Kuřecí křidélka

Kuřecí křidélka Zdroj: Mall.tv

Grilovaná křidélka, která chutnají naprosto božsky? Víme, jak na ně!

Rozpálit gril, udělat dobrou marinádu a je hotovo? Kdepak! Připravit skvělá grilovaná křidélka není jen tak. Kuchařka Koko vám ve svém letním speciálu ukáže, jak na to.

Ingredience:

kuřecí křidélka, kořenicí směs na pečené kuře, uzená paprika, sůl, citronová šťáva, řapíkatý celer, okurka, zelené jablko, hrst vlašských ořechů, tučná zakysaná smetana, sýr s modrou plísní

Postup:

1. Ne všechny části z kuřecího křidýlka jsou pro grilování zajímavé. Odkrojte špičku, která patří maximálně do vývaru. Prořízněte u kloubu, najděte bílý kloub a rozkrojte. Obě části přesuňte do pekáčku a postupujte takto s celou zásobou kuřecích křidýlek.

2.Řádně okořeňte směsí na pečené kuře – přidejte i sůl, pokud ji kořenicí směs neobsahuje – a přisypte ještě uzenou papriku. A teď budete koukat: Nepotřebujete žádný olivový olej, nic takového! Promíchejte nasucho. Znova okořeňte, tentokrát dvakrát víc.

3. Rozmístěte hezky vedle sebe a podlejte vodou do jedné třetiny. Přiklopte pokličkou nebo přikryjte alobalem a pečte 50 minut na 180°C. Ano, vidíte správně, nejlepší grilované kuře je předem předpečené!

4. Ke kuřeti si připravíme lehký salát: Oloupejte řapíkatý celer a nakrájejte ho na malé kostičky. To samé proveďte s okurkou. Doplňte zeleným jablkem, které loupat nemusíte. Přisypte na menší kousky překrájené vlašské ořechy. Osolte, opepřete, přikápněte citronovou šťávu.

5. Tučnou zakysanou smetanu promíchejte s rozdrobeným sýrem s modrou plísní. Všechno promíchejte dohromady se zeleninou. Nechte vychladit a proležet.

6.Poté vyndejte maso – to už bude odpadat od kosti, ale zůstane šťavnaté. Křidýlka před přesunem do mísy pořádně promáchejte ve výpeku. Takto klidně vydrží i několik hodin. Zbylý sós slijte do skleničky, bude se hodit do těstovinových salátů. Rozpalte gril. Podávejte s odleželým salátem buď v mističkách, nebo neotřele – bez příboru a v lodičkách listů salátu Little gem.

Hotovo!