Iva Kubelková

Iva Kubelková Zdroj: profimedia.cz

Iva Kubelková: Maso mi nedělalo dobře fyzicky ani psychicky!

Titul první ViceMiss získala sice před 23 lety, ale od té doby nezestárla snad ani o rok. Jaké je tajemství mladistvého vzhledu Ivy Kubelkové? Co jí a jak často sportuje?

Jak jste si užila letošní léto? Dopřála jste si dovolenou s rodinou?

Léto jsem si opravdu skvěle užila. Snažím se si na léto nebrat moc práce a chci ho trávit co nejvíce s rodinou. Takže jsme byli stále spolu. Nejdříve jsme si dali Karlovy Vary, pak jsme vyrazili do Českého Krumlova a jižních Čech a pak jsme odletěli do Řecka, a ještě jsme stihli i naši chalupu v Podkrkonoší.

Již několik let jste vegetariánka. Proč jste se rozhodla nejíst maso?

Před 18 lety jsem začínala zjišťovat, že mi maso nedělá dobře, fyzicky ani psychicky. Necítila jsem se dobře, a tak jsem se začala masu vyhýbat. Je to jednoduché. Dospěla jsem k rozhodnutí, které je pro mě trvalé, a to jen proto, že jsem si na to přišla sama. Do toho jsem začala studovat různou filozofickou literaturu, a tak nějak to vše do sebe zapadlo. I když nevím, jestli jsem úplná vegetariánka, když jsem otěhotněla, občas jsem si dala rybu. I dnes si dám třeba mořské plody.

A co váš partner a dcery? Také nejí maso?

Můj partner nejí maso 40 let, moje děti do toho nenutíme, je to jejich život a taková rozhodnutí musí dělat samy. Takže zatím maso jedí, ale ne doma, u nás se maso nevaří. Je na nich i vidět, že mají jiné stravovací návyky, jí hodně zeleniny a luštěnin.

Lidé mají často předsudky, že strava bez masa je nudná a hladová. Jaká jsou vaše nejoblíbenější jídla?

Mám ráda velkou škálu jídel. To bychom tady byli dlouho. Tak jen namátkou, mám ráda italskou, indickou, thajskou a řeckou kuchyni, v každé z těchto kuchyní si najdete mnoho jídel bez masa. I v té naší české se to dá. Dám si ráda koprovku, kulajdu, rajskou i svíčkovou, děláme je prostě bez masa.

Jste moderátorka, modelka a také zpěvačka. Věnujete se aktuálně všemu najednou, nebo něco dostává přednost?

Věnuji se nejvíce moderování a zpívání. Modeling už nedělám mnoho let. Vlastně už dobrých 10 let se věnuji z 90 % moderování a v posledních letech přibyl i zpěv a muzikál.

Iva Kubelková
Iva Kubelková | Zdroj: Astratex

Myslíte, že modelingovou štafetu po vás přebere vaše starší dcera?

Myslím, že je ještě velmi brzy to hodnotit. Myslím, že čas ukáže, kam ji její osud zavane. Ano, zkusila odchodit jednu přehlídku a mají o ni zájem modelingové agentury, ale vše je otevřené a zatím je pro nás priorita škola.

Jste tváří české značky spodního prádla, což znamená, že se musíte udržovat ve formě. Jaké sporty a cvičení vás baví?

Vždy jsem dost sportovala a byla v pohybu. Když pak přišly děti, bylo to pro mě trochu náročnější, takže jsem se omezovala na aktivity, které se dají spojit s malými dětmi. Teď, když už mám doma velké holky, tak jsem se vrátila k pravidelnému pohybu, i po mé operaci kolena si to už mohu dovolit. Chodím na kruháč a ten mi dává docela zabrat. Pokud nemám čas někam jít cvičit, cvičím doma – plank, s bosu, s činkami, cviky s vlastní vahou. To mě baví. Radost ze cvičení mám ale také díky tomu, že se u něj cítím pohodlně, a to především díky sportovním podprsenkám od Astratexu s různou silou opory.

Iva Kubelková
Iva Kubelková | Zdroj: Astratex

Kolikrát týdně sportujete?

Dvakrát týdně.

Máte nějakou radu pro ženy, které se nemohou ke sportu donutit?

Nejdůležitější je začít a nastavit si to v hlavě tak, že to neděláte proto, abyste vypadaly dokonale, ale abyste se dobře cítily. Pohyb má velký pozitivní vliv i na psychiku a hraje velkou roli v péči o nás samotné. Neměly bychom na sebe zapomínat a měly bychom se věnovat občas taky samy sobě.