...

... Zdroj: iStock.com

Já a můj bitcoin: Proč jsem se přestala bát virtuální měny?

Kdybych to nechala na mém manželovi, nakoupili jsme před rokem bitcoiny a v budoucnu bychom neřešili problémy s důchodovým připojištěním. Ale protože jsem prosadila svou, můj muž má dál jenom mě a účet v běžné bance. 

Téma bitcoinu je pro mě velmi osobní, protože s mým mužem se o něm přeme už nejméně rok. Nové věci ve mně vzbuzují spoustu pochybností a otázek.A proto jsem si neuměla představit, že vezmu rodinné úspory a vložím je do měny, která je jen virtuální, byť vykazující takové výnosy. Byl v tom strach i zvláštní respekt. Teď, po pár měsících, už o bitcoinu coby investici ani nemá smysl pro normálního smrtelníka cenu přemýšlet (kdo má doma desítky tisíc dolarů?!). O kryptoměnách a bitcoinu přemýšlím dál jen jako o fenoménu, který ukazuje úplně jiné dimenze blízké budoucnosti.

Jediná celosvětová měna

Bitcoin jako takový vznikl před nějakými devíti lety. Pamatuju si, že jsem o něm slyšela poprvé na nějaké redakční poradě a přišlo mi úsměvné, že si nějací internetoví nadšenci vymysleli své peníze. Až dnes se na ně dívám s respektem. Bitcoin navíc není první kryptoměnou. Jen se mu jako prvnímu povedla jedna důležitá věc.

Jak mi totiž vysvětlil Jan Čapek, přední český odborník na kryptoměny: „Digitální peníze tu byly dlouho před samotným vznikem bitcoinu. Většinou měly ale jednu společnou vlastnost či nevýhodu – vždy za nimi stála nějaká konkrétní entita, která je spravovala. Každá vláda mohla tudíž jednoduše takové digitální peníze zakázat pouhým zatčením toho, kdo je spravoval či vydával. Bitcoin vznikl jako esence více technologií, které byly k dispozici, ale génius v podobě Satoshiho Nakamota je všechny dal dohromady. Výsledkem bylo něco, co lze považovat za digitální peníze, ovšem s tou krásnou vlastností, že není možné je jednoduše zakázat a vypnout.“

Digitální peníze vs. reálná hodnota

Právě ten fakt, že kryptoměny jsou virtuální, tedy hmatatelně neexistující, a přesto jejich vliv roste, mi přijde fascinující i znejisťující zároveň. Vím, že peníze, které mám v bance, také nevidím. Nepřepočítávám. Neohmatávám. Jedu on-line banking a nic neřeším. Ale když jdu do bankomatu, po pár stisknutí tlačítek šustí v ruce.Bitcoin (když i nadále zůstanu u nejznámější ze zhruba 200 kryptoměn) pro mě byl dlouho něco, co jen tak „lítá“ v internetovém prostoru a vlastně není.

Síla bitcoinu je v tom, že o něm nerozhodují žádní politici.

Jenže i bitcoiny už mají své bankomaty (!) a Jan Čapek mé vzletné představy rychle uzemnil. „Nikde nic nelítá. Představme si celou věc jako jednu velkou účetní knihu, anglicky ledger, kterou mají v kopii tisíce uzlů celé sítě. Každá transakce je tak replikována na všech uzlech sítě. Tato neměnnost a nezničitelnost definuje jeho vliv. Lidé zkrátka věří, že všechny záznamy v této knize jsou neměnné, jakmile jsou jednou stvrzeny digitálním podpisem ,majitele účtu‘ a zapsány do účetní knihy.“ Když totiž bitcoin koupíte, zamknete ho do své kryptopeněženky, přičemž ke svým bitcoinům, neboli svému záznamu v oné účetní knize, máte přístup jen přes soukromý klíč, který použijete k podpisu.

Měna bez mocenské kontroly

Co je na bitcoinu asi nejzajímavější? Není přímo ovlivňován žádnou politikou, žádnou vládou, on prostě jen je. „Je to poprvé v historii, kdy má lidstvo globální prostředek směny, který nemůže jednoduše kontrolovat žádná z velmocí.“ Po téhle jediné větě jsem možná poprvé pochopila, jaká je v bitcoinu síla. Nerozhodují o něm vlády. Rozhoduje jen ten, kdo nakoupí, a bitcoinové burzy. Je virtuální, ale zaplatit s ním můžete úplně reálné věci. Znám lidi, kteří si za povedené bitcoinové obchody koupili dům na pláži. Platit jím můžete už i v některých obchodech, jakkoli mi přijde pořád spíš úsměvné, když při koupi takového auta vytasíte dva bitcoiny a odjedete v novém… Pro drobnější nákupy se dělí na menší hodnoty, a vy tak můžete mít telefon třeba za 0,001 bitcoinu.

Nikdo netuší, zda tvůrce bitcoinu je muž, nebo žena, případně skupina lidí. Jisté je jen to, že Satoshi je japonské mužské jméno, které znamená „moudrý“, „jasné myšlení“, „bystrý“ nebo „osoba s inteligentními předky“. V dubnu 2011 navíc Satoshi Nakamoto zcela zmizel, přestal s vývojáři bitcoinu komunikovat a oznámil, že odteď se bude zabývat něčím jiným.

KDO JE SATOSHI NAKAMOTO?

Kupte si aktuální číslo Mojí psychologie přes sms:

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

PSYCHOLOGIE1806W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PSYCHOLOGIE1806W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.

...
... | Zdroj: red