat.
Najděte si sport, který vám bude vyhovovat. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 4 / 5

Parta hic

Ve dvou se to lépe táhne, říká se od nepaměti. Vezměte cvičit svou kamarádku, do téhle chvíle stejně pohodlnou, anebo tu, která dlouho přemlouvala vás, a překvapte ji svým nenadálým nadšením a zápalem pro věc. Jste si blízké a nebudete se před sebou stydět, když třeba dojdou síly.

S parťákem to jde lépe.
S parťákem to jde lépe. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 5 / 5

Gauč vs maraton

Samozřejmě existuje spousta líných jedinců. Ti, kteří tvrdí, že jsou takoví od přírody, se ale mýlí. Jde o zařazení se do určitého pohybového vzorce. Inspirací jsou lidem především takové vzory, které kolem sebe pozorují. Sinan Aral, spoluautor studie univerzity MIT, říká: „Méně aktivní lidé větší měrou ovlivňují ty aktivnější, naopak oni už se tak lehko ovlivnit nenechají. Prostě lenoši ovlivní maratonce, maratonci neovlivní lenochy.“ Co se týká pohlaví, muži se nechávají ovlivnit jak muži, tak ženami. Naproti tomu ženy si od mužů jen tak do něčeho mluvit nenechají. Vliv na něžné pohlaví, alespoň ve fitku, mívají většinou pouze ženy.

Důležité je najít motivaci.
Důležité je najít motivaci. | Zdroj: Pexels

Video placeholde