Hrášková polévka chutná skvěle studená i teplá.

Hrášková polévka chutná skvěle studená i teplá. Zdroj: iStock

Ideální do horkých dní: Studená hrášková polévka je hotová za 5 minut

Hrášková polévka podle kuchaře Radka Davida je uvařená za 5 minut. Vždycky zůstane krásně svěží a zelená a jíst se dá teplá i studená. Takže do prvních horkých dní roku zcela ideální.

Ingredience:

50 g másla, 100 g cibule, 50 g zelené části pórku, 10 g česneku, 0,9 l zeleninového vývaru, 800 g mraženého hrášku, sůl

Postup:

1. V kastrolu zpěňte na másle cibuli nakrájenou na kostičky. Nakrájejte zelenou část z pórku a nechte ho lehce zpěnit. Z česneku vyndejte klíček, nakrájejte ho napůl a nechte v pánvi provonět.

2. Vše zalijte zeleninovým vývarem, osolte ho a provařte 2 minuty. Odeberte si trochu hrášku a zbytek hrášku přidejte do kastrolu a vařte maximálně 4 minuty, aby hrášek zůstal zelený a svěží.

3. Rozmixujte v mixéru a propasírujte přes jemný cedník. Dosolte, dopepřete a přidejte celý hrášek, který jste si dali stranou. A čím polévku doladit? Třeba česnekovými krutony a stébly pažitky.

TIP: Pokud chcete polévku podávat později, dejte ji do vody s ledem, aby nezešedla a měla krásnou barvu.