La Bandera

La Bandera Zdroj: Národní turistický úřad Dominikánské republiky

Objevte Dominikánskou Republiku.
Punta Cana
Alcazar Colon
Larimar
Únorové karnevaly
10
Fotogalerie

Dominikánská republika: 10 tipů, jak si užít dovolenou naplno

Plánujete zimní dovolenou v exotice? Pouvažujte o návštěvě Dominikánské republiky. Čeká tu na vás přes 400 kilometrů nádherných pláží, fascinující tropická příroda a v zimě připlouvají ke zdejším břehům na námluvy velryby. Pokud si chcete dovolenou v této karibské zemi užít naplno, čtěte dále. Připravili jsme pro vás deset praktických tipů.

1. Ve stínu palem

Zatímco jižní pobřeží Dominikánské republiky je karibské, pláže na severu omývá Atlantský oceán. Další rozdíl je v barvě písku – pláže v letovisku Punta Cana na východě a na jihu v regionu La Romana, Bayahibe, Boca Chica a Juan Dolio jsou bílé oproti plážím na poloostrově Samaná, v Cabarete a Puerto Plata, kde mají nazlátlou barvu. Karibské vody jsou o něco klidnější, Atlantik zase nabízí skvělé podmínky pro kiteboarding a windsurfing.

2. Do národních parků

Dominikánská republika se může pochlubit desítkami národních parků a chráněných krajinných oblastí. Mezi nejnavštěvovanější patří národní park Cotubanamá (Del Este) u Bayahibe a Los Haitises v Samanském zálivu. V pohoří Cordillera Central se na rozhraní parku José del Carmen Ramirez a Armando Bermúdez nachází Pico Duarte, nejvyšší vrchol Karibiku (3 087 m n.m.). Z dalších parků můžeme zmínit např. Jaragua, La Caleta či Monte Cristi.

3. Pozorování keporkaků

V teplých vodách u břehů poloostrova Samaná je každý rok od konce prosince do poloviny března možné pozorovat velryby hrbaté. Ty sem připlouvají na námluvy a také přivést na svět mláďata. Jedná se o působivou podívanou, kdy dvacetitunoví samci předvádějí akrobatické skoky před svými partnerkami. Velryby je možné pozorovat z pobřeží, nebo se za nimi vydat na člunu.

4. Výlet za krokodýly

V Dominikánské republice se nachází také solné jezero Enriquillo. To je svou rozlohou 350 km2 považováno za největší v Karibiku. Šířka jezera se neustále mění, v průměru se pohybuje mezi patnácti a dvaceti kilometry. Na jezeře leží tři ostrovy, které poskytují útočiště plameňákům, leguánům a krokodýlům americkým.

5. Šperky z larimaru

Věděli jste, že Dominikánská republika je jediným místem na světě, kde se těží larimar? Jedná se o polodrahokam tyrkysové barvy, který se používá při výrobě šperků. Larimarové doly můžete navštívit v Los Chupaderos v Barahoně na jihozápadě země.

6. Návrat do dob Kryštofa Kolumba

Alespoň jeden den si rozhodně udělejte výlet do metropole Santo Dominga. Město založil v roce 1496 Bartoloměj Kolumbus, bratr slavného Kryštofa. Od roku 1990 je zdejší Koloniální zóna zapsaná na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Památky v historickém centru na vás dýchnou atmosférou dávno minulých časů. Jsou perfektně zachovalé, jen jejich využití se během staletí změnilo a místo španělských dobyvatel v nich dnes sídlí muzea a kulturní centra.

7. Pod vodní hladinou

Korálové zahrady, odpočívající koráby a pestrobarevný podmořský svět láká vyznavače šnorchlování a potápění. V zemi se nachází mnoho lokalit, kde si na své přijdou jak začátečníci, tak pokročilí potápěči. Zmínit můžeme např. ostrovy Saona a Catalina u Bayahibe, Tři skály u města Sosúa, Piedra Bonita na poloostrově Samaná, vrak lodi Enriquillo RM-22 a podmořské muzeum Igneri Caribe Taino mezi plážemi Playa Blanca a Playa Serena v Punta Caně.

8. Ochutnávka místní kuchyně

V Dominikánské republice se v průběhu historie prolínaly španělské, africké a indiánské vlivy, které se odrážejí i v místní gastronomii. Typická dominikánská jídla se skrývají pod názvem comida criolla (kreolská kuchyně). Mezi nejoblíbenější patří la bandera z dušeného kuřecího či hovězího masa s fazolemi a bílou rýží, polévka sancocho z kořenové zeleniny a sedmi druhů masa a banánová kaše mangú s vejci a osmaženým salámem s cibulkou.

9. Káva, kakao, rum a doutníky

K Dominikánské republice patří neodmyslitelně také typické plodiny jako je káva, kakaové boby, z nichž se vyrábí čokoláda, tabák používaný při ručním balení doutníků a cukrová třtina, ze které se produkuje rum. Místní specialitou je nápoj mamajuana, který čistí játra a ledviny a podle místních funguje i jako afrodiziakum. Jedná se o směs rumu, vína, výtažku z bylin a medu.

10. Karnevaly

V Dominikánské republice se každý měsíc v roce konají nejrůznější kulturní festivaly. Např. v únoru jsou velmi populární karnevalové oslavy. Nejznámějšími postavami jsou tzv. kulhaví čerti (diablos cojuelos), kteří v maskách a kostýmech pokrytých zrcadélky, chrastítky a zvonky parodují domýšlivé středověké šlechtice. Umělci začínají s výrobou kostýmů několik měsíců předem a používají přitom nejrůznější materiály, mj. peří, malované dýně a banánové listy. Je třeba ocenit také fyzický výkon tanečníků v maskách. Kostým váží až 10 kilogramů a vnitřní teplota se pohybuje okolo 30 °C.

www.GoDominicanRepublic.cz

Dominikánská republika: 10 tipů, jak si užít dovolenou naplno

La Bandera
La Bandera | Zdroj: Národní turistický úřad Dominikánské republiky
Objevte Dominikánskou Republiku.
Objevte Dominikánskou Republiku. | Zdroj: ČTK
Punta Cana
Punta Cana | Zdroj: Národní turistický úřad Dominikánské republiky
Alcazar Colon
Alcazar Colon | Zdroj: Národní turistický úřad Dominikánské republiky
Larimar
Larimar | Zdroj: Národní turistický úřad Dominikánské republiky
Únorové karnevaly
Únorové karnevaly | Zdroj: Národní turistický úřad Dominikánské republiky
Santiago
Santiago | Zdroj: Národní turistický úřad Dominikánské republiky
Punta Cana
Punta Cana | Zdroj: Národní turistický úřad Dominikánské republiky
Krokodýl
Krokodýl | Zdroj: Národní turistický úřad Dominikánské republiky
Constanza
Constanza | Zdroj: Národní turistický úřad Dominikánské republiky

Objevte Dominikánskou Republiku.
Objevte Dominikánskou Republiku. | Zdroj: ČTK