...

... Zdroj: iStock.com

Jak přežít ranní vstávání? Nezatípávejte budík a nesahejte po mobilu

Jste-li ranní ptáče, tento článek můžete klidně přeskočit. Jak si ale vstávání zpříjemnit, pokud si ráno připadáte jako zombie? 

Jděte na to postupně

Na začátku to nepřehánějte. Postupně můžete budík nastavovat na dřívější čas, ale ze začátku se spokojte s tím, že vstanete jen o trochu dříve než obvykle. Neklaďte si ani přehnané cíle, pokud jde o ranní činnosti. Pokud na to nejste zvyklí, nemusíte ráno chodit běhat, meditovat nebo si psát deník. Úplně stačí, když budete fungovat.

Mějte na co se těšit

Už večer předem si nachystejte něco, co máte rádi a co vám ranní vstávání zpříjemní. Ať už to bude něco dobrého k snídani, oblíbená hudba nebo třeba vonná svíčka, kterou si zapálíte v koupelně. Bude to důležitá motivace pro to, abyste se dokázali zvednout z postele.

Nezatípávejte budík

Pokud umlčíte pípající budík a zůstanete ležet v posteli, začínáte svůj den prokrastinací, podrýváte své vlastní plány a snižujete si sebevědomí. Kvalitní spánek tím stejně nedoženete, protože budík nejspíš začne za deset minut pípat znovu. Jenom byste tím prodlužovali trápení. Jakmile budík zazvoní, prostě vstaňte. Připomeňte si, že od této chvíle už se všechno bude zlepšovat.

Myslete na svoje zítřejší já

Všechna důležitá a složitá rozhodnutí udělejte večer předem. Buďte na svoje zítřejší já hodní a připravte mu všechno pro to, aby ranní vstávání absolvovalo pokud možno v pohodě. Nachystejte mu oblečení i svačinu do práce. Vyřešte pro něj důležité věci: Půjde cvičit? Bude si mýt vlasy? Bude pršet, bude potřebovat deštník? Rozhodněte to za něj, víte, že po ránu vám to moc nemyslí.

Choďte dřív spát

Ano, tahle rada nejspíš nebude příliš populární, ale je to tak. Brzké vstávání je dlouhodobě udržitelné jen v případě, že budete chodit také dřív spát. Nemůžete věčně bojovat s únavou a nedostatek spánku prostě neobelstíte.

Neberte do ruky telefon

Velmi mnoho lidí se hned po probuzení dívá na svůj e-mail a sociální sítě. Nedělejte to. Jednak hrozí, že budete na displej telefonu otupěle civět dalších dvacet minut, jednak plýtváte svou schopností soustředění, které po ránu nejspíš nemáte zrovna nazbyt. Soustřeďte se raději na sebe.

Článek vyšel v březnovém čísle časopisu Moje psychologie, které je aktuálně na stáncích. Objednat si ho můžete i na www.ikiosek.cz.