halloumi burger

halloumi burger Zdroj: iStock

halloumi burger
FOOD pinik 2018
halloumi burger
halloumi burger
FOOD pinik 2018
14
Fotogalerie

Halloumi burger, hit letošního F.O.O.D. pikniku! Připravte si ho sami!

Burger s grilovaným sýrem Halloumi se stal jedním z hitů letošního, již osmého ročníku F.O.O.D. pikniku. Jeho příprava přitom není náročná: Připravte si podle našeho receptu úžasný halloumi burger v domácí máslové bulce!

Čerstvý sýr Halloumi, původem ze slunného Řecka, je výbornou součástí lehkých zeleninových salátů, skvěle ale chutná i v burgerové housce. A ačkoliv je hovězí burger nepřekonatelná klasika, v téhle večeři vám maso rozhodně chybět nebude.

Suroviny na domácí burger

225 g sýru Halloumi 1 menší lilek 1 menší cuketa 4 lžíce bazalkového pesta salátové listy (polníček, rukola, salát crispy) 1 větší rajče 1 avokádo olivový olej

Bulky na hamburger musí být domácí

1,5 hrnku hladké mouky (190 g) 120 ml teplého mléka 1 vejce 1 lžíce cukru krupice 20 g rozpuštěného másla 0,5 lžičky soli 0,5 balíčku sušeného droždí

Dostrojení povrchu bulek

1 vejce bílý/černý sezam mák

Vegetariánský burger: recept se sýrem Halloumi

Nejprve si připravíme kvásek na domácí bulky. Polovinu teplého mléka smícháme s droždím, špetkou cukru a dobře promícháme. Necháme stranou vzejít kvásek. Ve vedlejší míse smícháme zbytek mléka, vejce, rozpuštěné máslo, cukr a sůl, přidáme napěněný kvásek a postupně zapracováváme mouku. Vytvoříme hnětením hladké nelepivé těsto, ve kterém se tvoří při zpracovávání bubliny. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat na teplém místě cca 1 hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.

Housky na burger posypte sezamem nebo mákem

Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 4 díly a vytvarujeme pravidelné kulaté bulky. Ty poklademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme je odpočívat další půl hodinu. Mezitím si předehřejeme troubu na 185 °C, bulky potřeme rozšlehaným vejcem a dostrojíme sezamovými semínky nebo mákem a pečeme do zlatova zhruba 15–20 minut. Pokud chcete povrch bulek rustikálně matný, potírejte je při pečení vodou nebo rozpuštěným máslem.

Grilovaná zelenina chutná v burgeru božsky

Lilek a cuketu nakrájíme na plátky, posolíme a necháme vypotit přebytečnou vodu. Plátky zeleniny poté osmažíme do zlatova na olivovém oleji. Halloumi sýr omyjeme a osušíme, nakrájíme na plátky a také osmažíme na olivovém oleji. Připravené housky plníme salátovými listy, plátky rajčat a avokáda, grilovanou zeleninou a zlatavým Halloumi sýrem. Navrch přidáme bazalkové pesto a podáváme.

Vyzkoušejte také recept na grilovaný sýr Halloumi v lehkém salátu >>>

A víte, kam v Praze zajít na nejlepší burgery?