Eva Samková

Eva Samková Zdroj: archiv

Eva Samková: Nemám pocit, že by sport ničil více holky než kluky!

Zlatá medailistka z olympijských her v Soči, Eva Samková, nám prozradila, jak si užívala natáčení dokumentu pro Českou televizi, jak nejraději relaxujte a také, co si myslí o názorech, že vrcholový sport není vhodný pro ženy. 

Nedávno jsme vás mohli sledovat na televizních obrazovkách v cyklu dokumentů Alpami nejen za sněhem, kde s Tomášem Krausem zkoušíte lyžařská střediska i nejrůznější adrenalinové zážitky. Jak jste si natáčení užívala?

Měla jsem na začátku trochu obavy, protože jsem nevěděla, do čeho jdu. Ale jsem ráda, že jsme to podnikli. Zatím mám převážně pozitivní ohlasy, tak mě to těší. Samozřejmě nás to bavilo. Bylo krásné sluníčko, většinu času nám vyšlo počasí a opravdu jsem s tím byla moc spokojená. Ve většině středisek jsem nikdy před tím nebyla, tak to bylo pro mě hezké, že jsem objevila zase nová místa.

Kde se vám tedy líbilo nejvíce?

Těžko říct, každé to místo mělo něco do sebe. Rozhodně mě nadchlo Slovinsko, zažila jsem tam pro mě naprosto nové věci. Poprvé jsem skočila tandem, pak jsme byli na raftech, vyzkoušela jsem canyoning a ziplinu. To bylo nádherné. Také ráda vzpomínám na Gardu, tam už bylo krásné jarní počasí.

Eva Samková
Eva Samková | Zdroj: archiv

Stíháte ve volném čase i jiné sporty než snowboarding?

Trénuji od jara do podzimu na sucho a do toho se snažím jezdit nějaké traily na kole. Také jezdím na koni, a pokud se dostanu do tepla, tak ráda surfuju.

Dopřejete si někdy vůbec odpočinek? A v jaké formě vám nejvíc vyhovuje?

Samozřejmě dopřeju, ale většinou ve formě procházky. Občas potřebuju, aby bylo venku ošklivě a já neměla výčitky, že odpočívám doma a proležím celý den.

Jako malá jste jezdila na lyžích. Proč jste pak přešla na snowboard?

Protože mě to bavilo více a na lyžích mi to zas tolik nešlo. Samozřejmě jsem jezdila závody, ale byla jsem opravdu špatná. V tom snowboardu mě to začalo bavit a šlo mi to, tak to bylo příjemnější.

Eva Samková
Eva Samková | Zdroj: archiv

Kdy jste si uvědomila, že se chcete snowboardingem živit?

To nebylo o tom, že bych se chtěla snowboardingem živit. Já jsem závodila, závodila a najednou jsem byla schopna si sama zaplatit sezónu. V tu chvíli mi došlo, že to půjde. Pak se to samozřejmě všechno zvrtlo olympiádou v Soči. Živím se tím zhruba od olympiády a tam mi také došlo, že jsem profesionální sportovec.

Přemýšlela jste někdy nad tím, co byste chtěla dělat, kdybyste nebyla profesionální snowboardcrossařka?

Nepřemýšlela, nebyl důvod. Když vás ty věci baví a daří se, tak není důvod přemýšlet nad tím, co bych dělala. Snowboardcross mě vlastně zachránil, že jsem nikdy nemusela přemýšlet, co bych třeba studovala za vysokou školu a podobně.

Video placeholde

Co říkáte na názory některých odborníků, že vrcholový sport není pro ženy vhodný?

To si myslím, že je na každé holce. Samozřejmě je to náročné, ale nemám pocit, že by nás to ničilo více než kluky. To, že holky jsou náchylnější k tomu, že si nevěří nebo řeší postavu, tak to si nemyslím, že je sportem. Nemyslím si, že sport vytváří větší nátlak, protože ve výsledku je to všechno stejně o tom člověku, jestli si to připustí, nebo ne.

Já jsem spokojená sama se sebou a to je můj hlavní cíl teď. Musím si samozřejmě stále připomínat, že nechci být povrchní a řešit jen, jak vypadám. Nejsem nějaká vysportovaná nebo vyrýsovaná, ale jsem takhle spokojená a líbím se sama sobě. To je hlavní, po čem teď jdu, abych byla spokojená sama se sebou.

Financovat vrcholový sport je určitě hodně náročné. Jak moc důležitá je pro vás spolupráce s různými partnery?

Naprosto zásadní, já bych se neuživila, kdybych neměla partnery. To je pro mě alfa omega a díky tomu můžu vlastně říct, že se tím sportem živím.

Eva Samková
Eva Samková | Zdroj: archiv

Většina fanoušků vás zná ve sportovním oblečení. Jaký je styl Evy Samkové ve volném čase?

Taky asi sportovní, protože spolupracuji s firmou Kari Traa a ti mají takové sportovně – volnočasové oblečení. Je to všechno pohodlné a to mě na tom baví. Většinou mě teda neuvidíte v ničem jiném, než jsou legíny, popřípadě džíny a k tomu tričko nebo svetřík. Jsem s tímto stylem spokojená.