Video placeholde

Historie ofiny: Kdy se nosila patka nebo ofina do půl čela?

Stejně jako móda, tak účesy procházejí neustálými změnami. A i ony jsou symboly různých dekád. Specifické postavení má pak ofina. Víte, kdy frčela rovně střižená ofina těsně nad obočím? Kdy byly v módě patky a kdy ofina nebyla v kurzu vůbec?

Krátký uhlazený bob a rovně střižená ofina končící těsně na obočím, to byl účes typický pro dobu zhruba před sto lety. Dnes jsou všechny délky mikáda také v kurzu, ale spíše zvlněné a s ležérní patkou. Tehdejší rovně střiženou ofinu vystřídala ve 30. letech mnohem jemnější, která korespondovala s vlnitými vlasy. Zhruba o deset let později se ofina začala nosit zamotaná nahoru jako kremrole. Zdobila se sponkami a květinami nebo se těsně za ní nasazoval klobouček. V 50. letech se ofina opět nejčastěji nosila rovně střižená a sčesaná jemně na stranu. K ní se nejčastěji česal nadýchaný, ale uhlazený drdol.

V 60. letech se zkracovaly nejen sukně, ale i vlasy. Sestřih na kluka s "oškubanou" ofinou byl tehdy hit. Následujících deset let měly ženy na to, aby jim ofina dorostla a mohly ji nosit dlouhou s pěšinkou uprostřed, ideálně navlněnou. 80. léta výrazně ovlivnil účes herečky Christiny Applegate ze seriálu Ženatý se závazky. Po vyfoukané dlouhé ofině a objemném účesu tehdy toužila snad každá. A co bylo potom? To se dozvíte ve videu!