Naučte se s Koko nadýchanou a krásně barevnou bábovku.

Naučte se s Koko nadýchanou a krásně barevnou bábovku. Zdroj: Mall TV

Duhová bábovka s borůvkami: Netradiční, o to lepší!

Pečení nemusí být věda. Koko má pro vás recept, pomocí kterého vykouzlíte trochu netradiční, zato výbornou borůvkovou bábovku. Stačí se držet postupu a nemůže se nepovést!

Forma o objemu 1300 ml

Suroviny: 6 vajec, 180 g hladké mouky, 180 g polohrubé mouky, 12 g prášku do pečiva, 250 ml šlehačky s min. 30 % tuku, 20 g strouhaného kokosu, 150 g cukru krupice, 20 g vanilkového cukru a 100 g borůvek (mohou být i mražené)

Postup:

1. Nejdříve si připravte všechny ingredience k ruce. Tedy kromě borůvek, pokud chcete použít mražené. Pro finální úspěch je nezbytná kuchyňská váha. Vše poctivě odměřte.

2. Oddělte šest žloutků od bílků. Jako první k bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte s pomocí robota tuhý sníh. Nespěchejte, hlavně ať je tuhý a pevný. Odložte do jiné mísy stranou, protože nádobu robota budete ještě potřebovat.

3. Opět s pomocí balónové metly vyšlehejte žloutky s krupicovým i vanilkovým cukrem do pěny na střední rychlost. Neděste se, může to doopravdy trvat i 7 až 10 minut, než vznikne táhlý světlý krém, ale stojí to pak za to! A na bábovce se vám to třikrát vrátí.

4. Během toho rozehřejte na plotýnce máslo. Pomocí mašlovačky důkladně vymažte bábovkovou formu a po celém povrchu vysypejte strouhankou. Do krému ze žloutků přilijte šlehačku a teď už si poradíme ručně s pomocí stěrky.

5. Smíchejte jednu z muk s práškem do pečiva. Jemně promíchejte a po třetinách přidávejte všechny sypké složky. Když se vše spojí v jednu hmotu, stejným způsobem, tedy po částech a hlavně velmi jemně přidejte všechen vyšlehaný sníh.

6. Až teď přišel na čas na borůvky. Smíchejte je v misce se strouhaným kokosem. Vmíchejte jich polovinu do těsta, stačí opravdu jen párkrát, aby se v něm ztratily. A rovnou začněte vlévat první polovinu těsta do připravené formy. Teď chvilku zastavte, přisypejte a vmíchejte druhou půlku borůvek s kokosem a pokračujte až do poslední kapky těsta. Díky tomu se v průřezu bábovkou lesní plody lépe rozmístí a nestačí všechny klesnout. Duhový efekt se tak vyřeší úplně sám.

7. Vkládejte do již předehřáté trouby – pečeme na klasické pečení, tedy shora i zdola, střední nebo mírně nižší pozici, na 170 °C. V teflonové formě pečení potrvá 60 minut. Poznáte to na povrchu těsta, které musí být krásně zlatohnědé. Bábovku po vyndání hned vyklopte a ideálně na mřížce nechte chladnout. Pak už se konečně můžete kochat vnitřní mozaikou a servírovat posypanou moučkovým cukrem.